بررسی بازی Mortal Kombat 11 : اوج خشونت و هیجان در مبارزه

0
685
نقد و بررسی بازی Mortal Kombat 11

حدود 27 سال پیش اولین نسخه از سری بازی Mortal Kombat برای کنسول‌های آن زمان منتشر شد. سبک متفاوت و خشونت‌آمیز مبارزات این بازی باعث شد تا آوازه آن به سرعت بر سر زبان‌ها افتد. اکنون پس از گذشت چندین سال و انتشار نسخه‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر، بازی Mortal Kombat 11 برای کنسول‌های پلی‌استیشن، ایکس‌باکس و PC عرضه شده است. در ادامه به بررسی جزئیات این بازی می‌پردازیم.

بررسی بازی Mortal Kombat 11: نفر بعدی تو هستی!

بدون شک سری Mortal Kombat از زمان بازی‌های پیکسلی خود بر روی کنسول سگا و نسل‌های اول پلی‌استیشن، تغییرات بسیار زیادی را در طول این 27 سال داشته است. اما اصلی‌ترین روند این تغییرات از نسخه‌های MK9 و MKX به بعد رخ داده است. در نسخه‌های 9 و 10 بازی مورتال کمبت، برای دست‌یابی به یک هیجان بالا و گیم‌پلی متفاوت‌تر، شاهد سطح جدید و اغراق‌آمیزی از صحنه‌های خشونت‌آمیز هستیم. این روند به صورت صعودی ادامه یافته و در بازی مورتال کمبت 11 نیز نمایان شده است. بازی Mortal Kombat 11 به لطف ویژگی‌های مثبت و خیره‌کننده خود نه‌تنها لقب بهترین نسخه از سری Mortal Kombat، بلکه لقب بهترین بازی در سبک خود را نیز یدک می‌کشد. به بیان دقیق‌تر این عنوان با قابلیت بازی انفرادی و چند نفره، کامل‌ترین بازی مبارزه‌ای در میان تمامی عناوین دیگر است.

مکانیزم مبارزات بازی Mortal Kombat 11

بازی مورتال کمبت 11 یک بازی مبارزه‌ای 2 بعدی است که در آن برای کنترل شخصیت خود 2 دکمه برای مشت، 2 دکمه برای ضربه با پا و یک دکمه برای دفاع از خود در اختیارتان قرار گرفته است. نکته خارق‌العاده ماجرا در این است که با همین چند دکمه محدود و ساده، امکان مبارزات حیرت‌انگیزی فراهم شده است. در حالی که در اغلب بازی‌های مبارزه‌ای شاهد تعبیه حملات سبک، متوسط و سنگین هستیم، در  بازی Mortal Kombat 11 خبری از چنین ضرباتی نبوده و تنها با همین دکمه‌ها باید حریف خود را به زانو درآورید.

بازی مورتال کمبت 11 از یک سیستم مبارزه ترکیبی یا همان dial-a-combo استفاده می‌کند. در چنین سیستمی امکان وارد کردن ضربات خاص با استفاده از ترکیب و ترتیب صحیح و مرتبی از ضربات وجود دارد. هرچند که ممکن است داشتن چنین دانشی برای افراد تازه‌کار در این بازی بسیار دشوار باشد. اما خوشبختانه بازی Mortal Kombat 11 یکی از بهترین آموزش‌های مبارزه را برای این افراد فراهم می‌کند تا با فراگیری نحوه انجام حرکات‌های خاص، مهارت بیشتری برای مبارزه بیابند. در طول این آموزش با ارائه دستورالعمل‌های واضح و روشن از سوی بازی، می‌توانید تکنیک‌های خاص را فرا بگیرید. این در حالی است که در نسخه‌های اولیه سری Mortal Kombat انجام حرکات خاص به صورت عمومی آموزش داده نمی‌شد و کاربران باید یافتن آن‌ها باید دست به دامان آموزش‌هایی در خارج از محیط بازی می‌شدند.

همه چیز تنها در مشت و لگدهای معمولی خلاصه نمی‌شود!

بازی Mortal Kombat 11 تمام مکانیزم‌های اصیل گذشته خود را حفظ کرده است. برای مثال در این بازی نیز پس از اتمام کار حریف، امکان وارد کردن ضربه نهایی فانتزی یا همان Fatality وجود دارد. هرچند که این ضربات غالبا با خشونت بیش از اندازه و البته کمی کمدی نمایش داده می‌شوند. با این وجود سیستم‌های مبارزه‌ای جدید این بازی باعث شده تا کیفیت آن نسبت به نسخه‌های قبلی خود بسیار بهتر و باکیفیت‌تر باشد. بازی مورتال کمبت 11 از بعضی جهات یادآور این موضوع است که همیشه سریع‌ترین راه، بهترین راه نیست و گاهی باید مختصر و مفید عمل کرد. در این نسخه به جای فشردن سریع و دیوانه‌وار دکمه‌های ضربه، استفاده مناسب و به جا از تکنیک‌ها راه‌حل بهتری را ارائه می‌دهد. در حالت کلی می‌توان گفت که بازی MK11 نسبت به نسخه Mortal Kombat X وابستگی بیشتری به تکنیک‌ها و ضربات خاص نسبت به ضربه‌های معمولی دارد.

در بازی Mortal Kombat 11 دکمه دویدن حذف شده، سرعت راه رفتن کاراکترها کاهش یافته و تعداد ضربات از راه دور و همراه با حرکت‌های ناگهانی به سمت جلو نیز بسیار انگشت‌شمارتر شده‌اند. در ابتدا ممکن است روند کندتر این بازی کمی آزاردهنده باشد. اما با گذشت زمان متوجه خواهید شد که همین تغییر جزئی تا چه اندازه‌ای روند و مکانیزم مبارزات را خارق‌العاده‌تر کرده است. با تاکید بیشتر بازی بر قرارگیری در موقعیت صحیح و استفاده مناسب از حرکات و واکنش‌های سریع، مبارزات این نسخه بسیار تاکتیکی‌تر شده و پاداش بیشتری به حرکت‌های دقیق و هوشمندانه می‌دهد.

یک صحنه خشونت‌آمیز عادی در ضربات نهایی!

یکی دیگر از تغییرات اساسی بازی Mortal Kombat 11 نسبت به نسخه‌های قبلی، تقسیم‌بندی دقیق حرکات دفاعی و تهاجمی در طول مبارزات است. مکانیزم‌های تدافعی به شما این امکان را می‌دهند که در شرایط سخت و تحت فشار، خود را از مخمصه برهانید و در موقعیت بهتری برای مبارزه قرار دهید. برای مثال فشردن دکمه‌های مناسب هنگامی که شما بر روی زمین افتاده‌اید، باعث می‌شود تا با حرکتی چرخشی و سریع از روی زمین بلند شده و حریف را به عقب بکشید (این حرکت به خصوص در هنگامی که در یک گوشه گیر افتاده‌اید کاربرد بسیاری دارد). حرکات تهاجمی نیز مجموعه‌ای از حرکات هستند که برای وارد کردن خسارت بیشتر و یا قرار دادن حریف در یک موقعیت مناسب برای ضربه زدن به کار می‌روند.

یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های بازی مورتال کمبت 11 امکان وارد کردن ضربات مهلک یا همان Fatal Blow ها است. وارد کردن چنین ضربه‌ای باعث می‌شود تا حریف 35 درصد از سلامتی خود را از دست بدهد. ضربات مهلک سرعت بسیاری داشته و نشان دادن واکنش در برابر آن‌ها واقعا دشوار است. اما در طول هر مسابقه تنها یک بار امکان انجام چنین ضربه‌ای وجود دارد. در صورتی که بازیکنان این ضربه خود را بدون استفاده نگه داشته باشند، لحظات انتهایی بازی همچون یک دوئل وسترن و نفس‌گیر به نظر خواهد رسید!

ضربات Fatal Blow می‌توانند نتیجه بازی را تغییر دهند

ضربات کراشینگ (Krushing Blows) را می‌توان بهترین ویژگی جدید افزوده شده به بازی Mortal Kombat 11 دانست. این ضربات با فراهم شدن پیش‌نیازهای خاصی به صورت خودکار فعال می‌شوند. به عنوان مثال هر شخصیت بازی دارای ضربه کراشینگ منحصربه‌فرد و مخصوص خود است که در شرایطی مانند مواجهه با یک ضد حمله و یا وارد شدن ضربات سهمگین فعال می‌شود. این گونه ضربات برای گیمرها بسیار لذت‌بخش بوده و با بازخوردهای مثبتی همراه شده است. حتی در سطوح ابتدایی وارد کردن یک ضربه کراشینگ نیز تماشای خرد شدن استخوان حریف در داخل بدن او می‌تواند حس خشونت طلبی شما را برای مدت بسیاری ارضاء کند!

در سطوح بالاتر افزوده شدن ضربات کراشینگ باعث ایجاد یک بعد جدید در هر شخصیت از بازی شده است. اجرای ضربات کراشینگ در این بازی محدود بوده و در طول هر مبارزه تنها یک بار مجاز به استفاده از آن هستید. درنتیجه بازیکنان برای یادگیری این ضربات و همچنین اثربخشی حداکثری آن، به تمرین و آموزش با شخصیت‌های مورد نظر خود بپردازند.

یک ضربه کراشینگ دردناک!

بخش داستانی بازی Mortal Kombat 11

بازی‌های مبارزه‌ای همواره با داستان جذابی همراه هستند که یک بازی ویدئویی را با یک فیلم سینمایی هیجان‌انگیز ادغام می‌کنند. مورتال کمبت 11 نیز از این قاعده مستثنی نیست. بخش داستانی بازی MK11 نوآوری جدیدی در گیم‌پلی خود ندارد. اما در طول 6 ساعت بخش داستانی خوش ساخت این بازی یک تجربه جذاب، هیجان‌انگیز و درگیر کننده خواهید داشت. شاید تنها قسمت منفی این قسمت از بازی مورتال کمبت مربوط به تصویرسازی شخصیت Sonya Blade باشد که بسیار دور از انتظار و کم ‌کیفیت ظاهر شده است. مهم‌تر از همه در طول بخش داستانی این بازی تقریبا به تمامی شخصیت‌ها پرداخته شده و هر یک از آن‌ها برای مدتی در کانون توجه قرار می‌گیرند.

داستان بازی Mortal Kombat 11 از جایی آغاز می‌شود که داستان نسخه قبلی یعنی Mortal Kombat X در آن به پایان رسیده است. در آغاز بازی شاهد معرفی یک شخصیت جدید و تأثیرگذار در بازی به نام Kronika هستیم که بسیار قدرتمند بوده و قابلیت‌هایی نظیر کنترل زمان را دارد. سناریو داستانی این بازی بسیار سرگرم‌کننده است و به خوبی ماجرای گذشته را با اتفاقات پیش رو ادغام می‌کند. امکان کنترل زمان باعث شده تا در طول داستان بازی گاهی شخصیت‌ها با خود قدیمی‌شان مواجه شوند که همین مسئله باعث افزایش جذابیت و گیرایی بازی می‌شود. همچنین در بخش‌هایی از داستان بازی شخصیت‌هایی از گذشته با آینده دردناک و دشوار خود رو در رو می‌شوند. در این قسمت بهتر است برای جلوگیری از لو رفتن صحنه‌های حیرت‌آور و غافل‌گیر کننده بازی از هرگونه توضیح اضافی اجتناب کنیم!

شخصی‌سازی کاراکترهای بازی

کاراکترهای بازی Mortal Kombat 11 به صورت ستاره‌ای قابل پیشرفت و شخصی‌سازی شدن هستند. درواقع نوع شخصی‌سازی کاراکترهای این بازی ترکیبی از سیستم دینامیک Mortal Kombat X و سیستم ابزارهای Injustice 2 به شمار می‌رود. تعداد گزینه‌های قابل تنظیم برای شخصی‌سازی هر کاراکتر بسیار مبهم و فراوان است. در حالت کلی هر شخصیت حداقل دارای 60 پوسته مختلف، 90 قطعه و ابزار قابل شخصی‌سازی و همچنین 10 تکنیک انتخابی برای افزوده شدن به توانایی‌های پایه خود هستند. اگر نگاه منصفانه‌ای داشته باشیم، اکثر پوسته‌ها به نوعی به حالت پیش‌فرض شخصیت‌ها شباهت دارند. اما با صرف‌نظر از این موضوع، بخش شخصی‌سازی باعث شده تا در هنگام اجرای بازی به صورت آنلاین، روش‌های بسیاری برای متمایز کردن چهره شخصیت شما وجود داشته باشد. تنها مشکل اصلی در این مورد نحوه دستیابی به چهره‌ها و ابزار قابل شخصی‌سازی جدید است!

چند پوسته مختلف از شخصیت Sub-zero

برخی از این آیتم‌های شخصی‌سازی از طریق گذر از مراحل بخش داستانی بازی به دست می‌آیند. اما برای کسب اغلب آن‌ها باید به دو برج زمان و Krypt مراجعه کنید. همانند عناوین قبلی از مجموعه مورتال کمبت، در بازی Mortal Kombat 11 نیز Krypt جایی شبیه به سیاه‌چاله بوده که صندوق‌های گنج مختلفی را در دل خود جای داده است. برای باز کردن این صندوق‌ها نیازمند خرج مقداری پول خواهید بود. محتوای داخل صندوق‌ها به صورت کاملا تصادفی قرار گرفته شده‌اند. این مسئله در نوع خود یک مشکل برای بازی به شمار می‌رود. چرا که بسیار احتمال دارد پس از صرف هزینه برای یک صندوق با یک آیتم ناخواسته و نامطلوب مواجه شوید.

به عبارت دیگر ممکن است به امید یافتن یک Fatality، پوسته، معرفی کاراکتر و یا هر وسیله دلخواه دیگری، یک صندوق گران‌قیمت را باز کنید و درنهایت با یک سری ابزار برای یک کاراکتری که توسط شما انتخاب نمی‌شود، رو به رو شوید. هرچند که در داخل کریپت قسمت‌های جذابی برای حل معما و برخی استر اگ‌های جالب وجود دارد، اما در حالت کلی این بخش به عنوان سیاه‌چاله‌ای که با هدف یافتن وسایل جدید تعبیه شده کمی ناامید کننده است.

سیاه‌چاله‌ای با جوایز تصادفی

برج زمان (Towers of Time): بخش ناامید کننده Mortal Kombat 11

روش دوم مربوط به برج زمان (Towers of Time) می‌شود. در این قسمت با مجموعه‌ای برج‌های چالش مواجه هستیم که هر یک از تم خاصی تشکیل شده‌اند. این قسمت جایی است که بزرگ‌ترین مشکلات بازی Mortal Kombat 11 را در خود جای داده است. در برخی از این برج‌ها قوانینی به کار رفته است که به شدت از جنبه سرگرم‌کننده بازی‌ها می‌کاهد. برای مثال ممکن است با یک حریف با دو برابر سلامتی شما مواجه شوید که در مواقعی از شخصیت دیگری نیز کمک می‌گیرد! یا ممکن است حریفی در برابر شما ظاهر شود که بیش از یک یا دو ثانیه نمی‌توانید در کنار آن باقی بمانید؛ وگرنه شما را با یک شوک جریمه می‌کند. هرچند که این موارد یک چالش به شمار می‌روند، اما چنین تم‌هایی باعث شده تا این بخش بیش از آن که سرگرم‌کننده باشد، برای کاربران آزاردهنده به نظر آید.

در این بخش می‌توانید از آیتم‌های مصرفی و قابل استفاده برای افزایش توان مبارزه خود استفاده کنید. چرا که بدون وجود چنین آیتم‌هایی پیروزی در برخی از مبارزات به معنای واقعی کلمه غیرممکن خواهند بود. اما باز هم وجود برخی از تاکتیک‌های خاص مانند پرتاب تیر از سمت دشمن این بخش را ناخوشایند می‌کند.

اما همه مشکلات برج‌های بازی به همین‌جا ختم نمی‌شود. این برج‌ها با هدف ایجاد چالش‌های سرگرم‌کننده و صدالبته یافتن وسایل و تجهیزات مخصوص برای کاراکتر مورد علاقه بازیکنان تعبیه شده‌اند. اما در هر زمان دلخواهی قادر به پیشروی در این برج‌ها نخواهید بود. به دلایلی گاهی این برج‌های چالش برانگیز به حالت مسدود درآمده و برای باز کردن آن‌ها ناچار به انجام کارهای عجیب و غریب درخواستی مانند 50 ضربه uppercut، انجام 50 Fatality و یا مثلا وارد کردن 75 ضربه مهلک در حین بازی هستید. در بهترین حالت چنین کارهایی تنها یک مانع بی‌معنی و مفهوم به نظر می‌رسند. همچنین تخصیص جوایز در این برج‌ها نیز تصادفی هستند که باعث شده از همه جهت این بخش از بازی یک افتضاح به تمام معنا باشد.

خوشبختانه همه برج‌ها به افتضاحی یکدیگر نیستند. برخی از آن‌ها به هدف اصلی برج‌ها رسیده و یک چالش واقعا سرگرم‌کننده را ارائه می‌دهند. برای مثال در یکی از آن‌ها مجبور خواهید شد تا هر چند ثانیه برای لحظاتی در یک صفحه سیاه و خاموش به مبارزه ادامه دهید. چنین چالش‌هایی می‌توانند یکنواختی مبارزه انفرادی با مکانیزم هوش مصنوعی بازی را از بین ببرند. همچنین چالش‌های هر برج مرتبا تغییر می‌یابند. درنتیجه اگر در یک مرحله از هرکدام از این برج‌ها گیر افتادید، می‌توانید به سمت یک برج دیگر پرش کرده و با انجام چالش‌های آن بپردازید.

بخش آنلاین بازی

همان اندازه که برج‌های زمان در این بازی نامطلوب و آزاردهنده هستند، در عوض به همان اندازه بخش آنلاین بازی Mortal Kombat 11 یک تجربه شگفت‌انگیز را به شما هدیه می‌دهد. به جرئت می‌توان گفت که بازی مورتال کمبت 11 یکی از بهترین تجربه‌های مبارزه آنلاین را به ارمغان آورده است. کدهای بازی آنلاین به صورت فوق‌العاده‌ای نوشته شده و در هنگام بازی اطلاعات بسیار کمی از طریق اینترنت جا به جا می‌شوند. درنتیجه حتی با یک وای‌ فای نسبتا ضعیف دو خطی نیز می‌توان بدون لگ (lag) قابل توجهی به تجربه بخش آنلاین پرداخت.

بخش آنلاین مورتال کمبت 11 همه ویژگی‌های مورد انتظار را فراهم کرده است: شما می‌توانید در مسابقات دارای رده‌بندی، بازی‌هایی با حریف تصادفی و همچنین در بخش King of the Hill به تجربه این بازی در کنار دیگر بازیکنان جهان بپردازید. همچنین بخشی برای مبارزه جالب با هوش مصنوعی قرار داده شده که در آن شما شخصیت‌های مورد علاقه خود را انتخاب کرده و به تماشای نبرد آن‌ها برای کسب جوایز می‌نشینید.

نحوه شخصی‌سازی در رقابت‌های رده‌بندی نیز در نوع خود جالب است. شما می‌توانید فرم و ظاهر کاراکتر خود را به هر صورت دلخواهی تنظیم کنید. اما هر  یک از کاراکترها تنها دو مزیت رقابتی از پیش تعیین شده دارند که شما مجاز به انتخاب یکی از آن‌ها هستید. نکته عجیب ماجرا این جا است که این مزیت‌های رقابتی در حالت عمومی بازی وجود ندارند. درنتیجه اگر قصد تمرین با آن‌ها را داشته باشید، باید خودتان برای ایجاد آن‌ها اقدام کنید. همچنین امکان شخصی‌سازی حرکات (که برخی از آن‌ها مانند شمشیر اسکورپین، بسیار مهم و موثر هستند) در بازی‌های رده‌بندی آنلاین وجود ندارد. اما خوشبختانه بخش مبارزه با حریف تصادفی به شما این امکان را می‌دهد که با شخصیت و حرکات دلخواه خود به استقبال حریفانتان بروید. همچنین بر خلاف بازی Injustice 2 در این جا هیچ ارتقایی برای ابزار در نظر گرفته نشده است. درنتیجه بازیکنان آنلاین در شرایطی عادلانه و برابر به جنگ یکدیگر می‌روند.

نتیجه‌گیری

در میان تمام عناوین موجود، به سختی می‌توان یک بازی مبارزه‌ای همتای بازی Mortal Kombat 11 پیدا کرد. هر بخش از این بازی اعم از مکانیزم عمیق و درخشان مبارزات، بخش داستانی درگیر کننده، ارائه آموزش‌های مناسب و بخش آنلاین و کدهای تخصصی و حرفه‌ای آن به معنای واقعی بی‌نظیر است. تنها نکته منفی این بازی روند کسب آیتم‌های شخصی‌سازی کاراکترها در پس برج‌های مبهم و آزاردهنده زمان و کریپت به شمار می‌روند که نیاز به ایجاد تغییراتی در این بخش‌ها در نسخه‌های بعدی حس می‌شود. بازی Mortal Kombat 11 ثابت کرده که چه در بخش مبارزه و چه در قسمت پایانی و حرکات خشونت‌آمیز نهایی خود کاملا بی‌رقیب است. افرادی که به دنبال کمی صحنه‌های خشن و خون‌آلود هستند، از خورد کردن جمجمه و درآوردن ستون فقرات دشمنان خود در این بازی لذت بسیاری خواهند برد!

با اقتباس از وب‌سایت IGN