مروری بر بازی ویدئویی Humankind؛ انسان چگونه متمدن شد

0
7
پوستر بازی گونه انسان

بازی نوع بشر (Humankind) توسط کمپانی بازی‌سازی Amplitude تولید و توسط شرکت سگا (Sega) منتشر شده است. این بازی از سال 2021 به صورت عمومی در اختیار گیمرها قرار گرفت. بازی برای PC تولید شده است.

تفاوت Humankind با رقبایش

این بازی در ژانر استراتژیک تولید شده است. بازی‌های استراتژیک جز محبوب‌ترین و البته جنجالی‌ترین آثار ویدئویی هستند. ساخت یک اثر استراتژیک می‌تواند ریسک بسیار بزرگی برای کمپانی‌های بازی‌سازی باشد. نسخه منتشر شده بازی هنوز بی‌نقص نیست. نسخه فعلی مشکلات مهم و زیادی دارد. ولی چیزی‌که این بازی را از سایر آثار مشابه متفاوت می‌کند، طرز نگاه تیم سازنده به ژانر استرتژیک است. آن‌ها سعی کردند تا با نوآوری و خلاقیت نگاه‌های قدیمی و کلیشه‌ای را کنار بگذارند و وارد فاز جدیدی بشوند. وقتی قرار است یک بازی ویدئویی با محتوای تاریخی و جنگ‌های قرون وسطایی بسازید حتما باید به سطح فرهنگی مردم هر کشور در آن دوران، مناسبات و روابط سیاسی و اقتصادی کشورها و مسائل داغ اجتماعی آن دوران هم اشاره کنید. مهم‌ترین سری بازی‌های این ژانر مجموعه آثار Civilization هستند که در هیچ‌کدام از این سری بازی‌های هیچ اشاره‌ای به این مسائل نشده است. حالا شرکت فرانسوی Amplitude تلاش فراوانی کرده تا این معادله را تغییر دهد.

نوع بشر

به بازی‌های تاریخی علاقه دارید؟ نگاهی به بازی ویدئویی Crusader Kings 3 بیندازید.

فرهنگ جدید

نکته درخشانی در بازی وجود دارد. مثل تمام بازی‌های استراتژیک قلمروها و امپراطوری‌های مختلفی در نقشه Humankind وجود دارند. قسمت کلیدی این است که با ورود به هر قلمرو، فرهنگ مردم و نحوه برخورد آن‌ها با مسائل تغییر می‌کند. به‌نسبت همین تغییر شما هم باید سبک بازی خودتان و تعاملتان با سایرین را تغییر دهید. دوران‌های مختلفی را در طول بازی تجربه می‌کنید. مثلا ممکن است طبق اتفاقات تاریخی در طول 60 سال دوره 3 پادشاه مختلف را تجربه کنید. نکته دیگری که توجه منتقدین را به خودش جلب کرده فضاها و مناطق جغرافیایی‌ست. نقشه بازی و قلمروی هر پادشاهی دقیقا عین منابع موثق تاریخی طراحی و ساخته شده است. حتی به رفتار مردم هم توجه شده. مثلا اکثر افراد تمایل دارند که در محیط‌های صلح‌آمیز زندگی کنند. در بازی هم دقیقا به‌همین دلیل حدود سال‌های 1300 قبل از میلاد مسیح، مردم برای اجتناب از جنگ به مناطقی مثل شمال افغانستان، پاکستان و هند امروزی مهاجرت می‌کنند.

با چه گروهی شروع و با چه گروهی تمام کنیم؟

در بازی‌های قبلی گیمر اصولا باید یک قوم، قبیله یا نژاد خاص تاریخی را انتخاب و با همان گروه تا انتهای بازی جلو می‌رفت. ولی در Humankind شما می‌توانید مثلا با یونانی‌ها شروع، با رومی‌ها ادامه و با وایکینگ‌ها بازی را تمام کنید. درکل می‌توان گفت که گستره فرهنگی شخصیت‌ها بسیار متنوع و عالی‌ست. شما بعد از مراحل ابتدایی بازی با 4 گروه اصلی طرف هستید. باید یک گروه را انتخاب کنید. توجه کنید که تصمیمات شما باعث ایجاد تغییرات مهم در روند حوادث تاریخی می‌شود. شما با چهار تمدن مصری‌ها، میسنی‌ها (حوالی یونان امروزی)، هارپان‌ها (شمال پاکستان امروزی) و بابِلی‌‌ها طرف هستید. باید برای نظم و ساماندهی اولیه در یکی از این 4 تمدن بازی را شروع کنید. پیشرفت‌های نظامی، سیاسی، یافتن غذا و توسعه تکنولوژی در دستان شماست. همه‌چیز به انتخاب شما بستگی دارد. مثلا ممکن است با انتخاب درست اولین نفری باشید که به فلز برنز می‌رسید. همچنین وقتی یک تمدن را انتخاب می‌کنید و مدتی بعد آن را ترک می‌کنید، میراث (Legacy) شما در آن منطقه باقی می‌ماند. به‌همین دلیل می‌توانید در ادامه بازی دوباره به آن قسمت برگردید و بازی را ادامه دهید. توجه به جزئیات تا جایی پیش رفته که به‌مرور زمان گزینه‌های بیشتری در اختیار شما قرار می‌گیرد. با گذشت زمان و متناسب با پیشرفت‌های نسل بشر سلاح‌ها، تمدن‌ها و مسائل بیشتر و گسترده‌تری شما را درگیر می‌کند.

هدف هر تمدن چیست؟

شاید از خودتان بپرسید که اصل اساسی بازی چیست؟ یعنی هدف از این بازی، رفتن به مناطق مختلف و گسترش تمدن‌ها چیست؟ هدف اصلی این است که بتوانید تمدن و فرهنگ منطقه جغرافیایی خودتان را داخل بازی گسترش دهید. یعنی مثل یک ویروس که به‌مرور زمان پخش می‌شود، طرز فکر و فرهنگ محلی هم باید در امپراطوری‌های همسایه گسترش یابد. این اصل اساسی و هدف اصلی بازی Humankind است. البته ممکن است ادغام و قرارگیری هم‌زمان دو تمدن در یک ناحیه کمی غیرواقعی به‌نظر برسد ولی به‌گفته جین ماکسیم موریس مدیر شرکت Amplitude، هدف از این سبک طراحی بازی گسترش سرگرمی‌ست. به‌این‌ترتیب گیمر می‌تواند تمدن خیالی در ذهن خودش را داخل بازی بسازد.

سخنی با مدیر تولید بازی

جف اسپاک (Jeff Spock) مدیر تولید بازی می‌گوید در تمام بازی‌های سبک استراتژی در همان ابتدای کار شما باید تمدن و فرهنگ خودتان را انتخاب می‌کردید. این انتخاب یعنی شما گیم‌پلی و سبک بازی خودتان را تا انتهای کار مشخص کردید. در این مدل آثار اگر گیمری وسط کار بعد از مثلا 20 ساعت بازی کردن پشیمان می‌شد و می‌خواست سبک خودش را عوض کند مجبور بود که همه پیشرفت‌هایش را کنار بگذارد و از ابتدا بازی را مجددا شروع کند. ولی چیزی که توجه همه منتقدین را به Humankind جلب کرده انعطاف بالای بازی‌ست. می‌توانید در هر زمانی سبک بازی، تمدن و موقعیت خودتان را عوض کنید. می‌توانید یک دانشمند، یک هنرمند و حتی یک صنعت‌گر باشید.

فانتزی یا واقعیت تاریخی

مدیران شرکت Amplitude می‌گویند که Humankind یک دوره تاریخی 5000 ساله را روایت می‌کند. طبیعی‌ست که نمی‌توان تمام وقایع و اتفاقات تاریخی از قبل از میلاد مسیح تا قرون وسطی را جزبه‌جز بیان کرد. این بازی ترکیبی از فانتزی و واقعیت است. تیم سازنده قصد داشته نشان دهد که همه‌چیز در زندگی بشر نسبی‌ست. جف اسپاک می‌گوید من آمریکایی هستم ولی الان در فرانسه کار می‌کنم. همسر و فرزندانم فرانسوی هستند. این دقیقا مفهوم بازی‌ست. تیم سازنده تلاش کردند تا نسبیت را به گیمرها نشان دهند.

بررسی بازی نوع بشر

اگر از این بازی خوشتان آمده، بررسی Assassin’s Creed Odyssey را هم بخوانید.

جف اسپاک در ادامه می‌گوید که ما سر دوراهی قرار داشتیم. از طرفی هیچ منبع موثق و اطلاعات دقیقی درباره تمدن‌های قبل از میلاد نداشتیم و از طرفی دیگر این تمدن‌ها بسیار جذاب هستند. پس یا باید قید ساخت این بازی را کلا می‌زدیم یا باید از حقایق تاریخی چشم‌پوشی می‌کردیم. مثلا ما می‌دانیم که مصریان یا بابلی‌ها چه کارهای بزرگی انجام دادند. ولی اسمی از شهرها، فرمانروایان و نبردهای بزرگ آن‌ها در هیچ منبع موثقی در دست نیست. به‌همین دلیل تیم Amplitude تصمیم گرفتند که خیلی درباره وقایع تارخی سخت‌گیری نکنند. آن‌ها سعی کردند که سرنخ‌های تاریخی را با تصمیمات منطقی و درست کنار هم قرار دهند. نتیجه این سیاست بازی جذاب Humankind است.

ریسک بزرگ

شرکت Amplitude ریسک بسیار بزرگی کرده است. آن‌ها نحوه امتیازدهی بازی را کاملا تغییر داده‌اند. شما برای موفقیت باید امتیازاتی به‌نام Stars Era جمع‌آوری کنید. جمع‌آوری Stars Era تنها راه بردن بازی‌ست. این ستاره‌ها در ازای پیروزی و انجام موفقیت‌آمیز ماموریت‌ها به شما داده می‌شود. همچنین کسب این ستاره‌ها دروازه رفتن شما از یک تمدن به تمدن دیگر است.
هر ماموریت یا نبرد امتیاز خاص خودش را دارد. مثلا امتیازی که از یک جنگ بزرگ کسب می‌کنید ممکن است با امتیازات چند جنگ کوچک‌تر برابر باشد. این سیستم امتیازدهی بسیار جذاب و جالب است. ستاره‌ها (Stars Era) میزان شهرت و محبوبیت شما را نشان می‌دهد. تیم سازنده تلاش کرده نگاه شما به تاریخ را تغییر دهد. مثلا ممکن است شما در یکی از تمدن‌ها چرخ را اختراع کنید و نوشتن را کشف کنید. در سمت دیگر ممکن است 3 جنگ بزرگ را با پیروزی پشت‌سر بگذارید. از آن‌جایی‌که با اختراعات علمی شهرت بیشتری کسب می‌کنید، در رقابت با کسی‌که 3 جنگ را پشت‌سر گذاشته شما برنده خواهید شد. پس طرز نگاهتان به وقایع تاریخی را تغییر دهید و سعی کنید شهرت و اعتبار بیشتری کسب کنید.

میزان دشواری بازی را تعیین کنید

Humankind در عین‌حال که بسیار عمیق و پیچیده‌ست، بسیار ساده و آسان است. طرز طراحی مراحل و گیم‌پلی و تعامل بازی با کاربر بسیار آسان و رضایت‌بخش طراحی شده و حتی کاربران مبتدی و تازه‌کار هم می‌توانند به‌سادگی به بازی مسلط شوند. از طرف دیگر کسب موفقیت و پیروزی کاملا به‌طرز نگاه و سبک بازی شما بستگی دارد. پس کسب موفقیت بسته به نوع نگاه شما می‌تواند بسیار پیچیده‌ شود. البته هنوز برای نظر دادن خیلی زود است. روند ساخت تمدن‌های بعدی هنوز تکمیل نشده. فعلا فقط می‌توان چند تمدن محدود و اولیه را بازی کنید. ولی تجربه همین تمدن‌ها هم بسیار لذت‌بخش و جذاب است.

رعایت جزئیات

به تمامی جزئیات به‌خوبی توجه شده. مثلا شاید چند ارتش مختلف روی نقشه داشته باشید. ولی هر ارتش به یک ژنرال برای فرماندهی نیاز دارد. اگر یکی از ارتش‌هایتان ژنرال نداشته باشد نمی‌توانید از آن بخش در جنگ‌ها استفاده کنید. در این مواقع تنها راه‌حل ادغام این بخش با ارتش دیگر است. در شروع بازی خبری از تمدن‌ها نیست. تیم سازنده سعی کرده اهمیت نیازهای اولیه مثل آب، غذا و پناهگاه را به رخ شما بکشد. در بخش اولیه بازی باید دنبال پناهگاه و زنده ماندن باشید. سپس شروع به جمع‌آوری نفرات و واحدها کنید. در نهایت می‌توانید در مرحله بعدی تمدن خود را انتخاب کنید. باید جستجو کنید و زمین‌های حاصل‌خیز را پیدا کنید. بعد از یافتن هر زمین باید یک برج (Tower) در آن منطقه بسازید. ساخت برج در هر منطقه نشان‌دهنده مالکیت شماست. پس هیچ بازیکن دیگری نمی‌تواند آن زمین را تصرف کند. مگر این‌که ابتدا برج شما را تخریب و سپس برج خودش را بسازد. هر برج را می‌توان با کسب مقدار معینی طلا به شهر تبدیل کرد. همچنین برای تسریع روند پیشرفتتان می‌توانید وسایل و تکنولوژی‌های مختلف را با طلا بخرید.

سری به دسته‌بندی نقد و بررسی بازی بزنید و جدیدترین بازی‌های ویدئویی اشنا شوید.

نگاه کلی

بازی ویدئویی Humankind اثری در دسته بازی‌های استراتژیک و محصول کمپانی بازی‌سازی فرانسوی Amplitude است. این بازی بسیار جذاب و متفاوت از سایر بازی‌های ژانر مشابه است. در این بازی می‌توانید یکی از تمدن‌های تاریخی را انتخاب کنید و بازی را ادامه دهید. یکی از خصوصیات مهم Humankind انعطاف‌پذیری بالا و امکان تغییر تمدن است. این بازی حدود 5000 سال از تاریخ را پوشش می‌دهد. ماجراهای بازی از قبل از میلاد مسیح شروع شده و ادامه پیدا می‌کند. اگر عاشق بازی‌های استراتژیک هستید، این بازی ایده‌آل شماست.

منبع: Euro Gamer