نقد و بررسی بازی ویدئویی Mundaun؛ معماهای تاریک

0
7
وستر بازی موندوان

بازی مانداون (Mundaun) اثری جذاب و مهیج در ژانر معمایی‌ست که در سال 2021 برای PC یا کامپیوتر شخصی منتشر شده است. این بازی داستان پسر جوانی را روایت می‌کند که بسیار به پدربزرگش وابسته بوده. حالا بعد از مرگ پدربزرگ پرده از اتفاقات زیادی برداشته شده و پسر باید دنبال یافتن جواب سوالاتش برود. شما او را در این سفر همراهی می‌کنید. سفری دور و دراز و اسرارآمیز به شهری به‌نام مانداون (Mundaun) که نام بازی هم از آن گرفته شده است.

به دسته‌بندی نقد و بررسی بازی بروید و با جذاب‌ترین ویدئو‌گیم‌های سال‌های اخیر آشنا شوید.

جلوه‌های بصری و گرافیکی

معمولا جلوه‌های بصری جز آن دسته از معیارهایی‌ست که در رتبه پینجم یا ششم بررسی می‌کنیم. اما در این بازی به محض دیدن تریلر تبلیغاتی و تصاویرش، توجهات به سمت گرافیک خاص بازی جلب می‌شود. پس بیایید ابتدا نگاهی به نحوه تصویرپردازی بازی بیندازیم. تمام تصاویر و سکانس‌های این بازی با دست نقاشی شده و سپس به اثری ویدئویی تبدیل شده‌اند. همین مورد این بازی را در دسته آثار خاصی قرار می‌دهد که خیلی شباهتی به بازی‌های امروزی ندارد. تصاویر به‌خوبی طراحی شده و ترس و وحشت حاکم بر بازی را به گیمر منتقل می‌کند.

سال‌ها از دوران فیلم‌های چارلی چاپلین گذشته است. روزگاری که فیلم‌ها صامت و سیاه و سفید بودند. امروزه دنیای آثار مدرن، با بیشترین پیکسل و تصاویر HD است. اما گاهی‌آوقات بازی‌سازان و فیلم‌سازان ادای دینی به آثار سیاه و سفید می‌کنند. مثلا سال 2020 قبل فیلم سینمایی فانوس دریایی (Light House) در قالب سیاه و سفید تولید شد و توجه بسیاری از منتقدین را جلب کرد. اتفاقا این بازی هم در قالب سیاه و سفید عرضه شده است. شرکت Hidden Fields تصمیم گرفته برای انتقال بهتر حس ترس به مخاطب این کار را انجام دهد. این تصاویر حس ترس و گمراهی را به مخاطبش دیکته می‌کند. کوه‌هایی پوشیده از برف، تاریکی شب‌ها، مزرعه‌دارانی که مشغول کار هستند و زنبورداران که دنبال عسل می‌گردند. تمام این تصاویر به‌ زیبایی هرچه تمام‌تر به‌تصویر کشیده شده‌اند. این تصاویر یک حس ناب به شما می‌دهند. حس ناب تنهایی و غریبه بودن را با این بازی در حد اعلا تجربه می‌کنید. کمپانی Hidden Fields این حس را به شما منتقل می‌کند که تنها هستید و هیچ‌کس شما را نمی‌شناسد. ولی باید تنهایی به سفرتان ادامه دهید. حتی صداگذاری بازی هم عالی‌ست. صدای خش‌خش پاهایتان روی یخ و برف کوه‌ها و سکوت شب‌ها واقعا عالی‌ست.

بازی مانداون

از شر شیطان خلاص شوید: نقد و بررسی بازی ویدئویی Ender Lilies

داستان بازی

اگرچه هیچ‌کدام از عوامل و اعضای تیم سازنده صراحتا اعلام نکردند ولی داستان بازی شبیه نیمه زندگی 2 (Half-Life 2) است. جایی‌که قهرمان بازی یعنی گوردون فریمن (Gordon Freeman) برای یافتن سوالاتش به‌تنهایی به ساحلی در دوردست سفر می‌کرد. حالا انگار بازی مانداون (Mundaun) دنباله همین اثر است. در این بازی شما بارها به دل تاریکی فرستاده می‌شوید. سفری خطرناک و مخاطره‌آمیز که طی آن بارها و بارها جانتان به خطر می‌افتد. در ابتدای کار قهرمان بازی را می‌بینیم که سوار اتوبوسی می‌شود و دل به جاده می‌زند. اسم قهرمان ما کوردین (Curdin) است. او از جاده‌های خطرناک و پرپیچ و خم عبور می‌کند و به دامنه کوه‌های آلپ (Alpine) می‌رسد. به روستای کوچکی که مزرعه پدربزرگش در آن واقع شده است. جایی‌که در دوران کودک زیاد به آن سر می‌زده. مرد جوان به روستای پدربزرگش می‌رود تا در مراسم تشییع جنازه‌اش شرکت کند. چند روز قبل او اخبار تلخی دریافت کرده. انبار مزرعه پدربزرگش به‌طرز مشکوکی آتش گرفته و پیرمرد بیچاره جان خودش را در این آتش‌سوزی مهیب از دست داده است. تیم سازنده از همین ابتدای کار معما مطرح می‌کند و با همین طرح مساله ذهن گیمرهایش را درگیر خودش می‌کند. ذهنتان آماده شد؟

اولین سرنخ‌ها نمایان می‌شوند

بعد از طرح مساله کم‌کم سروکله اولین سرنخ‌ها نمایان می‌شود. در مراسم ختم، کشیش روستا ادعا می‌کند که جسد پیرمرد چند روز قبل در قبرستان محلی دفن شده است. برخلاف ادعای کشیش کوردین (Curdin) جنازه مرد را در انبار مزرعه پدربزرگش پیدا می‌کند. جنازه سوخته است. آیا جسد پیرمرد است؟ اگر جواب مثبت است پس چرا کشیش دروغ گفته؟ دلیل این اتفاق چیست؟ راه یافتن جواب چیست؟ تنها راه رفتن نزد کشیش و طرح مساله‌ست. کوردین به کلیسا می‌رود تا از کشیش حقیقت ماجرا را بپرسد اما درب‌های کلیسا قفل شده و کسی جواب پسر جوان را نمی‌دهد. از ابتدا ورود به روستا یک چیز توجه گیمر را به خودش جلب می‌کند. دو برج دوقلوی بلند بر بالای کوه، تقریبا بر قله کوه، خودنمایی می‌کنند. انگار کلید تمام اتفاقات در همین برج‌ها قرار گرفته و سازندگان برای آماده کردن ذهن گیمرها تصویر این برج‌ها را در پس‌زمینه بازی نمایش می‌دهند. او نهایتا سوار قطار می‌شود و به قله کوه می‌رود تا جواب سوال‌هایش را پیدا کند. آیا موفق می‌شود؟ تا این جا که بازی کاملا جذاب و گیراست و مخاطب را میخکوب می‌کند.

تلاش برای یافتن جوابی قانع‌کننده

یک سوال اساسی مطرح شده و کوردین تمام تلاشش را می‌کند تا جواب را به‌دست بیاورد. چرا قبر پدربزرگ خالی‌ست؟ و چه بلایی بر سر پیردمرد بیچاره آمده؟ آیا جنایتی در کار است؟ تیم سازنده تلاش کرده با یک سری اتفاقات، عجیب بودن حال‌وهوای بازی را نشان دهد. مثلا کوردین موقع خواب دو دسته پارو را به شکل صلیب روی سینه‌اش قرار می‌دهد. او معتقد است این کار باعث دور شدن شیاطین می‌شود. او لوله بخاری را در می‌آورد تا از شر زنبورداران خلاص شود. کوردین گفتگوهای عجیبی با سر بی‌بدن یک بز کوهی برقرار می‌کند. همه‌چیز عجیب و غیرعادی‌ست. حتی قهرمان ما هم فردی خرافاتی‌ست. همه درب‌ها به روی ما بسته هستند. درب اتاق‌های خانه پدربزرگ قفل هستند. درب کلیسا قفل است و درب قبرستان هم قفل است. وقتی به قبرستان نزدیک می‌شوید صدای آواز خواندن دختری را می‌شنوید. بزها کشته شده و در حال خون‌ریزی هستند. ابتدا تصور می‌کنید که این صداها فقط پیش‌زمینه بازی هستند. سرتان را بالا می‌برید و دخترک را می‌بینید. او در جواب سوالات شما یک هواپیمای کاغذی به سمتتان پرتاب می‌کند. کلید ماجرا در همین کاغذ است.

ماموریت‌های فرعی

بازی مانداون (Mundaun) شبیه پازل‌های هزار تکه‌ است. هر قسمت را که حل کنید چند صد معمای دست‌نخورده باقی می‌ماند. در کنار معماهای اصلی و چالش‌های جدی، بازی یک سری چالش فرعی هم به شما پیشنهاد می‌کند. مثلا قهوه خوردن یکی از چالش‌های فرعی‌ست. باید دنبال یک فنجان، قهوه، چوب برای روشن کردن آتش و قهوه‌جوش و شکر بگردید. بعد از یافتن تمام وسایل مورد نیاز می‌توانید قهوه درست کنید. در مراحل ابتدایی بازی توضیح داده می‌شود که خوردن قهوه باعث بالا رفتن سطح سلامتیتان می‌شود. گاهی‌اوقات هم یک‌سری فلش‌بک و بازگشت به گذشته دارید. طی این بازگشت‌ها خاطرات پدربزرگ مرور می‌شوند.

بررسی بازی مانداون

از بازی‌های ترسناک استقبال می‌کنید؟ بررسی 2 Little Nightmare را بخوانید.

در ابتدای بازی تنها سلاحی که برای دفاع از خودتان دارید پیچ است. موقعی که دشمن به شما حمله می‌کند یک سری پیچ ظاهر می‌شوند. می‌توانید این پیچ‌ها را بشکنید و از خودتان محافظت کنید. البته راه عاقلانه‌تر و بهتر فرار کردن است. لوکیشن‌های بازی بسیار جذاب و چشم‌نواز هستند. حین جستجو و کاوش به موارد عجیبی برخورد می‌کنید. مثلا هیولایی که از یونجه ساخته شده یا مثلا کلبه‌ای خالی از سکنه که در انبارش تعداد زیادی لاشه حیوان آویزان شده است. وقتی یکی از لاشه‌ها را لمس کنید ناگهان موسیقی عجیبی نواخته می‌شود. قایق‌های کاغذی به‌آرامی روی آب حرکت می‌کنند. روی قایق‌ها نوشته‌هایی حک شده است. این نوشته محتوای آموزشی دارند و به گیمر یاد می‌دهند که چگونه جانش را برابر خطرات حفظ کند.

حقیقت نمایان می‌شود؟

اولین جایزه برای کوردین باز شدن قفل کامیون پدربزرگ است. با باز شدن قفل کامیون بازی به شما دسترسی می‌دهد تا با کامیون پدربزرگ به ماموریت‌هایتان برود. این کار باعث تسریع روند بازی و سریع‌تر شدن شما می‌شود. یک‌سری فلش‌بک‌ها جواب بعضی سوالات را مشخص می‌کند. مثلا متوجه می‌شوید که حدود یک دهه قبل جنگی در روستا شکل گرفته و پدربزرگ کوردین هم نقش مهمی در آن جنگ داشته. کم‌کم متوجه مرد خبیث و بدطینتی می‌شوید که حدود 10 سال قبل جان پدربزرگ و سربازانش را در جنگ نجات داده است. وقتی به کلبه نزدیک می‌شوید یک شخص داخل انبار پنهان شده است. چهره او تاریک است. او مچ دست شما را می‌گیرد. درنتیجه مچ دستتان ذغالی می‌شود و تا آخر بازی سیاه می‌ماند. یک سری اتفاقات زنجیروار می‌افتند و شما را به جواب نزدیک‌تر می‌کنند. اتفاقات بد و ناگواری در روستا افتاده است. برای یافتن جواب باید به سرگذشت روستا و کوه‌های اطرافش پی ببرید. در مسیر یافتن جواب‌ها به مردی برمی‌خورید که قبلا پدربزرگتان را می‌شناخته. جایی دیگر یکی از اقوام پدربزرگ را ملاقات می‌کنید. همه این عوامل شما را با گذشته مبهم روستا و بلایی که سر پدربزرگ آمده آشنا می‌کند.

نقطه ضعف مهم بازی

این بازی سوال مهمی را در همان ابتدای کار مطرح می‌کند. ابتدا بازی خیلی جذاب و هیجان‌انگیز است. همان ابتدا وقتی به خانه پدربزرگ می‌رسید با تعدادی درب قفل‌شده مواجه می‌شوید. سوال این است که کلید درب‌ها کجاست و قفل درب‌ها چگونه باز می‌شود؟ این سوال بعد از چند ساعت خسته‌کننده و تکراری می‌شود. روند پیشرفتتان کند و بسیار آرام است. همین روند آرام مهم‌ترین نقطه ضعف بازی‌ست. سوال مهمی توسط اکثر گیمرها مطرح شده. گاهی‌ اوقات در حساس‌ترین قسمت‌های بازی موس شما قفل شده و حرکاتتان محدود می‌شود. فقط می‌توانید به‌صورت عمودی حرکت کنید. سوالی که مطرح می‌شود، عمدی یا غیرعمدی بودن این محدودیت است. آیا این اتفاق به‌صورت عمدی در بازی قرار داده شده و بخشی از گیم‌پلی بازی‌ست یا یک باگ ناخواسته‌ست؟ این حدودیت حرکتی گیمر را به‌شدت اذیت می‌کند. هر کاری بکنید این محدودیت فنی درست نمی‌شود. نکته بعدی تناقض محتوا و فرم بازی‌ست. بازی در ژانر وحشت و معمایی‌ست. در این نوع بازی‌ها خبری از مبارزات و صحنه‌های اکشن نیست. در حالی‌که در بازی مانداون (Mundaun) هم مبارزه وجود دارد و هم به صحنه‌های اکشن برمی‌خورید. این خیلی مشکل بزرگی نیست. مساله این‌جاست که گیمر با دست خالی به جنگ شیر فرستاده می‌شود. شما جان ویک نیستید که با دست خالی و با مداد آدم بکشید. ولی تنها سلاح در دسترس چند پیچ شکسته و یک تفنگ قدیمی و ازکارافتاده‌ است.

بازی ویدئویی مانداون 2021

نگاه کلی

بازی Mundaun در سال 2021 توسط شرکت بازی‌سازی Hidden Field به‌صورت اختصاصی برای PC یا کامپیوتر شخصی تولید شده. این بازی در ژانر معمایی و اکتشاف قرار دارد. داستان پسری که برای مراسم ختم پدربزگش به روستا می‌رود و متوجه می‌شود که جسد پیرمرد گم شده است. او حالا باید دنبال جواب باشد. بازی از بالاترین سطح هیجان شروع می‌شود و کم‌کم سطح هیجان بازی دچار افت می‌شود. اگر واقعا شیفته آثار معمایی و ترسناک هستید، Mundaun می‌تواند گزینه مناسبی برای سرگرمی شما باشد.

منبع: Game Spot