نقد و تریلر بازی ویدئویی Disc Room؛ ارابه‌های مرگ در فضا

0
11
پوستر بازی دیسک روم

تا حالا پیتزا مارگاریتا خورده‌اید؟ پیتزا مارگاریتا شاید خاص‌ترین طعم را بین تمامی انواع مختلف پیتزاها داشته باشد. بازی ویدئویی دیسک روم (Disc Room) را می‌توان به پیتزا مارگاریتا بین بازی‌های ویدئویی تشبیه کرد. این بازی اثری خاص و منحصربه‌فرد است. همه‌چیز این بازی خاص است؛ حتی نحوه فیلم‌برداری آن. تابه‌حال یک بازی ویدئویی را تجربه کرده‌اید که تصاویر را از بالا به پایین به شما ارائه کند؟ این بازی سه المان اصلی دارد. چند اتاق، تعدادی دیسک و چرخ‌ دنده‌های خطرناک و یک شخصیت که شما کنترل آن را به‌عهده دارید عناصر اصلی بازی هستند. اگرچه شاید در نگاه اول ساختار بازی خیلی ساده و آسان باشد ولی ماجرا از چیزی که فکر می‌کنید، پیچیده‌تر است. بازی شبیه یک غذای خوشمزه و لذیذ است. اما در اصل طعمه‌ای برای شکار گیمر است. به‌محض ورود به بازی متوجه ساختار پیچیده و طاقت‌فرسای بازی می‌شوید.

در دسته‌بندی نقد و بررسی بازی می‌توانید با گیم‌هایی خاص و متفاوت آشنا شوید.

جزئیات فنی بازی

بازی ویدئویی دیسک روم (Disc Room) اثری اکشن و ماجراجویانه‌ست که در سال 2020 توسط شرکت بازی‌سازی Devolver Digital تولید شده است. داستان بازی از این قرار است که شما باید به‌عنوان شخصیت اول بازی، وارد یک سری اتاق شوید. در هر اتاق تعداد دیسک و چرخ دنده قرار دارد. باید نقشه اتاق را ببینید و یک برنامه یا پلن برای رسیدن به درب خروجی اتاق طراحی کنید. نقشه هر اتاق با اتاق بعدی متفاوت است و اتفاقات هر اتاق اصلا قابل‌ پیش‌بینی نیست. حین عبور از بین چرخ دنده‌ها باید مراقب باشید که پره‌های آن‌ها به شما اصابت نکنند. در صورت هر نوع تماسی با سطح چرخ دنده‌ها بلافاصله کشته می‌شوید. این بازی برای کنسول‌های نینتندو سوئیچ (Nintendo Switch) و کامپیوترهای شخصی (PC) عرضه شده است. آیا می‌توانید از اتاق‌هایی که با اره و نیزه برایتان آماده شده‌اند جان سالم در ببرید؟

پیتزا مارگاریتا با موزارلا فراوان

کتی کالیس (Kitty Calis) یکی از اعضای تیم توسعه‌دهنده بازی می‌گوید که آن‌ها در ابتدا قصد ساخت اثری ساده و سرگرم‌کننده را داشتند. به‌همین دلیل در ابتدا نام این بازی را پیتزا مارگاریتا گذاشتند. اما بعد از گذشت مدتی سازندگان متوجه شدند که بازی خیلی سخت و پیچیده شده و دیگر صرفا سرگرم‌کننده نیست. اتفاقی که اصلا هم بد نبود و مخاطبان زیادی را به سمت بازی سرازیر کرده است. او به شوخی می‌گوید که نمی‌دانیم کدام‌یک از مواد اولیه بازی را زیاد ریختیم، سس یا پنیر موزارلا یا شاید هم آویشن؟ هرچه که هست این بازی خیلی جذاب و مهیج از آب درآمده.

دیسک روم به‌اندازه کافی خوشمزه‌ست؟

مغز متفکر و گروه اصلی بازی شامل دو نفر است. کتی کالیس (Kitty Calis) و تری ولمان (Terri Vellmann) با همکاری هم و گروهی دیگر از توسعه‌دهندگان توانستند بازی ویدئویی دیسک روم را بسازند. بلافاصله بعد از پخش بازی اکثر گیمرها یک سوال واحد از این دو نفر پرسیدند. بد نیست ما هم جواب این سوال را بدانیم. فقط تعدادی اتاق و چند دیسک و چرخ‌دنده اصلا نمی‌تواند محتوای جذابی برای یک بازی ویدئویی چندساعته باشد. پس این دو نفر چگونه توانستند این همه مخاطب را به بازی جذب کنند؟ جواب این سوال خیلی جذاب است. بازی در سال 2089 میلادی اتفاق می‌افتد. چیزی نزدیک 60 سال آینده که شاید دنیا دیگر هیچ شباهتی به این روزهایش نداشته باشد. ستاره‌شناسان و منجمان یک شی عجیب شبیه به یک چرخ دنده بزرگ را در فضا و در فاصله‌ای کم نسبت به سیاره مشتری دیده‌اند. شما به‌عنوان شخصیت اول بازی متخصص چرخ‌دنده هستید. آن‌ها شما را به فضا می‌فرستند تا درون این چرخ دنده را کاوش کنید و رمز‌وراز آن را کشف کنید.

ارابه مرگ در انتظار شماست

الگوی قرار گرفتن چرخ‌دنده‌ها در هر اتاق با اتاق بعدی فرق می‌کند. چیزی که خیلی مهم است بدنه چرخ دنده‌هاست. پره یا نوک دیسک‌ها از جنس اره‌ست. اجسامی بسیار تیز، برنده و مرگبار در انتظار شما هستند. برای عبور از هر اتاق و ورود به بعدی نیاز به یک سری ابزار دارید. نکته‌ای که باید به آن توجه شود آمار تلفات شماست. این بازی به‌نوعی صبر و تحمل شما را محک می‌زند. شاید در هر اتاق بیشتر از 5 بار کشته شوید. چیزی که مهم است درک درست از تلفات است. جانتان را نباید بی‌هدف از دست بدهید. درست مثل قهرمانان فیلم‌های سینمایی که جانشان را برای اهداف مقدسی از دست می‌دهند. شناسایی الگوی قرارگیر دیسک‌ها رمز موفقیت شماست. تصاویر بازی به‌صورت متحرک و از بالا ارائه می‌شوند. دلیل این اتفاق درک بهتر گیمر از شرایط و نحوه قرارگیری اره‌هاست. آیا می‌توانید از تمامی اتاق‌ها عبور کنید؟ کالیس می‌گوید قانع کردن گیمرها برای مردن خیلی هم ساده نیست. هر بار مردن یعنی یا شما کار اشتباهی انجام دادید یا در مسیراشتباهی قرار دارید. اما چیزی که مخاطبان باید بدانند در یک جمله خلاصه می‌شود. هر بار مردن یک قدم رو به موفقیت و پیروزی‌ست.

بازی دیسک روم محصول 2020سراغ کتاب زندگی کاسیو و کاسیوپیا برویم: مروری بر بازی ویدئویی If Found

شخصی‌سازی بازی

شخصی‌سازی (Customization) یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر بازی ویدئویی‌ست. سازندگان بازی هم امکانات متنوعی برای شخصی‌سازی بازی در نظر گرفته‌اند. این امکانات دو حالت دارند و بر یک پایه استوار هستند. گیم‌پلی بازی را می‌توانید براساس نوع مهارت و سبک بازی خودتان شخصی‌سازی و مرتب کنید. این شخصی‌سازی می‌تواند بازی را سخت‌تر یا آسان‌تر کند. می‌توانید مثلا سرعت چرخش دیسک‌ها را کم کنید تا با دید و درک درستی از آن‌ها عبور کنید. می‌توانید نوع حرکت و پرش‌های خودتان را تغییر دهید. همچنین می‌توانید با افزایش درجه سختی، این بازی را به جهنمی سوزان و غیرقابل‌تحمل تبدیل کنید.

سوتفاهم شده

حین خواندن این مطلب شاید یک سوتفاهم بزرگ برایتان پیش بیاید. احتمالا فکر می‌کنید باید از بین چند دیسک ثابت و ایستا عبور کنید و به درب خروجی برسید. اصلا این‌طوری نیست. دیسک‌های بازی شکل‌ها، طرح‌ها و اندازه‌های متفاوتی دارند. این دیسک‌ها با سرعت در اتاق حرکت می‌کنند و به سمت شما پرتاب می‌شوند. شما باید از این دیسک‌ها یا سلاح‌های مرگبار فرار کنید. معیار موفقیت شما زمان است. یک تایمر کنار صفحه بازی قرار دارد. اگر بتوانید در هر اتاق بیشتر از 20 ثانیه دوام بیاورید، یعنی شما موفق شده‌اید و از این مرحله عبور می‌کنید. پس دو عامل بسیار مهم در بازی وجود دارد. اولین عامل زمان و وقت تلف کردن است و دومین عامل هم نوع حرکات و پیش‌بینی طرز حرکت دیسک‌هاست. فکر نکنید 20 ثانیه زمان کمی‌ست و خیلی ساده می‌گذرد. در نبردهای نهایی (Boss) حتی نمی‌توانید 1 ثانیه هم زنده بمانید.

نمایی از بازی دیسک روم

نوستالژی با طعم غافلگیری: از گیم‌های سختی که شما را به چالش می‌کشند، لذت می‌برید؟ بررسی بازی ویدئویی Spelunky 2 را هم بخوانید.

قسمت‌های سخت از راه می‌رسند

هرچه جلوتر بروید بازی سخت‌تر می‌شود. در بعضی از مراحل تنها هدف کسب امتیاز زمانی 20 ثانیه نیست. در بعضی مراحل در واقع زمان اصلا مطرح نیست. در تعدادی از اتاق‌ها باید به حد نصاب کافی برسید. باید به حد نصاب کافی در چه چیزی برسیم؟ در کشته شدن به‌وسیله نوع خاصی از دیسک‌ها باید به حدنصاب برسید. مثلا باید 5 بار توسط یک مدل دیسک کشته شوید. این کار خیلی سخت و زمان‌بر است.
نوع دیگری از اتاق‌ها هستند که تایمر بازی درست کار نمی‌کند. هر اتاق از دو بخش دایره کوچک و قسمت اصلی تشکیل شده است. یک دایره کوچک در قسمت مرکزی هر اتاق قرار دارد. اگر از این دایره خارج شوید، بلافاصله تایمر بازی هم متوقف می‌شود. آیا می‌توانید در یک فضای کوچک طوری حرکت کنید که 20 ثانیه زنده بمانید؟
برخی از اتاق خیلی سخت‌تر هستند. به‌ازای جمع‌آوری شی‌های خاصی به‌نام Pac-Man به شما یک ثانیه زمان داده می‌شود. یعنی اگر بتوانید زنده بمانید و تعداد 20 عدد از این اشیا را جمع کنید می‌توانید از این مرحله عبور کنید و به اتاق بعدی بروید. در نبردها اصلی یا غول (Boss) جمع کردن Pac-Man علاوه‌بر امتیاز شخصی باعث آسیب به دیسک اصلی هم می‌شود. البته در این حالت باید تعداد خیلی زیادی از این نوع امتیازات را جمع‌آوری کنید.

مهارت‌های خاص در دور برگشت

مجموعا 52 اتاق در این بازی وجود دارد. یک بار باید تمامی این اتاق‌ها را طی کنید و معمای همه را حل کنید و سپس دوباره از همه این اتاق‌ها به مکان اولیه برگردید. در دور رفت یک سری مهارت‌های خاصی کسب می‌کنید. تعداد محدودی از این مهارت‌ها در دور برگشت به دردتان می‌خورد. مثلا یکی از مهارت‌ها باعث می‌شود که زمان به‌کندی سپری شود و سرعت حرکت دیسک‌ها را کاهش می‌دهد. دیگری سرعت حرکت خودتان را چند برابر بیشتر می‌کند. یعنی می‌توانید بدون اصابت به دیسک‌ها از بین آن‌ها عبور کنید. مهارت دیگری هم وجود دارد که شبیه آینه‌ست. به‌کمک آینه می‌توانید نحوه حرکت دیسک‌ها را پیش‌بینی کنید. شاید اگر از تمام مهارت‌هایتان به‌درستی و در حداعلا استفاده کنید بتوانید از برخی اتاق‌ها عبور کنید. شرایط بازی کم‌کم سخت‌تر می‌شود. یکی از دلایل سخت‌تر شدن بازی کسب مهارت‌هاست. در ابتدای بازی که خبری از Pac-Man و مهارت‌ها نیست ذهن شما فقط روی نحوه حرکت و نزدیک شدن یا نشدن دیسک‌ها تمرکز دارد. اما وقتی پای امتیازات حیاتی و مهارت‌ها وسط کشیده می‌شود ذهن شما سمت مسائل دیگری می‌رود. مثلا ممکن است در حالی‌که به روش جمع کردن امتیازات فکر می‌کنید توسط یک دیسک به دونیم شوید یا وقتی به استفاده از مهارت مناسبی فکر می‌کنید کشته شوید. رکن اساسی بازی حفظ تمرکز روی نحوه حرکت چرخ دنده‌هاست. فقط باید زنده بمانید. بعد از زنده ماندن باید اتاق‌های بازی را پشت‌سر بگذارید.

درک نمی‌کنیم

این بازی به‌صورت کلی دو ایراد اساسی دارد که شاید فنی هم نباشند ولی توجیه درستی هم برای آن‌ها وجود ندارد. یکی از این ایرادات اتاق‌های بی‌زمان است. بازی دیسک روم (Disc Room) برپایه زمان طراحی و ساخته شده و کنار گذاشتن عنصر زمان مثل بریدن پایه‌های میز است. یک نقشه کلی از چرخ‌دنده اصلی در اختیار دارید. وقتی به لبه‌های چرخ دنده یا مرزهای نقشه نزدیک می‌شوید، سرعت حرکت دیسک‌ها ثابت می‌ماند اما سرعت حرکت شخصیت اصلی بازی به‌شدت کند می‌شود. به‌عبارتی دیگر نزدیک شدن به مرزهای نقشه معادل کشته شدن است. این دو مورد جز مسائل بسیار مهمی هستند که هیچ توضیح و دلیل قانع‌کننده‌ای فعلا برای آن‌ها وجود ندارد.

بررسی بازی دیسک روم

یک بازی خاص دیگر، اما این‌بار با ارواح سروکار دارید: نگاهی به بازی ویدئویی Spiritfarer

نگاه کلی

بازی ویدئویی دیسک روم (Disc Room) اثری اکشن و ماجراجویانه‌ست که در سال 2020 ساخته شده. داستان این بازی در آینده اتفاق می‌افتد. در سال 2089 یک چرخ دنده غول‌ریکر در فضا دیده می‌شود و شما برای حل ماجرا فرستاده می‌شوید. اتفاقات اصلی بازی در تعدادی اتاق و بین دیسک‌ها و چرخ‌دندها می‌گذرد. بازی تنوع خیلی زیاد و عجیبی ندارد ولی بسیار مهیج، سخت و سرگرم‌کننده‌ست. اگر طاقت شکست خوردن و کشته شدن در جریان بازی را دارید و دوست دارید صبر، تحمل، هوشیاری، تمرکز و دقت‌عمل خودتان را محک بزنید، بازی ویدئویی دیسک روم (Disc Room) را امتحان کنید.

منبع: Polygon PC Gamer