نقد و بررسی بازی Metro Exodus: در جست‌و‌‍جوی امید و زندگی

0
433
نقد و بررسی بازی Metro Exodus

بازی Metro Exodus سومین عنوان از سری محبوب و پرطرفدار Metro است. این بازی در سبک شوتر و اول شخص ارائه شده و در دسته‌بندی بازی‌های وحشت و بقا قرار می‌گیرد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی نقاط قوت و ضعف این عنوان بپردازیم. اگر شما نیز از طرفداران سری مترو هستید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

نقد و بررسی بازی Metro Exodus: مهاجرت به سوی دنیایی بهتر

نام سری بازی‌های Metro با کلماتی همچون سرما، تلاش برای بقا، فضای آخرالزمانی، سرمای مسکو، جنگ و ناامیدی اجین شده است. دو عنوان ابتدایی از سری مترو با نام‌های Metro 2033 و Metro Last Light به لطف اتمسفر خاص و منحصربه‌فرد خود موفق به جلب نظر مثبت منتقدان و گیمرها شده بودند. عنوان سوم این سری با نام Metro Exodus نیز در سال جاری به جمع دو بازی گذشته پیوست. بازی مترو اکسدس همچنان در یک جو آخرالزمانی جریان داشته و به نوعی دنباله داستان سری‌های قبلی را نقل می‌کند. اما در این عنوان شاهد وجود برخی تغییرات بزرگ در گیم‌پلی و فضای بازی هستیم که در ادامه بیشتر به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

نقد و بررسی بازی Metro Exodus
نقد و بررسی بازی Metro Exodus

داستان بازی Metro Exodus

در این بازی همچنان با شخصیت آرتیوم همراه خواهید بود. آرتیوم در حال تدارک دیدن سفری به سوی یافتن امید و زندگی و مکانی به دور از جنگ، ویرانی و تشعشعات اتمی است و در این مسیر دو شخصیت آنا (همسر آرتیوم) و میلر با او همسفر می‌شوند. همانند نسخه‌های قبلی در طول داستان بازی باید خود را برای مواجهه با دشمنان و موجودات جهش‌یافته ناشی از انفجار رادیواکتیو آماده کنید. همچنین مواجهه با قبایل و گروه‌هایی که گاهی اعتقادات بدوی و مسخره آن‌ها باعث ایجاد مشکلاتی برای شما می‌شود نیز در نوع خود جالب و قابل توجه است. برخلاف نسخه قبلی، در بازی Metro Exodus خبری از پایان‌های متفاوت نخواهد بود و این بازی برای همه بازیکنان آغاز و انتهای یکسانی دارد.

محیط بازی Metro Exodus

برخلاف اغلب بازی‌های شوتر امروزی که سعی در فراهم نمودن یک نبرد سریع و هیجان انگیز را دارند، بازی مترو اکسیدس شما را به پیشروی در آرامش و غرق شدن در محیط غنی و قدرتمند خود دعوت می‌کند. در عناوین قبلی سری مترو اغلب اوقات بازی به مبارزه در تونل‌های زیرزمینی می‌گذشت. اما در عنوان Metro Exodus بازی در محیط‌های باز و مختلفی همچون ویرانه‌های شهری، مناطق بیابانی و جنگل‌های سرسبز و گاهی سرد و یخ زده جریان دارد. البته این به معنای خداحافظی با تونل‌های زیرزمینی تاریک و مخوف نیست. برخی از مراحل و مأموریت‌های بازی شما را ناچار به حرکت به سمت یکی از همین تونل‌های زیرزمینی و پیشروی در محیط تاریک و وهم‌آلود آن می‌کند. به لطف پرش نسلی در جلوه‌های نورپردازی و صوتی، محیط‌های تاریک بازی Metro Exodus نحس‌تر و بدشگون‌تر از هر زمان دیگری به نظر می‌رسند.

تونل های بازی Metro Exodus
تونل‌های زیرزمینی Metro Exodus همیشه خوف‌آور هستند

قسمت‌هایی از بازی که روی سطح زمین جریان دارند، احساس آزادی بیشتری را به شما می‌بخشند. در گوشه و کنار نقشه شاهد وجود چندین کمپ دشمن و خانه‌های راه شده‌ای هستیم که در دل خود منابع ارزشمندی را جای داده‌اند. اما حتی در هنگام حرکت در محیط‌های خارجی و آزاد نیز سازندگان Metro Exodus راهی را برای القا ترس و استرس به شما پیدا کرده‌اند. بودن در یک محیط آزاد به معنای عدم وجود خطر و ترس نیست. در چنین محیط‌هایی نیز از طوفان‌های شن در محیط‌های بیابانی گرفته تا سگ‌های وحشی و جهش‌یافته در جنگل‌های پوشیده که از هر جهتی ممکن است به شما حمله‌ور شوند، در کمین شما هستند. بازی Metro Exodus جزئیات دقیق و خیره‌کننده‌ای از صداها و تصاویر محیطی نیز دارد که در نوع خود به هراس‌انگیزتر بودن بازی کمک کرده است.

برخلاف عناوین قبلی، بازی Metro Exodus تنها در روزهای برفی و زمستانی جریان ندارد. بلکه در طول بازی شاهد فصل‌های مختلفی چون تابستان و پاییز نیز خواهید بود. تغییر فصول هرچند که به عنوان یک تنوع و موضوع جدید به شمار می‌آید، اما با توجه به تم سرد و برفی گذشته این بازی شاید از نظر برخی از بازیکنان و منتقدان جریان داشتن بازی در فصول متفاوت در حکم دور شدن عنوان اکسیدس از تم اصلی سری مترو تلقی شود.

تابستان در بازی Metro Exodus
یک آب و هوای نامتعارف در سری Metro!

در این بازی چرخه روز و شب نیز قرار داده شده است. با نزدیک شدن به غروب آفتاب و تاریکی هوا، حملات موجودات جهش‌یافته افزایش می‌یابد. زمان در این بازی به صورت چرخه‌ای است. پس اگر علاقه‌مند به یک چالش بیشتر و سخت‌تر هستید، می‌توانید با رساندن خود به تخت خواب‌های موجود در مسیر بازی، زمان را به حالت شب برده و در تاریکی و وحشت به مسیر خود ادامه دهید. همه این موارد در کنار هم باعث شده تا بازی Metro Exodus بدون لحظه‌ای آرامش و آسودگی خیال، شما را در یک محیط باز و وسیع به چالش بکشد.

گیم‌پلی بازی Metro Exodus

در این بازی هدف شما به صورت بصری در افق نمایش داده نمی‌شود. بلکه برای یافتن مسیر حرکت خود همواره باید به نوسانات ظریف سوزن قطب‌نمای موجود بر روی مچ دست آرتیوم توجه کنید. همچنین در این بازی هیچ نقشه کوچکی وجود ندارد که شما را به سمت نقاط خاص و مهم راهنمایی کند. اما معمولا در دوردست‌ها چراغ‌های کم سویی در داخل کابین‌ها قابل مشاهده‌اند که حس کنجکاوی بازیکن برای حرکت به سمت آن و اکتشاف محل را برمی‌انگیزد.

راهنمای بازی Metro Exodus
این عقربه کوچک بر روی مچ دست آرتیوم راهنمای شما در نقشه خواهد بود

آرتیوم: انتخابی اشتباه برای یک شخصیت صامت

در آغاز هر مرحله از بازی، قسمتی از خاطرات شخصیت اصلی با صدای بلند خوانده می‌شود. اما به غیر از این قسمت شخصیت آرتیوم کاملا صامت بوده و کلمه‌ای صحبت نمی‌کند. صامت بودن شخصیت اصلی یکی از نقاط ضعف بازی Metro Exodus به شمار می‌رود. منطقی نیست که تا چند دقیقه قبل دفترچه خاطرات آرتیوم را با صدای خود وی بشنویم و در طول بازی و در مکالمات چهره به چهره هیچ صدایی از این شخصیت به گوش نرسد.

اما قسمت مبهم و ضعیف‌تر زمانی است که دیگر شخصیت‌ها از طریق ارتباطات رادیویی با این شخص ارتباط برقرار کرده و در این حال نیز همچنان آرتیوم یک شخصیت صامت باقی می‌ماند. شاید شخصیت‌های دیگر نیز از صامت بودن این شخصیت آگاه هستند؛ چرا که در یک چنین محیط خطرناکی شنیده نشدن صدای شخص مقابل از پشت بی‌سیم می‌تواند نگران‌کننده باشد! یا هنگامی که آن‌ها مأموریتی را به آرتیوم می‌سپارند، چگونه می‌توانند از تایید شدن آن اطمینان حاصل کنند؟ آرتیوم در بازی Metro Exodus آن‌چنان که باید و شاید نتوانسته معیارهای استاندارد یک شخصیت صامت در دنیای بازی‌های رایانه‌ای را ایفا کند.

یک تور کوله‌گردی

بازی Metro Exodus همانند نسخه‌های قبلی سری مترو دارای یک سیستم تجارت و خرید مهمات و سلاح است. در تعداد انگشت‌شماری از مکان‌های نقشه می‌توان فروشندگانی را یافت که در قبال دریافت پول مهمات و اسلحه‌های بهتری را به شما عرضه می‌کنند. همچنین در این بازی یک کوله‌پشتی در اختیار آرتیوم قرار دارد که می‌تواند از محتویات آن برای ساختن آیتم‌های خاص استفاده کند. به وسیله کوله‌پشتی می‌توان آیتم‌های مبتنی بر حملات مخفیانه مانند تیرهای مخصوصی برای زوبین و چاقوهای پرتابی ساخت. همچنین با مراجعه به میز کارهای موجود در محیط بازی و یا از طریق آیتم‌های به دست آمده از دشمنان کشته شده می‌توان به تهیه گلوله و پوسته‌های مخصوصی برای اسلحه پرداخت. تعداد محدود مهمات در این بازی باعث شده تا بازیکن برای هر شلیک دقت بسیاری به خرج داده و قدر مهمات خود را بداند.

تعویض اسلحه در بازی Metro Exodus
کوله پشتی مهم و کاربردی بازی

این کوله‌پشتی با فراهم کردن امکان تعویض قطعات اسلحه بدون نیاز به بازگشت به پایگاه، تجربه ارزشمند و منحصربه‌فردی را برای Metro Exodus به ارمغان آورده است. برای مثال در هنگام شب می‌توانید به سرعت دوربین دید در شب را به اسلحه خود اضافه کنید. همچنین در برابر دشمنانی که با سرعت بالایی حرکت می‌کنند، امکان نصب تثبیت‌کننده اسلحه به صورت آنی و سریع فراهم شده است.

دشمنان انسانی در این بازی کمی هوشمندتر از پیش به نظر می‌رسند. آن‌ها قادرند تا در هنگام نبرد با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و حملات موثرتری به سمت شما داشته باشند. در هنگام پیشروی در کمپ دشمن می‌توانید به منظور مخفی شدن، چراغ‌های مسیر خود را خاموش نمایید. اگر دشمنی متوجه خاموش بودن چراغ‌ها شود، برای بررسی محیط به آن سمت حرکت خواهد کرد. این مسئله باعث شده تا حتی در صورت برنامه‌ریزی برای حرکت ایمن به سمت دشمنان نیز با تهدیدات و خطراتی مواجه شوید. در طول انجام مراحل بازی Metro Exodus انتخاب وسیعی برای حرکت به صورت مخفیانه و یا یک حمله پر سر و صدا و آشکار خواهید داشت. اما با توجه به محدودیت منابع و وجود جانوران جهش‌یافته‌ای که مخفی‌کاری در برابر آن‌ها کاربردی ندارد، بهتر است مهمات ارزشمند خود را برای درگیری با موجودات عظیم و وحشی ذخیره‌ کنید.

در قسمت‌هایی از بازی ممکن است به صورت غیرمنتظره‌ای شاهد افول هوش مصنوعی دشمنان باشید. به گونه‌ای که برخی از آن‌ها بی‌توجه به مکان قرار گیری شما دست به اقدامات غیرمعقولی مانند ایستادن در یک محیط باز و بدون محافظ و طلب کمک از دوستان خود کنند. چنین اتفاقاتی به خصوص در سطوح آسان‌تر بازی به وفور یافت می‌شوند. پس اگر به دنبال یک چالش واقعی هستید، پیشنهاد می‌کنیم تا در سطوح دشوارتر به تجربه این بازی بپردازید.

دشمنان بازی Metro Exodus
در طول بازی با موجودات جهش‌یافته گوناگونی مواجه خواهید شد

در حالت کلی درگیری‌های مسلح بازی بسیار خوب و دلپذیر هستند و طیف وسیعی از دشمنان در برابر شما ظاهر می‌شوند. از انسان‌های هوشمند که در محیط‌های مختلف استتار کرده و در آخرین لحظه شما را غافلگیر می‌کنند گرفته تا موجودات جهش‌یافته و عنکبوت‌های وحشتناکی که در سطح و زیرزمین یافت می‌شوند، همگی به آرتیوم و همراهانش به چشم یک طعمه می‌نگرند. در بازی Metro Exodus برای مقابله با هر نوع از دشمنان باید استراتژی‌های خاص و منحصربه‌فردی اتخاذ کرد. این بدان معنی است که نبردهای این بازی به ندرت تکراری می‌شوند و اغلب نیاز به تفکر و انتخاب یک استراتژی مناسب هستند.

آرامش دل‌پذیر در میان دنیایی پر از ترس

اغلب اوقات بازی Metro Exodus به تنهایی و در یک گشت و گذار انفرادی در مناطق دور سپری می‌شود. اما در بین مراحل اصلی و در حالی که با یک قطار مسافرتی در حال سفر هستید، فرصتی برای آرامش و هم‌نشینی با سایر شخصیت‌ها خواهید داشت. در این سفر می‌توانید سیگاری با کلنل میلر به آتش بکشید و یا در کابین مشترک و حریم خصوصی خود لحظات آرام‌بخشی را با آنا داشته باشید. همچنین در طول سفر می‌توانید با خدمه و سربازان میلر بیشتر آشنا شده و درنتیجه بر روی ویژگی‌های هر یک از آن‌ها بیشتر سرمایه‌گذاری کنید.

اعمال شما در بازی تأثیرات جزئی ولی جالب و لذت‌بخشی نیز در طول این سفر دارد. برای مثال ممکن است در طول بازی یک درخواست جانبی را برای پیدا کردن یک عروسک خرسی گمشده تقبل کنید و برای پیدا کردن آن متحمل خطرات و وحشت بسیاری نیز شوید! اما زمانی که به قطار بازگشته و در یک صحنه احساسی کودک صاحب عروسک را در حال بازی با آن می‌بینید، خستگی همه مراحل از تن به در می‌شود. البته اگر به چنین بخش‌های جانبی علاقه نداشته باشید و تنها با هدف به انجام رساندن مراحل اقدام به بازی Metro Exodus نمایید، می‌توانید در کابین اصلی مستقیما به سمت نقشه رفته و ترس و وحشت را از سر بگیرید.

قطار بازی Metro Exodus
تنها نقطه امن و آسایش بازی داخل همین قطار است

سایر اقدامات بازی مترو اکسیدس عواقب به مراتب بزرگ‌تری دارند. هرچند که این عواقب ممکن است همیشه آشکار نباشند. برای مثال اگر از دستورات یکی از شخصیت‌های جانبی سرپیچی کنید، ممکن است وی اقدام به انتقام گرفتن از یکی از اعضای خدمه و یا حتی خود شما نماید. از آنجایی که تاثیر همه اعمال کاملا واضح و مشخص نیست، به دشواری می‌توان تشخیص داد که مسیر انتخابی توسط بازیکن ممکن است چه پایانی در پایان فصل را رقم بزند.

عدم وجود آنتاگونیست یا همان یک شخصیت منفی اصلی در بازی Metro Exodus به این معنی است که در انتهای بازی همه چیز همانطور که از پیش برنامه‌ریزی شده پیش خواهد رفت. با صرف حدود 20 ساعت زمان در بازی مترو اکسیدس می‌توان این داستان پر فراز و نشیب و هیجان‌انگیز را به پایان رساند. در حالت کلی بازی پایان‌بندی مناسبی دارد. اما عدم وجود شخصیت بد اصلی باعث شده تا پایان این بازی نقطه اوج هیجان آن نباشد. به بیان دیگر نقطه هیجان بازی Metro Exodus در میان مراحل آن پراکنده شده است.

نتیجه‌گیری

بازی Metro Exodus فرمول ایجاد ترس و اضطراب را از عناوین سابق سری مترو به ارث برده و آن را به شیوه جدید و پیشرفته‌تری در سرتاسر مراحل خود پراکنده ساخته است. سبک خاص و استفاده از تکنیک‌های جدید فنی باعث شده تا بازی مترو اکسیدس به یک بازی شوتر اول شخص با سبک آخرالزمانی به یاد ماندنی و متمایز تبدیل شود. هرچند که عنوان Metro Exodus را نمی‌توان یک بازی کاملا بدون نقص دانست، اما بدون شک اگر علاقه‌مند به کمی هیجان و استرس هستید، این بازی در خدمت شما خواهد بود.

با اقتباس از وب‌سایت IGN