تریلر و بررسی بازی ویدئویی Psychonauts 2؛ در مسیر موفقیت‌

0
4
کاور بازی سایکونات 2

بازی ویدئویی سایکونات 2 (Psychonauts 2) اثری در دسته آثار پلتفرمر (Platformer) است. این نوع بازی‌ها از سکو و پلتفرم برای پیشرفت استفاده می‌کنند. یعنی برای رفتن به مراحل بعدی باید به ارتفاع بالاتری بروید. برای بالا رفتن باید از تعدادی سکو و پایه و نردبان یا همان پلتفرم استفاده کنید. اولین‌بار نسخه ابتدایی این بازی یعنی سایکونات 1 در سال 2005 منتشر شد و طرفداران زیادی هم پیدا کرد. نسخه ابتدایی بازی در واقع یکی از بنیانگذاران این سبک بود. خبر تولید نسخه جدید بازی در مراسم The Game Awards سال 2015 منتشر شد. بعد از تاخیرهای فراوان بالاخره در تابستان سال 2021 نسخه جدید بازی به بازار عرضه شد.

در دسته‌بندی نقد و بررسی بازی، درباره جدیدترین ویدئو گیم‌ها بخوانید.

جزئیات فنی بازی

بازی سایکونات 2 توسط شرکت بازی‌سازی دابل فاین (Double Fine) توسعه داده شد و توسط استودیو بازی‌سازی ایکس باکس گیم استودیو (Xbox Game Studios) به‌صورت گسترده عرضه شد. نسخه جدید بازی برای کنسول‌های پلی‌استیشن 4 (PS4)، ایکس باکس وان (Xbox One)، ایکس باکس سری X و S و کامپیوترهای شخصی (PC) تولید شده.

16 سال انتظار ارزشش را داشت؟

برای طرفداران مشتاق این بازی شاید این زمان خیلی طولانی باشد ولی برای شرکت سازنده بازی این زمان lمثل چشم برهم زدن گذشت. اما آیا واقعا نسخه جدید سایکونات می‌تواند ادامه‌دهنده راه نسخه اصلی باشد؟ حقیقتا نسخه جدید بازی استثنایی‌ست. نسخه جدید دقیقا از همان جایی شروع می‌شود که ورژن اصلی پایان یافت. تیم سازنده در گام اول تولید بازی به نسخه اصلی و محتوایش وفادار بودند. شخصیت‌های عجیب و جذاب بازی حفظ شدند و دنیای فانتزی آن‌ها گسترش یافته. هرچیزی که باعث خاص شدن نسخه قبلی می‌شد در این نسخه هم دیده می‌شود. در کنار حفظ هسته اصلی اثر، حال‌و‌هوای بازی با سلیقه و ذائقه مخاطب نسل جدید منطبق شده است. نسخه جدید اثر حکم یک عکس بی‌کیفیت ولی باارزش قدیمی را دارد که ادیت شده و کیفیتش بالا رفته. سایکونات 2 همه آن چیزی‌ست که طی این سال‌ها انتظارش را داشتیم. پس ارزش 16 سال صبر کردن را داشت.

نسخه اولیه را بازی نکرده‌ایم، کارمان سخت شد؟

شاید اگر نسخه اورجینال را بازی کرده باشید کارتان خیلی راحت‌تر باشد. می‌توانید به‌سادگی داستان نسخه دوم را درک کنید. اما برای کسانی‌که نسخه ابتدایی را بازی نکردند یک مقدمه بسیار جذاب طراحی شده است. یک انیمیشن بسیار جذاب در قالب واقعیت مجازی (VR) در ابتدای بازی قرار داده شده که داستان این نسخه را تمام و کمال توضیح می‌دهد. در این نسخه هم ماجراهای خانواده راز (RAZ) بررسی می‌شود. ماجراجویی‌هایی که شخصیت‌های خانواده راز را به جذاب‌ترین کاراکترهای بازی تبدیل می‌کند. اتفاقات جالبی در انتظار شماست. اولین اتفاق یک‌سری فلش‌بک برای یادآوری نسخه اصلی‌ست. دومین اتفاق اتحاد (Reunion) شخصیت‌های ورژن اورجینال است. درکل اگر از اتفاقات و ماجراهای نسخه اورجینال اطلاعی ندارید، جای نگرانی نیست. ویدئویی آغازین و معرفی بازی همه اتفاقات را برایتان روشن می‌کند و اطلاعات کافی در اختیارتان قرار می‌دهد.

شخصیت اصلی بازی

شخصیت اصلی بازی فقط 10 سال سن دارد. اسم او رازپوتین آکاتو (Razputin Aquato) است. او وارد منطقه‌ای به‌نام مادرلوب (Motherlobe) می‌شود. این منطقه درواقع مقر سازمان جاسوسی روانی‌ست و به‌نام سایکونات (Psychonaut) شناخته می‌شود. رازپوتین هنوز یک جاسوس باتجربه نیست و فقط به‌عنوان کارآموز وارد این سازمان شده. حین انجام تمرین‌ها و کسب تجربه داستان اصلی بازی شکل می‌گیرد. داستانی بسیار جذاب، کاملا شخصی و با ریسک بسیار بالا که گیمر را جذب خودش می‌کند.

کاراکترهای بازی سایکونات 2

سازمان سری، جیمز باند به ماموریت می‌رود

وقتی حرف از آثار جاسوسی و مامورهای مخفی می‌شود اولین اسمی که به ذهنمان می‌آید جیمز باند (James Bond) است. تیم طراح بازی سعی کرده حالتی جاسوسی و جیمزباندی به این نسخه بدهد و البته موفق هم شدند. اما چیزی که این نسخه را بسیار متفاوت‌تر از سایر آثار مشابه خودش می‌کند سطح طراحی و داستان‌پردازی‌ست. در ابتدای بازی وقتی وارد منطقه مادرلوب می‌شوید، با فضایی بسته و بسیار مدرن طرف هستید. ابزار و وسایل جاسوسی با تکنولوژی بسیار بالا و کاملا پیشرفته شما را مبهوت می‌کند. اما این وسایل فوق‌پیشرفته بعد از مدتی برایتان عادی می‌شود. حالا هنر تیم سازنده مشخص می‌شود. جایی‌که رازپوتین از فضای بسته خارج و وارد محیط آزاد می‌شود. حالا شما فرمانروای محیط آزاد بازی هستید و کنترل و تسلط زیادی بر این قسمت‌ها دارید. از این لحظه روند ماجراجویی‌ها شروع می‌شود. غارهای پنهان و تودرتو و خانه‌ها و کلبه‌هایی که از چوب قرمز ساخته شده‌اند. در فضای خارجی شخصیت‌های جذابی وجود دارند که باید با آن‌ها هم‌کلام شوید. آزادی‌عمل و گستردگی فضای بازی همان نقطه قوت این اثر است.

شخصیت‌های مکمل، نقش‌های جذاب

شخصیت‌های بازی بسیار جذاب هستند. همه نقش‌ها به‌خوبی پردازش و نوشته شده‌اند. گروه شخصیت‌های ورژن اورجینال ویرایش شده‌اند. بعضی از شخصیت‌هایی که در نسخه اصلی می‌شناختیم حذف و عده جدیدی به افراد باقی‌مانده اضافه شده‌اند. درکل شخصیت‌های این نسخه را می‌توان به سه گروه کلی تقسیم کرد. گروه اول ماموران مخفی بزرگسال یا جاسوس‌های حرفه‌ای هستند که در مقر اصلی فعالیت می‌کنند. گروه دوم دسته‌ای از جاسوسان مبتدی یا همان کارآموزان نوجوان هستند که نهایتا با رازپوتین دوست می‌شوند. گروه آخر هم خانواده آکاتو هستند که خارج از منطقه مادرلوب در یک قسمت مخفی کمپ زده‌اند.

بازی ویدئویی سایکونات

سایکونات 2 اثری پرشخصیت و شلوغ است. اما چیزی که در این بازی بسیار درخشان به‌نظر می‌رسد شخصیت‌پردازی عالی‌ست. به هر شخصیت حتی به یک کارآموز نوجوان هم به‌خوبی عمق داده شده است. صداگذاری‌ها بسیار جذاب، باکیفیت و حرفه‌ای انجام شده‌اند. حاصل صداگذاری خوب و داستان عالی، شخصیت‌هایی شده که واقعا از آشنایی با آن‌ها لذت می‌برید. تنها ایرادی که می‌توان به بازی گرفت طراحی چهره است. چهره شخصیت‌های بازی خیلی زشت و زننده طراحی شده و ظاهر زیبایی ندارند. البته این مورد می‌تواند به‌عنوان سبک خاص گرافیکی در نظر گرفته شود.

داستان‌هایی که ذره‌ذره تکمیل می‌شوند

شخصیت اصلی بازی یعنی همان رازپوتین در کنار خانواده خودش یعنی آکاتا معنی پیدا می‌کند. برخوردهای او با اعضای خانواده خودش به داستان بازی معنی می‌دهد. سوال مهمی که گیمرها در نسخه اول هم مطرح می‌کردند در مورد دلیل جدایی رازپوتین از خانواده خودش و پیوستن به سایکونات بود. دلیل این جدایی خیلی در نسخه ابتدایی بررسی نشد. اما حالا در ورژن جدید با دلایل جدایی او به‌طور دقیق آشنا می‌شویم. دلیل این جدایی می‌تواند مادر دوست‌داشتنیش یعنی دوناتلا (Donatella) باشد. او نگران پسرش است و دوست دارد در امان باشد. شاید رازپوتین به درخواست مادرش به سایکونات پیوسته تا ایمن بماند. برادر بزرگترش دیون (Dion) که هنوز هم کامش از جدایی رازپوتین تلخ است و یا حتی شاید خواهر بزرگترش فریزی (Frazie) که مشخص است راز بزرگی را از دیگران مخفی می‌کند. با تکمیل یک سری فعالیت‌ها می‌توانید با رازها و دلایل جدایی رازپوتین آشنا شوید. مثلا با برپایی چادر خانوادگی و یا جمع کردن کمپ می‌توانید با افراد خانواده بیشتر آشنا شوید.

دنیای نصفه و نیمه

جهان واقعی که در آن قدم می‌زنید و ماجراجویی می‌کنید فقط نیمی از داستان بازی را تشکیل می‌دهد. جهان این بازی به دو نیمه کاملا مساوی تقسیم شده است. نیمه ابتدایی بخش درگیری‌های فیزیکی یا جهان مادی (Physical) است. نیمه بعدی که هسته اصلی بازی‌ست و حتی از بخش اول هم مهم‌تر است جهان روانی و ذهنی (Mental) است. همان‌طور که از اسم بازی مشخص است کلمه (Psycho) معنی روانی دارد. رازپوتین مهارت بسیار خاصی دارد. اصلا اسم سازمان مادرلوب نمایان‌کننده محتوای بازی‌ست. سازمان جاسوسی روانی یعنی می‌توانید روان و ذهنیات انسان‌ها را بخوانید و از این طریق از آن‌ها جاسوسی کنید. البته قرار نیست با هر شخصی که ملاقات می‌کنید بلافاصله ذهن او را بخوانید. ولی شخصیت‌های بسیاری وجود دارند که ذهنشان باید خوانده شود. پس به هردو وجه بازی توجه کنید. جهانی که به دو نیمه تقسیم شده است. راستی نظر شما چیست؟ اگر انسان‌ها می‌توانستند ذهن یکدیگر را بخوانند، چه اتفاقی در این دنیا می‌افتاد؟

بررسی بازی سایکونات 2

یک بازی پلتفرمر دیگر، این‌بار کمی معمایی: بررسی بازی Creaks

سطوح مختلف، دنیاهای متفاوت

یکی از اقدامات جالب و تحسین‌برانگیز تیم سازنده استفاده از یک الگوریتم مشخص در مراحل مختلف است. در هر مرحله باید بعد از سه مبارزه معمولی به یک باس فایت بروید. تکنیک مبارزات هم استفاده از سه ضربه پیاپی برای شکست رقیب است. درکنار استفاده از فرمول و الگوریتم مشخص که نظم خوبی به بازی داده، از موزیک متن و گیم‌پلی متفاوتی در هر بخش از بازی استفاده شده است.
موسیقی متن هر قسمت از بازی خیلی خاص و مربوط به همان بخش است. مکانیزم انجام بازی هم متفاوت است. مثلا در یکی از مراحل ممکن است در یک کازینو مشغول نواختن موسیقی باشید. در مرحله دیگری باید غذایی را از روی دستورپختش بپزید. شاید در یکی از قسمت‌ها وارد کتابخانه شوید و میان کلمات و نوشته‌های کتاب‌ها دنبال رمز خاصی بگردید. یکی از مراحل بازی هم حالتی موزیکال دارد. در این بخش یک گوی نورانی شما را همراهی و با رازپوتین صحبت می‌کند. صداگذاری این گوی نورانی توسط بازیگر آمریکایی جک بلک (Jack Black) انجام شده است.

تلقین

اگرچه هسته مرکزی نسخه اورجینال حفظ شده ولی توانایی‌های رازپوتین به‌طرز چشمگیری افزایش یافته. یکی از این توانایی‌ها همان ذهن‌خوانی‌ست. در نسخه اولیه صرفا باید وارد ذهن افراد می‌شدید و در آن‌جا ماموریتتان را تکمیل می‌کردید. اما تغییراتی در ورژن جدید بازی اتفاق افتاده که آن را خیلی خاص می‌کند. ورود به ذهن هر فرد باید دروازه‌ای برای ورود به ذهن شخص بعدی باشد. برای ایجاد این دروازه یا پل میان ذهن افراد باید بتوانید مسیر زندگی و ذهنیت آن‌ها را به داستان اصلی گره بزنید. یعنی باید ذهنیت و وضعیت روحی و روانی انسان‌ها را آن‌طوری که مناسب شماست تغییر دهید.

مقایسه با بازی‌های روز دنیا

چیزی که بازی سایکونات 2 را خیلی خاص کرده داستان جذاب و هیجان‌انگیزش است. محتوای بازی جنبه سرگرم‌کننده دارد و می‌تواند شما را برای ساعاتی از استرس و فشار خارج کند. تیم سازنده بیشتر روی پردازش شخصیت‌ها و صداگذاری‌ها کار کرده و زیادی به سیستم مبارزات بازی توجه نکرده است. مثلا اگر سیستم مبارزات این بازی را  با نسخه 2021 بازی Ratchet and Clank مقایسه کنیم تفاوت کلاس مبارزات این دو اثر کاملا چشمگیر است. سیستم مبارزات سایکونات 2 مثل اکثر بازی‌های کلاسیک به دو دسته پلتفرمر و مبارزه تک‌به‌تک تقسیم می‌شود. دقیقا مثل تمامی آثار کلاسیک این نسخه هم ایرادات خاص خودش را دارید. نمی‌دانید وقتی جهش می‌کنید تا به پله بعدی برسید چه اتفاقی خواهد افتاد. مثلا بسیاری از واکنش‌های دشمن در مبارزات یک‌به‌یک غیرقابل‌ پیش‌بینی‌ است. به‌طور کلی سیستم مبارزات طوری طراحی شده که همیشه باید به نقاط امن (Check Point) وابسته باشید. احتمال شکستتان بسیار زیاد است. بعد از هر شکست باید به نقطه امن قبلی برگردید و دوباره بازی را شروع کنید.

نمایی از بازی سایکونات 2021

در ارتباط برقرار کردن با ذهن افراد خوب عمل کردید؟ شاید بد نباشید ارتباط با ارواح را هم امتحان کنید: نقد و بررسی بازی ویدئویی I Am Dead

تنوع دشمنان بسیار بالاست

بیایید سوال مهمی از خودمان بپرسیم. دشمنان شما در این بازی چه کسانی هستند؟ چگونه باید با این دشمنان مبارزه و از چه استراتژی باید مقابل آن‌ها استفاده کرد؟ در گام اول تنوع دشمنان نسبت به ورژن اصلی خیلی بالاست. همان‌طور که قبلا هم بحث کردیم باید وارد ذهن افراد شوید. دشمنان شما در واقع ذهن انسان‌ها هستند. مثلا پشیمانی‌های افراد می‌توانند پرواز کنند و به سمت شما شلیک کنند. شک و تردیدهای افراد می‌تواند اوضاع بازی را خراب کند. باید شک و تردیدهایشان را بسوزانید. حملات عصبی (Panic Attack) شبیه رعدوبرق عمل می‌کنند. باید برای مقابله با هر ناملایمتی آماده باشید. درواقع هرچه اوضاع روحی و روانی انسانی که به او نفوذ می‌کنید خراب‌تر باشد، دشمنان قوی‌تر و نبردهای سخت‌تری در انتظارتان است. باتوجه به شرایط بازی دائما استراتژی خودتان را عوض کنید. رازپوتین کلا 8 توانایی ذهنی دارد. در هر نبرد و موقع ورود به ذهن هر انسان می‌توانید فقط از 4 مهارتتان استفاده کنید. نکته مهم این است که نمی‌توانید توانایی‌هایتان را حین مبارزه تغییر دهید و از آرایش دیگری استفاده کنید.

نگاه کلی

بازی ویدئویی سایکونات 2 (Psychonauts 2) دنباله نسخه اورجینال این بازی‌ست و در سال 2021 منتشر شد. سازندگان بازی ضمن حفظ هسته مرکزی و نقاط قوت نسخه اصلی، جهان بازی را گسترش داده و شخصیت‌های جدیدی به این نسخه اضافه کرده‌اند. این بازی سرشار از هیجان و شخصیت‌های جذاب است. اگر دنبال اثری در ژانر پلتفرمر هستید، Psychonauts 2 می‌تواند گزینه بسیار جذاب و سرگرم‌کننده‌ای برای شما باشد.

منبع: IGN