نقد و بررسی بازی Ghost Of Tsushima؛ روح سامورایی در سوشیما + تریلر

0
11
پوستر بازی روح سوشیما

سال‌هاست بازی‌هایی ویدئویی در ژانر جهان آزاد با تکیه بر موضوعات تاریخی و باستانی تولید می‌شوند. مثلا اساسین کرید یکی از نسخه‌هایش را با محوریت تاریخی اورشلیم یا بیت‌المقدس ساخت. بازی‌های آمریکایی با داستان خانواده‌های مافیایی ایتالیایی ساخته شدند. در کنار تمام این زمینه‌ها تاریخ غنی ژاپن و سامورایی‌ها هم دستمایه شرکت‌های بازی‌سازی شدند. یکی از بازی‌های جذابی که با محوریت سامورایی ساخته شده اثر درخشان روح سوشیما (Ghost Of Tsushima) است. اتفاقات بازی در برهه حساس تاریخی رقم می‌خورد. مناظر سرسبز و دشت‌های زیبا و دریاهای دل‌انگیز ژاپن به‌کمک جلوه‌های بصری به‌خوبی به‌تصویر کشیده شده‌اند. ترکیب جستجو و اکتشاف در جهانی آزاد و صحنه‌های اکشن و نبردهای شمشیر به شمشیر باعث جذابیت بازی شده است. این بازی را می‌توان جز 10 اثر برتر ژانر جهان آزاد تلقی کرد. هوش مصنوعی بازی بسیار بالا و باکیفیت است.

سری به دسته‌بندی نقد و بررسی بازی بزنید و درباره بازی‌هایی در ژانر‌های مختلف بخوانید.

حمله مغول‌ها به ژاپن

روح سوشیما داستانی تخیلی با شخصیت‌های تخیلی‌ست. ولی بازی براساس ماجرایی واقعی ساخته شده است. اتفاقات بازی مصادف با حمله مغول‌ها به ژاپن در سال 1274 است. پیشروی ارتش مغول‌ها از جزیره سوشیما آغاز می‌شود. شما در نقش جین ساکای (Jin Sakai) فرمانده قلعه دایسه‌کو سوجی (Daisuke Tsuji) بازی می‌کنید. او اولین سامورایی‌ست که با مغول‌ها مبارزه می‌کند. در اولین نبرد ساکای شکست سختی می‌خورد. ساکای بعد از آن شکست فاجعه‌بار متوجه می‌شود که راه و رسم پرافتخار سامورایی‌ها برای مقابله با دشمن قدرتمندی مثل مغول‌ها کافی نیست. خطر و تهدید جدید نیازمند روش‌ها و ابتکارات جدید است.

روح سوشیما

پیشنهاد ما: نقد و بررسی بازی نفرین خدایان مرده

چالش‌های جین ساکای

محور اصلی بازی تجربیات جین ساکای است. در حالی‌که سامورایی‌ها به شکل متعصبانه‌ای روی اعتقادات و رسوم خود پافشاری می‌کنند، ساکای می‌داند که باید روش‌های جدیدی را برای متوقف کردن دشمن امتحان کرد. درگیری داخلی و اختلافات سامورایی‌ها تهدید بزرگ‌تر و خطرناک‌تری از مغول‌هاست. اگرچه جین ساکای شخصیت خیلی کاریزماتیک و پرکششی ندارد ولی داستان طوری طراحی شده که توجه مخاطب را به‌خودش جلب کند. مدت زمان بازی حدود 40 تا 50 ساعت است. ولی بازیکن هیچ‌وقت در طول بازی خسته یا دل‌سرد نمی‌شود. ابرقهرمان بازی تمام اتفاقات و مشکلات را به دوش می‌کشد. یکی از دلایل جذابیت نقش جین ساکای دشمن قدرتمندش است. شخصیت مقابل ساکای یا همان ضدقهرمان بازی کسی نیست جز خوتون خان (Khotun Khan) که مردی شرور و بدجنس است.

صداگذاری بازی در چه سطحی‌ست؟

در بحث صداگذاری و صداپیشگی بازی دو جلوه متفاوت دارد. صداگذاری و دوبله انگلیسی روح سوشیما بسیار جذاب و گیراست. صدای دوبلورها به‌‌خوبی روی نقش‌ها نشسته. ولی درطرف دیگر دوبله ژاپنی بازب اصلا جالب نیست. صداها بسیار مصنوعی ک ساختگی هستند. صداپیشگان زبان ژاپنی نتوانستند ارتباط خوبی با شخصیت‌ها بگیرند. اگرچه از دوبلورهای برجسته‌ای مثل کازویا ناکای (Kazuya Nakai) برای صداگذاری شخصیت جین ساکای استفاده شده ولی نتیجه دل‌چسب نیست. انگار دوبله بازی به‌عهده تعدادی جوان مبتدی و کارنابلد بوده‌ است. حتی به‌طرز عجیبی صدا با لب‌زدن شخصیت‌ها هماهنگ نیست. لحن صدا و جمله‌ها هیچ تطابق و تناسبی با حالت چهره و موقعیت شخصیت‌ها ندارد. مثلا در حالی‌که جین ساکای با حالتی عصبانی در حال فریاد زدن است، صدای دوبلورش بسیار آرام و ریلکس است. این نکته را می‌توان جز نقاط ضعف بازی قلمداد کرد. اگر از زبان ژاپنی چیزی متوجه می‌شوید و می‌توانید نقاط ضعف دوبله ژاپنی را بازی کنید حتما با صوت ژاپنی بازی را امتحان کنید.

افکت ویژه کوروزاوا

یک آپشن یا گزینه اختیاری به‌نام حالت کوروزاوا (Kurosawa mode) در بازی وجود دارد. با فعال کردن این فیلتر همه بازی سیاه و سفید می‌شود. این گزینه برای ادای احترام به کارگردان مطرح و فقید ژاپنی آکیرا کوروساوا (Akira Kurosawa) فعال شده است. دلیل ادای احترام به این کارگردان مطرح این است که این بازی براساس داستان یکی از فیلم‌های او ساخته شده. این افکت تصویری خیلی جذاب است. ولی پیشنهاد می‌شود که کل بازی را با این افکت انجام ندهید.در بسیاری از مواقع شما باید رنگ‌ها را تشخیص دهید.

موسیقی متن هم مثل صداگذاری بد است؟

موزیک و موسیقی متن روح سوشیما بسیار جذاب است. برخلاف صداگذاری افتضاح موسیقی متن یک شاهکار هنری قابل‌تامل است. در لحظات آرام و پرخطر بازی که باید به‌صورت مخفیانه به دشمن نفوذ کنید صدای فلوت محلی شاکوهاچی (Shakuhachi) غوغا می‌کند. در لحظات نبردهای رودررو و مبارزات با شمشیر صدای درام هیجان را دو برابر می‌کند. ریتم موسیقی بازی خیلی سریع است. در کل اصلا اهمیتی ندارد که در کدام مرحله هستید و چکار می‌کنید. صدای موسیقی همیشه و با تک‌تک لحظات بازی سازگار است. سعی شده به سبک فیلم‌های سینمایی و به‌کمک موسیقی، گیرایی بازی افزایش یابد.

نقد بازی روح سوشیما

درباره دیگر بازی‌هی جهان ازاد هم بخوانید: نقد بازی cyberpunk 2077

مثل یک سامورایی بجنگید

سیستم مبارزات و نبردهای بازی روح سوشیما شبیه سری کامل فیلم‌های کوروساوا، فیلم بتمن برمی‌خیزد (Batman rise) و بازی‌های اساسین کرید سامورایی است. نتیجه استفاده از سیستم مبارزات سامورایی بی‌نظیر است. دقیقا مثل سامورایی‌های واقعی باید به‌روش بسیار سبک و آرام به دشمن حمله کنید. سرعت حملاتتان بسیار بالاست. ضرباتتان آرام ولی بادقت هستند. ضربات سنگین بسیار پرقدرت هستند و می‌توانند سپر دشمن را بشکند. می‌توانید حملات دشمن را دفع کنید. همچنین می‌توانید از حملاتی که قابل دفاع نیستند فرار کنید. همه این امکانات و ویژگی‌ها خیلی آشنا هستند. انگار یک نفر تمام این مهارت‌ها و روش‌های مبارزه را به‌هم چسبانده. هرچقدر جین ساکای ماموریت‌ها و وظایف بیشتری را کامل کند، می‌تواند قفل شمشیرهای بیشتری را باز کند. هر شمشیر حرکات مختص خودش را دارد. علاوه بر این هر شمشیر قدرت خاصی دارد. در ماموریت‌های ابتدایی یا باید کلا حریف را بکشید یا آسیب 80 درصدی به او وارد کنید. در مرحله Water Stance می‌توانید حملات پرقدرت‌تری داشته باشید. در این مرحله می‌توانید خیلی راحت‌تر دفاع حریف را بشکنید و به او حمله کنید. در کل 4 سیستم و حالت مبارزاتی وجود دارد. در هر حالت باید با تمامی دشمنان مبارزه کنید و آن‌ها را شکست دهید. در حین نبرد باید نقاط قوت و تهدیدهای اساسی دشمن را شناسایی کنید.

تصاویر و جلوه‌های بصری

جلوه‌های بصری و گرافیکی بازی خیلی باکیفیت و جذاب هستند. چندین دوربین HUD مختلف برای ضبط تصاویر استفاده شده است. به کمک این دوربین‌ها می‌توانید تک‌تک صحنه‌های هر نبرد را از زوایای مختلف و در نماهای گوناگون ببینید. صدای دشمن خیلی واضح است. به‌همین دلیل حتی اگر دشمن در تصویر مشخص نباشد می‌توانید موقعیت او را از طریق صدایش شناسایی و حملات او را دفع کنید. در اکثر صحنه‌های قتل و کشتن دشمن، جین ساکای پس از ضربه کشنده و نهایی به سمت دوربین می‌چرخد. چهره او در نمایی نزدیک نشان داده می‌شود. خون دشمن در مقابل صورت ساکای فواره می‌زند. می‌توانید خون دشمن خود را بریزید یا به او اجازه فرار دهید.

فرار از سیستم کلیشه‌ای

یکی از نکات مثبت بازی روح سوشیما عدم استفاده از سیستم امتیازدهی قدیمی‌ست. در سیستم امتیازدهی سنتی براساس اعداد مختلف قدرت شما بیشتر می‌شد. با بیشتر شدن قدرت، درصد قدرت حملات و دفاع شما بیشتر می‌شد. ولی در این بازی خبری از اعداد و ارقام نیست. هرچه توانایی و مهارت شما در استفاده از تکنیک‌ها و سلاح‌های مختلف بیشتر شود، قدرت شما هم بیشتر خواهد شد. ارتباطی منطقی بین توان مبارزه و تجربه و مهارتتان وجود دارد. کم‌کم می‌توانید حملات دشمن را خنثی و تیرها را دفع کنید. به‌طور کلی می‌توانید شرایط سخت را خیلی راحت‌تر مدیریت و کنترل کنید.

قصه‌های اساطیری

استفاده از داستان‌های اسطوره‌ای همیشه جذاب است. برخی اوقات باید از مهارت‌های اساطیری استفاده کنید. موسیقی بازی هم ریتمی جذاب و اساطیری دارد. تیم سازنده به‌کمک انیمیشن و جلوه‌های بصری باکیفیت توانستند به‌خوبی حس اساطیری را به گیمر منتقل کنند. همچنین برای ترغیب گیمرها به استفاده از مهارت‌های اساطیری، پاداش‌های ویژه‌ای برای هر فن اختصاص داده شده. مثلا می‌توانید با حرکتی خاص دشمن را بترسانید و فراری دهید.

روح سوشیما

به فرهنگ ژاپن و مبارزه با سلاح سرد علاقه دارید؟ بررسی بازی Sekiro: Shadows Die Twice را از دست ندهید.

یکی از بخش‌های قابل‌توجه بازی این است که بین هر چالش و پاداشش تناسب و ارتباط منطقی وجود دارد. پاداش هر ماموریت به زحمت و ریسک آن بخش می‌ارزد. مثلا اگر 3 بار برای انجام یک ماموریت کشته شوید، جایزه آن ماموریت آن‌قدر توان دفاعی و قدرت بهبود شما را افزایش می‌دهد که از انجامش پشیمان نشوید. در کنار داستان اصلی اکتشاف و ماجراجویی ساکای از قصه‌های فرعی برای گسترش بازی استفاده شده. مثلا دختری به‌نام یونا (Yuna) جان شما را در همان مراحل ابتدایی نجات می‌دهد. برادر یونا توسط دشمنان اسیر شده. یونا که در ابتدا یک دزد است برای نجات برادرش با شما همراه شده و قصه خاص خودش را دارد. این قصه‌های فرعی از یکنواختی و خسته‌کننده شدن بازی جلوگیری می‌کنند. زنی به‌نام ماساکو (Masaku) هم یکی دیگر از این داستان‌هاست. تمام خانواده‌ او توسط مغول‌ها به قتل رسیده‌اند. او حالا برای گرفتن انتقام خون فرزندانش با جین ساکای همراه می‌شود. این مادر داغ‌دار هم داستانی منحصر به‌خودش دارد. تیم سازنده توانسته به روشی هوشمندانه از این ظرفیت و پتانسیل استفاده کند.

نگاه کلی

در یک نگاه بازی روح سوشیما (Ghost Of Tsushima) اثری جذاب بر پایه آداب و رسوم سامورایی‌ست. موسیقی متن جذاب، استفاده از اسطوره‌های ژاپنی، الهام از فیلم‌های کوروساوا و سیستم مبارزات سامورایی همگی باعث هیجان و جذابیت بی‌نظیر این بازی شده است. غیر از صداگذاری ضعیف ژاپنی هیچ ایراد دیگری به این بازی نمی‌توان گرفت. اگر به بازی‌های اکشن در جهان آزاد علاقه‌مند هستید مطمئنا روح سوشیما گزینه ایده‌آل شماست.

منبع: ign