مروری بر بازی ویدئویی If Found؛ ذهنتان را پاک کنید

0
7
پوستر بازی اگر پیدا شد

بهتر است همین ابتدای کار تیر خلاص را بزنیم. اگر واقعا دوست دارید از بازی اگر پیدا شود (If Found) لذت ببرید همین الان ذهنتان را پاک کنید. حافظه خودتان را خالی کنید. بدون هیچ بک‌گراند یا پس‌زمینه‌ای وارد بازی شوید. این بازی با سایر بازی‌های ویدئویی قابل مقایسه نیست. داشته‌های قبلی خودتان را کنار بگذارید تا بتوانید با دید باز و بهتری از این اثر لذت ببرید.

اقتباسی از رمان 

بازی اگر پیدا شود (If Found) از رمانی به‌ همین نام اقتباس شده است. به‌همین دلیل مرز بین حقیقت و خیال در این اثر خیلی مشخص نیست. گاهی‌ اوقات اتفاقات بازی واقعی و سایر اتفاقات فانتزی و محصول تخیلات سازندگان است. رمان If Found کتابی مصور است. می‌توان گفت عکس‌های کتاب منبع اصلی الهامات تیم سازنده است. این اثر توسط استودیو بازی‌سازی Dream Feel تهیه و تولید شده است. دو رشته حقیقت و خیال گاهی‌ اوقات به‌هم می‌پیوندد. بازی با فاز خیالی شروع می‌شود. اگر پیدا شود اثری علمی-تخیلی (Sci-fi) است که مخاطب را میخکوب می‌کند. If Found درباره دانشمند جوانی به‌نام کاسیوپیا (Casiopeia) است. کاسیوپیا برای انجام ماموریت اسرارآمیزی به فضا فرستاده شده است.

اگر پیدا شده باشد

پیشنهاد ما: نقد و بررسی بازی داستان‌های شکارچی هیولا 

تهدیدی علیه بشریت

مثل تمامی بازی‌ها و فیلم و سریالی‌هایی که در ژانر علمی-تخیلی تولید می‌شوند درونمایه و محتوای اصلی بازی تهدید علیه بشریت است. یک چاله فضایی در حال نزدیک شدن به زمین است. این چاله تهدیدی بسیار جدی علیه نوع بشر است. این امکان وجود دارد که تعادل زمین به‌هم بخورد و همه موجودات از بین بروند. حالا کاسیوپیا برای نجات بشریت و متوقف کردن این چاله به ماموریت نامشخصی فرستاده شده. در طول بازی فقط می‌دانیم که این دانشمند جوان با انسان دیگری در ارتباط است. این شخص ناشناس به کاسیوپیا قول داده که به او برای رسیدن به هدفش کمک می‌کند. این دو نفر باید جهان را نجات دهند. فکر می‌کنید موفق می‌شوند؟

پاک کردن صفحات

سبک بصری بازی به این صورت است که یک کتاب مقابل شما قرار دارد. تصاویر بازی روی صفحات کتاب نمایش داده می‌شوند. بعد از نمایش هر تصویر و دیالوگ‌ها، تصاویر پاک می‌شود و به صفحه بعدی می‌رود. ورق زدن صفحات کتاب حس جالبی به مخاطب منتقل می‌کند. اگر فیلم سینمایی میان ستاره‌ای (Interstellar) را دیده باشید حال و هوای این بازی را بیشتر درک می‌کنید. اگرچه سبک نمایش تصاویر و جلوه‌های بصری بازی خیلی شبیه آثار مدرن نیست ولی بسیار جذاب است. وقتی کاسیوپیا از زمین به فضا فرستاده می‌شود تصاویر کم‌کم پاک می‌شوند. هرچه کاسیوپیا به چاله فضایی نزدیک می‌شود ماه، ستارگان و نورهای آسمانی کم‌رنگ می‌شوند. در نهایت به تاریکی مطلق می‌رسید. از این لحظه تا انتهای بازی شما در فضا هستید. در همین لحظات رشته خیال و واقعیت به‌هم گره می‌خورند.

اثرات باقی‌مانده از فضا

یکی از ایده‌های درخشانی که در این بازی به چشم می‌خورد نمایش گذر زمان است. گذر زمان به روش جالبی به‌تصویر کشیده شده. هرچه از زمان بازی بیشتر می‌گذرد اثر پاک‌کن کمتر می‌شود. اثر مداد روی صفحات باقی می‌ماند. صفحات کم‌کم سیاه می‌شود. لکه‌های سیاه نمادی از گذر زمان و نزدیک شدن به انتهای بازی‌اند. تنها دو ابزار در ساخت بازی استفاده شده. مداد و پاک‌کن تنها ابزارهای خلق بازی هستند. شاید در نگاه اول این سبک شخصیت‌پردازی و داستان‌پردازی اصلا جالب نباشد. ولی وقتی وارد بازی می‌شوید رفته‌رفته و گام‌به‌گام جذب می‌شوید. نحوه بیان قصه و داستان بسیار خودمانی، ساده و بدون هیچ حرف اضافی یا پیچیدگی خاصی‌ست. همین طرز بیان ساده وجه تفاوت این اثر با سایر آثار امروزی‌ست. البته یک دردسر در این سبک آثار وجود دارد. برای جلو رفتن و قدم گذاشتن در مراحل بعدی باید صفحات قبلی را پاک کنید و جلو بروید. همین پاک کردن صفحات می‌تواند باعث گم شدن برخی اطلاعات مهم بازی شود. پس باید حتما حافظه‌ای قوی داشته باشید.

دومین شخصیت بازی

همان‌طور که قبلا هم گفته شد یک شخصیت دیگر غیر از کاسیوپیما در بازی وجود دارد. هویت این فرد تا اواسط بازی مجهول است. اما نهایتا هویت او آشکار می‌شود. اگر If Found را اثری ترکیبی از خیال و واقعیت بدانیم، وجه شخصیتی نفر دوم یا مجهول بیشتر به واقعیت نزدیک است. نام این شخص کاسیو (Kasio) است. او تا 25 سالگی به‌عنوان منجم و ستاره‌شناس فعالیت می‌کرده. حالا به شهر زادگاهش یعنی جزیره آشیل (Achilles Island) برگشته. او در کودکی خانه را به مقصد دوبلین (Dublin) برای تحصیل ترک کرده. حالا برای چند ماه به شهر دوران کودکی‌اش برگشته است. شهری ساحلی که در کشور ایرلند قرار دارد. با ورود او داستان بازی تغییر جهت می‌دهد. انگار که کاسیو تکه گمشده پازل بازی‌ست.

نمایی از شخصیت کاسیو

در ابتدای ورود او به بازی تیم سازنده تلاش کرده تا شخصیت کاسیو را به گیمر نشان دهد. هیچ تعارفی وجود ندارد. در کمال صداقت و راحتی با مخاطب سازندگان شخصیت کاسیو را توصیف می‌کنند. افکار و علایق او و تصوراتش درباره خانه پدری و زادگاهش همگی در همان ابتدای کار به‌تصویر کشیده می‌شوند. استفاده از نقاشی برای توصیف شخصیت و افکار یک انسان راه بسیار جالبی‌ست. اگر به کارهای تاریخی علاقه‌مند باشید، حس می‌کنید در زمان سفر کرده‌اید و به دوران قبل از اختراع خط رسیده‌اید. دورانی که انسان‌ها بدون زبان و خط و فقط با علائم و تصاویر با هم ارتباط برقرار می‌کردند.

اتفاقات جلوتر از زمان می‌افتند

به‌هرحال در چند صفحه و با چند نقاشی شخصیت او توصیف می‌شود. روی تقویم بازی وقوع اتفاقات و ورود کاسیو روز 3 دسامبر ذکر شده است. ولی همه‌چیز جلوتر از زمان اتفاق می‌افتد. انگار که یک نفر دارد اتفاقات و حوادث آینده را برایتان تعریف می‌کند. با سرعتی متوسط 28 روز از زندگی کاسیو برای گیمرها توصیف می‌شود. نکته مهمی که در بازی دیده می‌شود ابهام است. هاله‌ای از ابهام دور تمام مسائل پیچیده است. مثلا شما دلیل وقوع اتفاقات را نمی‌دانید. مشخص نیست که این چاله فضایی از کجا پیدا شده. همین ابهامات اصلی‌ترین جذابیت بازی هستند. باید برای یافتن جواب عجله کنید. جان انسان‌ها در دستان شماست. انگار کسی حافظه شما را دستکاری کرده است. حالا به همه خاطراتتان شک دارید. کدام خاطره واقعی و کدام دروغ است؟

دنیاهای موازی

اتفاقی که توضیح آن کمی سخت و پیچیده‌ست همین مساله دنیاهای موازی‌ست. از اول بازی می‌دانیم که کاسیو و کاسیوپیا در دنیاهایی موازی زندگی می‌کنند. این یعنی این دو نفر هرگز هم را ملاقات نکرده‌اند. ولی کارها، رفتار و اعمال هر یک روی سرنوشت دیگری تاثیرگذار است. اگرچه هیچ تقاطع، برخورد یا صحبتی بین این دو نفر وجود ندارد ولی نفوذ و تاثیرشان بر هم واقعا غیرقابل انکار است. داستان و ورق‌های کتاب بین این دو شخصیت سوییچ می‌شود. یک بار تصویر کاسیو و بار دیگر تصویر کاسیوپیا را می‌بینیم. سکانس‌های کوتاهی که که هرکدام پرده از معمای خاصی برمی‌دارد. تنها چیزی که در تمام مدت زمان بازی تغییر نمی‌کند، دست خط و نحوه رسم شخصیت‌ها روی کاغذ است. روش شیرینی که گیمرها را به دوران کودکی می‌برد. 28 روز زندگی کاسیو در شهر زادگاهش در 28 صفحه به‌تصویر کشیده می‌شود. تیم سازنده سعی کرده تاثیر دنیاهای موازی و اعمال کاسیوپیا بر حال و احوالات کاسیو را نمایش دهد. بهترین راه برای نمایش این وضعیت و تاثیر متقابل درد و رنج و پریشانی زیاد کاسیوست. کاسیو همواره مشوش و آشوب‌زده‌ست. البته If Found هیچ‌وقت وارد داستان‌های تراژدیک و غم‌انگیز نمی‌شود. قصد سازندگان از حال بد کاسیو اذیت کردن مخاطب نیست. آن‌ها فقط سعی می‌کنند تاثیرات این دو نفر را روی حال یک‌دیگر نشان دهند.

کارایی بالا و موثر

خبری از طفره رفتن و اتلاف وقت در If Found نیست. یکی از مشکلات اکثر بازی‌های ویدئویی شخصیت‌پردازی غیرمنطقی و بی‌فایده‌ست. یعنی وقت زیادی از بازی صرف شخصیت‌پردازی شده ولی فقط 10 درصد آن وقت و توصیفات در خود بازی کاربرد دارد. ولی در بازی If Found هر بخش حتی بخش‌های کوچک شخصیت کاراکترها در روند و ریتم اتفاقات بازی تاثیرگذار است. باید طاقت و تحمل زیادی داشته باشید. هیچ راهی برای نجات شخصیت‌ها ندارید. آن‌ها قرار است به اعماق نابودی و تاریکی بروند و شما فقط صفحات گذشته زندگی آن‌ها را پاک می‌کنید.

سیاهی در دو بعد

مثلا وقتی که کاسیوپیا کاملا به چاله فضایی نزدیک می‌شود و در اعماق تاریکی فرو می‌رود، آن سمت کاسیو روی زمین اتفاقات تله و دراماتیکی را پشت سر می‌گذارد. او هم دارد به سیاه‌چاله زندگی خودش نزدیک می‌شود. هر دو کاراکتر به نابودی و فنا نزدیک می‌شوند. ولی در دو بعد و دو دنیای متفاوت هستند. تاریکی کاسیو از جنس درگیری و مشاجره با افراد خانواده‌اش است. خانواده کاسیو می‌خواهد آداب و رسوم قدیمی و سنتی خانوادگی خودشان را به کاسیو تحمیل کنند. آن‌ها حتی نمی‌توانند بعد از چندین سال دوری، 28 روز را کنار فرزندشان خوش بگذرانند. همچنان گذشته همان قسمت مبهم ماجراست. اما این‌طور که از رفتارهای کاسیو پیداست، او هیچ میلی به بازگشت ندارد. گویا گذشته برای او تاریک و تلخ بوده است.

بررسی بازی اگر پیدا شده باشد

خانواده سخت‌گیر کاسیو

نهایتا دعوا و مشاجره اصلی ساعت 2 بامداد اتفاق می‌افتد. جایی‌که مادر کاسیو وارد اتاقش شده و شروع به سرزنش و شماتت دخترش می‌کند. “کاسیو داری با زندگیت چکار می‌کنی؟” “کاسیو چرا مدل موهایت این شکلی شده؟” “کاسیو چرا می‌خواهی از پیش ما بروی؟” “کاسیو تو داری خودت را نابود می‌کنی.” این دیالوگ‌ها برایتان آشنا نیست؟ حتی مادر برای انتخاب رشته علوم دخترش را بازخواست می‌کند. بعد از این مشاجره کاسیو منزل مادرش را ترک می‌کند. او پیش یکی از دوستانش به‌نام کولوم (Colum) می‌رود. برای اسپویل نشدن قصه بهتر است مابقی اتفاقات را خودتان تجربه کنید.

نگاه کلی

If Found یک بازی تعاملی‌ست که توسط استودیو DreamFeel تولید شده است. این بازی درست مثل کتاب است. برای رفتن به مرحله بعدی باید تصاویر صفحه فعلی را پاک و به صفحه بعدی بروید. اثری جذاب که داستان دو دختر را روایت می‌کند. دخترانی با گذشته‌ای تاریک به‌نام‌های کاسیو و کاسیوپیا که هر کدام در چالش و مخمصه‌ای گیر افتاده‌اند. کاسیو با خانواده‌اش درگیر است و کاسیوپیا هم برای نجات زمین به یک ماموریت فضایی نامشخص فرستاده شده. این دو نفر در دنیاهای موازی زندگی می‌کنند و حرکات هر نفر روی زندگی نفر دیگر اثر می‌گذارد. اگر به‌ رمان‌های مصور علاقه دارید، بازی تعاملی If Found گزینه ایده‌آلی برای شماست. در انتها شما بگویید که‌ آیا این شخصیت‌ها سالم به مقصدشان می‌رسند یا خیر؟

منبع: Polygon