بررسی بازی ویدئویی Spelunky 2؛ فریب بزرگ

0
8
پوستر بازی اسپلونکی 2

بهتر است این مطلب را با شفاف‌سازی شروع کنیم. اولین و بهترین کلمه برای توصیف بازی اسپلونکی 2 (Spelunky 2) غیرمنتظره است. اگر جز گیمرهای پیشکسوت هستید و سری‌های گذشته این بازی را تجربه کرده‌اید مطمئنا از روی عکس‌ها و تریلر بازی فریب می‌خورید. نسخه اولیه و اورجینال اثری کاملا سرگرم‌کننده و ساده بود. تیم سازنده نسخه اصلی هدفی جز ایجاد سرگرمی و فضایی مفرح برای گیمرها نداشت. بازی به‌حدی شیرین و جذاب و در عین‌حال ساده بود که حتی مخاطبین رده سنی کودکان هم می‌توانستند بازی کنند و از آن لذت ببرند. با چنین پیش‌زمینه و تجربیاتی همه انتظار دارند که نسخه دوم هم روندی مشابه نسخه قبلی طی کند. ولی اصلا این‌طور نیست. هیچ‌چیزی مطابق انتظارات و تصورات شما جلو نمی‌رود.

به رفتن به دسته‌بندی نقد و بررسی بازی کمی در غرق دنیای گیم شوید و درباره بازی‌های مختلف اطلاعات کسب کنید.

شیرین ولی آزاردهنده

عبارت دو روی یک سکه می‌تواند توصیف کاملا مناسبی برای بازی اسپلونکی 2 باشد. تابه‌حال شده که فیلم یا سریالی را تماشا کنید و یکی از شخصیت‌های سریال به‌شدت روی اعصابتان باشد؟ از طرفی این شخصیت آن‌قدر آزاردهنده‌ست که ذهن شما را درگیر می‌کند و از طرفی دیگر فیلم یا سریال به‌حدی جذاب است که نمی‌توانید از آن دل بکنید. همین ماجرا برای بازی Spelunky 2 هم صادق است. از طرفی سطح دشواری بازی به‌حدی بالاست که می‌تواند شما را خیلی سریع آزرده‌خاطر کند. از سمتی دیگر روند اتفاقات و سطح هیجان بازی به‌حدی بالاست که نمی‌توانید به‌سادگی از آن دل بکنید.

بازی اسپلونکی 2

اگر فضا این بازی برایتان جالب است، نقد بازی Loop Hero را هم بخوانید.

تفاوت با نسخه اورجینال

در سال 2008 درک یو (Derek Yu) یکی از بهترین‌ آثار ویدئویی تاریخ را ساخت. اسم بازی او اسپلونکی (Spelunky) بود. اثری پیسکلی که به‌صورت اختصاصی برای PC یا کامپیوتر شخصی طراحی و تولید شده بود. در ابتدای بازی وارد یک مغازه می‌شدید. مغازه‌دار ابزار و وسایلی مثل طناب، مواد آتش‌زا و چند بمب کوچک به شما می‌فروخت. سپس با این ابزار و امکانات وارد ماجراجویی‌هایی جذاب، مهیج و بی‌نظیر می‌شدید. جنس بازی شبیه سری فیلم‌های ایندیانا جونز (Indiana Jones) بود. ترکیبی از هوش ریاضی بالای درک یو و حقه‌های ویدئویی مسیر بازی را کاملا غیرقابل‌ پیش‌بینی می‌کرد. به‌حدی که حتی ممکن بود از یک مسیر به دو مقصد متفاوت برسید.

گسترش بازی، رویاهای بزرگ

کیفیت بازی اصلی به‌حدی بود که به موفقیت‌های بسیار زیادی رسید. حالا نام اسپلونکی آن‌قدر بزرگ شده که حتی روی اسم سازنده‌اش هم سایه انداخته است. درک یو چاره‌ای جز ادامه بازی نداشت. او نهایتا بعد از کش‌وقوس‌های فراوان سال 2012 به‌همراه گروهی دیگر از طراحان بازی‌های ویدئویی نسخه اورجینال را بازبینی و گسترش داد. نسخه اورجینال از حالت پیکسلی و بی‌کیفیت به حالت HD ارتقا یافت. علاوه‌بر این نسخه سال 2012 برای کنسول Xbox 360 طراحی شد. بعد از آن هم این بازی برای تمامی کنسول‌ها عرضه شد. درک یو و اعضای تیمش حالت تیمی یا چندنفره را به بازی اضافه کردند. بعد از آن هم چالش‌های آنلاین روزانه به Spelunky افزوده شد. هم‌زمان با تب داغ بازی در سال 2012 گروه‌های طرفداری اقدام به‌طراحی و پخش وسایلی مثل عروسک و اسباب بازی شخصیت‌ها و تیشرت مخصوص اسپلونکی کردند.

سایه سنگین بازی روی شانه‌های آقای یو

موفقیت‌های بازی روزبه‌روز بیشتر می‌شد. بعد از تولید وسایل طرفداری و موفقیت‌های بسیار زیاد نسخه 2012 کار به‌جایی رسید که عده‌ای از طرفداران بازی از درک یو (Derek Yu) تقاضا کردند کتابی در مورد بازی بنویسد. او در سال 2016 کتابی با موضوع مراحل تولید، ایده‌پردازی، ساخت شخصیت‌ها، تهیه بودجه و عقد قرارداد و شروع روند موفقیت‌ها نوشت. البته تمام زندگی درک یو در اسپلونکی خلاصه نمی‌شود. او طی این 12 سال ازدواج کرده و صاحب فرزند شده است. چند بردگیم یا بازی فکر طراحی کرده و نهایتا برای ساخت یک بازی جدید هم با یکی از شرکت‌های بازی‌سازی قرارداد بسته است. ولی هنوز هم حتی بعد از گذشت 12 سال همه درک یو را با اسپلونکی می‌شناسند. نویسندگان زیادی برای نوشتن کتاب، گویندگان زیادی برای تهیه پادکست و کمپانی‌های زیادی برای ساخت آثار ویدئویی از این بازی الهام گرفته‌اند. حالا یک سوال مهم ذهن طرفداران درک یو را درگیر کرده است. قدم بعدی تو چیست؟

جوابی به تمامی ابهامات

گیمرها مثل درماندگانی در کویر که تشنه آب هستند منتظر پاسخ درک یو بودند. نهایتا او به‌کمک کمپانی‌های بازی سازی Mossmouth Studio و Blitworks نسخه جدید بازی محبوب و پرطرفدار اسپلونکی (Spelunky) را عرضه کرد. این بازی ابتدا برای کنسول ps4 یا پلی‌استیشن 4 و سپس برای PC عرضه شد. این بازی بسیار قابل‌ احترام و باکیفیت است. اگر از طرفداران نسخه اصلی بازی هستید مطمئنا عاشق این نسخه هم می‌شوید. مدت زمان نسخه جدید حدودا 20 ساعت است. ولی یک شبهه بزرگ وجود دارد. بسیاری از مخاطبان و منتقدین بازی‌های ویدئویی سوال بزرگ و مهمی را مطرح کرده‌اند. آیا می‌شود دنباله یک بازی از نسخه اورجینالش هم موفق‌تر باشد؟ جواب این سوال چیست؟ شما چه‌طور فکر می‌کنید؟

دنباله واژه صحیحی نیست

تنها چیزی که درباره Spelunky 2 می‌توان گفت این است که این بازی هیچ ربطی نسخه اورجینالش ندارد. دقیقا به‌همین دلیل واژه دنباله یا سری اصلا کلمه مناسبی برای توصیف اسپلونکی 2 نیست. نمی‌توان برایش کلمه درستی در فرهنگ لغات آثار ویدئویی یافت. معمولا بازی‌ها یا بازسازی می‌شوند، یا اثر دیگری از آن‌ها الهام گرفته می‌شود و یا نسخه جدید از آن‌ها تولید می‌شود. ولی هیچ‌کدام از این سه حالت درباره اسپلونکی 2 صادق نیست. اسپلونکی 2 نه اثری مستقل و نه محصولی مرتبط به نسخه قبل از خودش است. اگرچه مراحل ابتدایی بازی شباهت‌های زیادی به نسخه اورجینال دارند ولی هرچه از زمان بازی بیشتر بگذرد بیشتر متوجه تفاوت اوضاع می‌شوید.

بررسی بازی اسپلونکی

در دنیای هیولاها: بررسی بازی Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin

گنجی در دل تاریکی‌ها

همان‌طور که قبل‌تر گفتیم مراحل اولیه بازی شباهت زیادی به نسخه اورجینال دارند. انگار که تمامی اتفاقات نسخه اصلی در قالبی خوش رنگ‌و‌لعاب‌تر به مخاطب عرضه شده است. شرایط مثل نقاشی یک هنرجوی رشته طراحی در ترم 1 کارشناسی و ترم آخر کارشناسی ارشد است. مطمئنا بعد از گذشت 12 سال و با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تیم سازنده موظف به ارائه محصولی بسیار باکیفیت‌تر است. ولی نکته اصلی چیز دیگری‌ست. برای لذت بردن از بازی باید سختی بکشید. درست مثل گنجی که در خانه‌ای قدیمی پنهان شده. باید وارد خانه شوید، مراقب باشید خانه روی سرتان خراب نشود، تارهای عنکبوب و گردوغبار را کنار بزنید تا به گنج برسید. اگر تحمل این سختی‌ها را دارید بازی را شروع کنید.

داستان عوض می‌شود

مراحل ابتدایی خوب پیش می‌رود تا آن‌جایی که درک یو از تصمیم خودش برای تغییر فاز بازی رونمایی می‌کند. او یک‌باره سطح دشواری بازی را بسیار بالا می‌برد. انگار می‌خواهد ثابت کند که موفقیت سال 2008 اصلا شانسی نبوده‌اند. سطح دشواری به‌حدی بالا می‌رود که گیمر احساس خفگی می‌کند. بازی به‌صورت مینیاتوری طراحی شده. همه المان‌های بازی سرجای خودشان هستند و به‌طرز درستی جای‌گذاری شده‌اند. این بازی روی خشن خودشش را بیشتر از همه به گیمرهای تازه‌کار و مبتدی نشان می‌دهد. شک نکنید که حداقل دو بار در هر مرحله شکست می‌خورید.

دشواری‌ها را درک کنید

البته تصور نکنید که دشواری‌های زیاد بازی بی‌دلیل است. سطح دشواری بالای بازی حکمت خاصی دارد. درست است که در نسخه اورجینال هدف تیم سازنده فقط سرگرمی بود ولی در این ورژن هدف درک یو بالا بردن درک گیمرها از بازی بوده است. او خواسته با افزایش سطح دشواری تمرکز بازیکنان را به نکات اصلی بازی معطوف کند. باید بتوانید از تمامی امکانات بازی به‌درستی استفاده کنید. برای پیروزی در هر مرحله به امکانات و منابع خاصی نیاز دارید. آن‌ها را پیدا کنید و در جای درست به‌کار ببرید. مدیریت صحیح منابع و دارایی‌ها یکی از اصول اساسی اسپلونکی 2 است. گاهی‌ اوقات در سخت‌ترین شرایط و زیر شدیدترین فشار‌ها قرار می‌‌گیرید. در این مواقع تصمیم درست بدون ابزار مناسب هیچ فایده‌ای ندارد. پس مراقب منابعتان باشید. مدت زمان مراحل به‌تدریج بیشتر می‌شود. مثلا مرحله ابتدایی 5 دقیقه طول می‌کشد. مرحله بعدی 6 دقیقه و مرحله سوم هم 15 دقیقه زمان می‌برد. این افزایش زمان نوعی تکامل تدریجی‌ست. اگر جان خودتان را طی یکی از مراحل از دست بدهید باید از نو شروع کنید. هنگام شروع مجدد هیچ چیزی جز تجربیات قبلی ندارید. پس از هر شکست درس بگیرید.

تصاویر مناسب برای تشخیص تهدیدها

یکی از اصلی‌ترین گلایه‌های کاربران بازی‌های ویدئویی نحوه تصویربرداری‌ست. زاویه قرار گرفتن دوربین‌ها و نحوه ارائه تصاویر جز مهم‌ترین فاکتورهای هر بازی هستند. این فاکتور در بازی‌های اکشن پررنگ‌تر هم می‌شود. در آثار اکشن همیشه در معرض خطر هستید. دشمن می‌تواند هم‌زمان از 4 طرف به شما حمله کند. چپ، راست، بالا، جلو و عقب همگی مکان‌های مناسبی برای هجوم دشمن هستند. گاهی‌ اوقات گیمرها مجبور هستند برای داشتن دید درست دائما به تنظیمات اصلی بازی بروند و زاویه دوربین را تغییر دهند. این مورد خیلی آزاردهنده‌ست. یکی از درخشان‌ترین نکات اسپلونکی 2 تصاویر بسیار مناسب و دید عالی گیمرهاست. به‌لطف تصاویر و زوایای مناسب می‌توانید همواره تمامی خطرات را تشخیص دهید. علاوه‌بر تشخیص تهدیدها، تصاویر مناسب بازی یک مزیت اصلی دیگر هم دارند. وقتی دید درستی نسبت به محیط اطرافتان دارید می‌توانید به‌سادگی هرچه بیشتر رازهای بازی را کشف و آن‌ها را حل کنید. این اتفاق باعث تسریع روند پیشرفتتان می‌شود.

نمایی از بازی اسپلونکی 2

دنبال یک بازی متفاوت می‌گردید؟ اصلا نقد و بررسی بازی ویدئویی Genesis Noir را از دست ندهید

دردسر تصاویر باکیفیت

اگرچه تصاویر بازی بسیار باکیفیت است ولی همین کیفیت بالا گاهی‌اوقات باعث دردسر می‌شود. مثلا اگر تریلر بازی را تماشا کرده باشید غارهای تودرتو و بسیار بزرگ خیلی مبهم و گیج‌کننده به‌نظر می‌رسند. جزئیات بسیار زیادی به تصاویر ساده نسخه اورجینال اضافه شده است. گاهی‌ اوقات تشخیص تصاویر و جهت‌های بازی از تسلط بر گیم‌پلی هم سخت‌تر است. این موارد باعث سردرگمی مخاطب و کند شدن روند پیشرفتش می‌شود.

نگاه کلی 

نسخه جدید بازی پرطرفدار و محبوب اسپلونکی (Spelunky) توسط سازنده اصلی بازی درک یو (Derek Yu) و با همکاری شرکت‌های بازی‌سازی Mossmouth Studio و Blitz طراحی و تولید شده است. نسخه جدید بازی بسیار سخت و دشوار است و کاملا گیمرها را غافل‌گیر می‌کند. تیم سازنده برای جذابیت بازی سعی کرده المان‌های جدیدی به بازی اضافه کند. هر المان همراه با مزایا و جذابیت‌های خاص خودش، معایب و نکات منفی هم دارد. تصاویر بازی نسبت به نسخه اورجینال پیشرفت بسیاری زیادی کرده‌اند. درکل اگر جز طرفداران نسخه اصلی اسپلونکی هستید، نسخه جدید این بازی می‌تواند برای شما بسیار جذاب و هیجان‌انگیز باشد.

منبع: polygon