نقد و بررسی بازی ویدئویی I Am Dead؛ کنجکاو حتی بعد از مرگ

0
2
پوستر بازی من مرده‌ام

موریس لاپتون (Morris Lupton) را می‌شناسید؟ مطمئنا شما این شخصیت را نمی‌شناسید. موریس یک نگهبان است. او شیفت شب در یک موزه قدیمی کار می‌کند. موریس سگ کوچکی دارد که همیشه همراهش است. او در بازی من مرده‌ام (I Am Dead) دنبال حل تعدادی معماست. اما او دنبال حل معماها در دنیای پس از مرگ است. با داستان‌های این مرد دوست‌داشتنی همراه باشید.

جزئیات فنی بازی

بازی ویدئویی من مرده‌ام (I Am Dead) یک اثر معمایی و ماجراجویانه‌ست. این بازی توسط یکی از شرکت‌های مستقل بازی‌سازی تولید شده است. هالوو پوندز (Hallow Ponds) و ریچارد هوگ (Richard Hogg) دو توسعه‌دهنده مستقل بازی‌های ویدئویی هستند که این بازی را ساخته‌اند. این اثر توسط کمپانی بازی‌سازی آناپونا اینتراکتیو (Annapuna Interactive) به‌صورت گسترده در سال 2020 منتشر شد. تنها حالت این بازی، حالت تک‌نفره است. من مرده‌ام (I Am Dead) برای کنسول‌های پلی‌استیشن 4 (PS4)، نینتندو سوئیچ (Nintendo Switch) و کامپیوترهای شخصی (PC) ارائه شده است.

به چه سبک بازی‌هایی علاقه دارید؟ در دسته‌بندی نقد و بررسی بازی درباره گیم‌های مختلف بخوانید و بازی مورد علاقه‌تان را پیدا کنید.

وجه تمایز شخصیت اصلی بازی

شخصیت موریس لاپتون شبیه هیچ شخصی نیست. موریس لاپتون مدل خودش است. شاید فکر کنید چون موریس مرده شخصیتش متفاوت است. ولی خیر، این‌طور نیست. شاید شخصیت اصلی بیش از 20 درصد بازی‌های ویدئویی مرده باشند و ما با دنیای بعد از مرگ سروکار داشته باشیم. صدایی که روی موریس نشسته او را از سایر شخصیت‌های ویدئویی متفاوت می‌کند. صداگذاری این شخصیت توسط دیوید شافنسی (David Shaughnessy) انجام شده است. لهجه غلیظ بریتانیایی او روح تازه‌ای به موریس داده است. صرف‌نظر از نحوه صداگذاری، نحوه صحبت کردن دیوید هم خیلی جالب است. او طوری صحبت می‌کند که انگار از هیچ‌چیزی خبر ندارد. دقیقا همان اندازه‌ای که شما از داستان بازی تا به آن لحظه اطلاع دارید، دیوید هم همان‌قدر می‌داند. این تطابق اطلاعات گیمر و صداگذار اتفاق خیلی مثبت و جالبی‌ست. این روش کار بازی را خیلی خاص و جذاب کرده است.

بررسی بازی من مرده‌اماز راز تاریک قتل پدربزرگ پرده بردارید: نقد و بررسی بازی ویدئویی Mundaun

نجات بخشی از دنیا

موریس هیچ خبری از اتفاقاتی که در اطرافش می‌گذرد، ندارد. او دقیقا نمی‌داند کجاست. انگار هنوز هم فکر می‌کند زنده و سالم است. سگش کم‌کم او را در جریان اتفاقات می‌گذارد. او آرام‌آرام متوجه می‌شود که دیگر زنده نیست. نوع شخصیت‌پردازی موریس خیلی خاص و منحصربه‌فرد است. انگار موریس ترکیبی از چند شخصیت اول متفاوت است. یک ضدقهرمان که دنبال نجات دنیا یا حداقل بخش کوچکی از آن است. ولی انگیزه یا نیت او خیلی متفاوت است. خبری از دشمنان عجیب، آدم فضایی‌ها، کارتل‌های مواد یا افراد خلافکار و انتقام‌جویی نیست. او صرفا برای ارضای حس کنجکاوی خودش دنبال یافتن جواب است. تمام انگیزه و نیت او برای شروع ماجراجویی در یک جمله خلاصه می‌شود. این‌جا چه‌خبر است؟

عمیق یا سطحی؟

سوالی که بسیار از گیمرها بلافاصله بعد از شروع بازی از خودشان می‌پرسند، در مورد نوع بازی‌ست. آیا این بازی عمیق است و مفاهیم مهمی را منتقل می‌کند یا صرفا اثری سرگرم‌کننده‌ست و قصدی جز ساختن اوقاتی خوش برای مخاطبش ندارد؟ در ظاهر شاید من مرده‌ام بسیار سطحی‌نگر باشد و فقط تلاش کند شما را برای لحظاتی سرگرم کند اما باطن بازی چیزی فراتر از این‌هاست. بازی پیام‌های مختلفی برای مخاطبش دارد.

ماموریت چیست؟

قبل‌تر اشاره کوتاهی به محتوا و داستان بازی داشتیم. موریس باید دنیا یا بخشی کوچکی از آن را نجات دهد. خب این بخش کوچک دقیقا کجاست؟ موریس بعد از مرگش از یکی از جزایر آتلانتیک شمالی (North Atlantic) در خانه مردی به‌نام شلمرستون (Shelmerston) سردرآورده. او یک روح است. به‌همین دلیل نامرئی‌ست و کسی از حضور او در خانه خبر ندارد. اکثر اوقات حضور یکی روح سرگردان در خانه خوراک فیلم‌های ترسناک و ژانر وحشت است. ولی در این بازی موریس قصد اذیت‌وآزار کسی را ندارد. نام سگ موریس، اسپارکی (Sparky) است. اسپارکی به موریس می‌گوید که این جزیره در حال نابود شدن است. آتشفشان جزیره دوباره شروع به فعالیت کرده و در چند روز آینده فوران می‌کند. قدرت این آتشفشان به‌قدری زیاد است که در صورت فوران تمام جزیره را ذوب می‌کند. حالا موریس باید یک شبح دیگر را قانع کند تا در راه نجات جزیره به او کمک کند. مساله‌ای که وجود دارد، عدم ارتباط موریس با دنیای واقعی‌ست. موریس نمی‌تواند مستقیما با انسان‌ها یا اشیا ارتباط برقرار کند. حالا موریس باید مثل یک کارآگاه جنایی دنبال سرنخ‌ها برود و به کمک این سرنخ‌ها از نابودی جزیره جلوگیری کنید. یکی از مهارت‌های موریس قدرت زوم کردن است. قدرت دید او به‌اندازه میکروسکوپ است. می‌تواند روی اجسام با دقت مولکولی زوم کند و ساختار آن‌ها را تشخیص دهد.

بررسی بازی من مرده‌ام

یک بازی متفاوت امتحان کنید: مروری بر Microsoft Flight Simulator

چگونه دنیا را نجات دهیم؟

بازی بعد از مشخص شدن ماموریت به دو بخش متفاوت تقسیم می‌شود. بخش اول بازی همان قسمتی‌ست که باید با سرکشی به نقاط مختلف و دیدن ساختار مولکولی اجسام راهی برای متوقف کردن فعالیت آتشفشان پیدا کنید. بخش دوم بازی در واقع داستان‌های فرعی‌ست. داستان‌هایی مثل کشف رمز و رازهای انسان‌ها و ساکنان جزیره که در نوع خودش جالب است. باید به بخش‌های مختلف جزیره بروید. قسمت‌های که خیلی خوش‌رنگ و لعاب هستند. بخش‌هایی مثل فانوس دریایی، اسکله، کشتی‌های باری جزیره و مواردی شبیه به این‌ها هدف اصلی شما هستند. در هر بخش موضوع جدیدی را کشف می‌کنید. در مسیرتان از جلوه‌های بصری جذاب بازی هم لذت می‌برید.

شکارچی گنج

در این بازی شما شبیه یک شکارچی گنج هستید. در هر مرحله از بازی یک مرده به شما معرفی می‌شود. این مرده خاطرات زیادی دارد. برای درک و شناخت بهتر از شلمرستون و حل معمای بازی باید با این افراد ارتباط برقرار کنید. هیچ‌کدام از ارواح در ابتدا با موریس صحبت نمی‌کنند. ابتدا باید آن‌ها را راضی کنید. برای راضی کردن هر مرده باید 5 تا از اجسامی که او زمان زنده بودن دوست داشته را جمع کنید. مردگان فقط آدرس اشیا را به موریس می‌دهند و جمع‌آوری آن‌ها به‌عهده خود موریس است. اشیایی مثل سکه‌های قدیمی یا مدال افتخار یک قهرمان جنگی را باید پیدا کنید. بعضی از اشیا جابه‌جا نشده‌اند و در همان آدرس اولیه هستند. برخی از آن‌ها طی سالیان طولانی به مکان‌های دیگری رفته‌اند. مکان فعلی آن‌ها را باید از صحبت‌ها و خاطرات زنده‌ها و به‌کمک خاصیت شبح بودن پیدا کنید. باید با ارواح صحبت کنید و از میان همه، شبح مناسب را انتخاب کنید. این شبح کاندیدای نجات شهر است. حین صحبت با ارواح به خاطرات آن‌ها و تاریخچه جزیره دست پیدا می‌کنید. اگر یادتان باشد قبل‌تر گفتیم بازی چیزی فراتر از سرگرمی دارد. همین خاطرات و تاریخچه شهر شما را با مفاهیمی مثل عشق، محبت، مرگ، فداکاری و وطن آشنا می‌کند. حل معماهای بازی خیلی سخت نیست. افرادی که خاطرات به‌دردبخوری دارند، مشخص هستند و نیازی به جستجو نیست. لیست سوالاتی که باید بپرسید هم معین است. درکل یافتن سرنخ‌ها اصلا کار دشواری نیست.

چالش‌های سخت

بازی خیلی چالش‌برانگیز و سخت نیست. ولی گاهی‌اوقات اتفاقات عجیبی می‌افتد. یکی از نکات جالبی که در مکانیزم بای وجود دارد نحوه جایگذاری معماهاست. معماهای بازی در اشیا قرار داده شده‌اند. معمولا وقتی قصد پیدا کردن سرنخ را دارید باید مکان‌ها را مثلا یک اتاق را جستجو کنید ولی در بازی I Am Dead باید اشیا داخل اتاق را جستجو کنید. مثلا باید راز پنهان‌شده در یک جامدادی را کشف کنید. این کار خیلی سخت نیست ولی به دقت و زمان زیادی نیاز دارد. دقیقا به‌همین دلیل بسیاری از رازهای بازی یا در همان مرحله اولیه کشف نمی‌شوند یا به‌صورت اتفاقی کشف می‌شوند. مثلا خیلی اتفاقی در حال جستجوی یک شی هستید که ناگهان یکی از پازل‌های بازی را بدون هیچ قصد قبلی یا آگاهی، حل می‌کنید.

آقای دلقک

یکی از شخصیت‌های بسیار مهم بازی، شخصی به‌نام وایت استابل (Whitestable) است. وایت استابل یک دلقک ایرلندی‌ست که قبلا در سیرک کار می‌کرده. برای رسیدن به این شخصیت باید تعدادی پوستر قدیمی جمع‌آوری کنید. وایت استابل معتقد است که این پوسترها خودشان معما هستند ولی بعدا متوجه می‌شوید که آن‌ها معما نیستند بلکه سرنخ‌های اصلی بازی هستند. حضور در این بخش سخت‌ترین کار بازی‌ست. یکی از المان‌هایی که این بخش را خیلی دشوار می‌کند محدودیت زمانی‌ست. هر پوستر یک معما در دنیای بزرگ‌تری را نشان می‌دهد. برای هر پوستر باید دنبال سرنخ‌های جدیدی باشید. این بخش تقریبا از روند اصلی بازی جداست و شباهت زیادی به داستان و هسته مرکزی بازی ندارد. انگار که تیم توسعه‌دهنده قصد داشته بازی را به دو بخش آسان و دشوار تقسیم کند. بسیاری از گیمرها معتقدند که اگر مرز بین این دو بخش برداشته می‌شد و آن‌ها با هم ادغام می‌شدند بازی می‌توانست خیلی جذاب‌تر جلو برود.

بازی معمایی من مرده‌ام

برای فرار یک نقشه خوب بکشید: ری‌ویو OddWorld:Soulstorm

سبک دلخواه شما چیست؟

سبک بازی حالتی فری استایل (Free Style) یا کاملا آزادانه دارد. دنیای بازی شبیه آثار سورئال طراحی شده است. شما می‌توانید ماموریت‌هایتان را انجام ندهید. خیلی ساده می‌توانید به ساحل بروید، شنا کنید و در کار مردم جزیره فضولی کنید و نهایتا اجازه دهید که آتشفشان فوران کند و جزیره نابود شود. شاید هیچ امتیازی نگیرید و پیروز نشود ولی حتما از بازی لذت می‌برید. خیلی‌ها دوست دارند دنبال شیشه نوشابه در سطل آشغال بگردند یا متوجه شوند که آیا مغازه‌دارها زباله‌هایشان را در سطل مخصوص می‌گذارند یا خیر. این ویژگی خاص بازی‌ست. شما می‌توانید دنبال چالش و ماموریت بروید با دنبال خوش‌گذرانی و تفریح ولی درکل هیچ آسیبی به شما وارد نمی‌شود.

نگاه کلی

بازی ویدئویی من مرده‌ام (I Am Dead) اثری در ژانر معمایی و ماجراجویی‌ست که توسط دو توسعه‌دهنده مستقل بازی‌های ویدئویی تولید شده است. داستان بازی در دنیایی بعد از مرگ در جزیره کوچکی در اقیانوس اطلس شمالی اتفاق می‌افتد. شخصیت اول بازی مردی به‌نام موریس لاپتون (Morris Lupton) است. این مرد باید به‌کمک سگش این جزیره را از خطر فوران آتشفشان نجات دهد. بازی ریتم جذاب و جالبی دارد. اگر دنبال بازی‌های معمایی هستید، بازی ویدئویی من مرده‌ام (I Am Dead) می‌تواند گزینه بسیار جالبی برای شما باشد.

منبع: IGN