یادداشتی بر بازی ویدئویی Creaks؛ بهترین بازی معمایی سال + تریلر

0
6
پوستر بازی ویدئویی کریکز

به حل پازل علاقه دارید؟ به بازی‌های پلتفرم (Platform) چه‌طور؟ آیا معنای بازی‌های سکویی یا پلتفرمر را می‌دانید؟ اجازه دهید ابتدا سراغ مفهوم این مدل بازی‌ها برویم. بازی‌های که شما برای رفتن به مراحل بالاتر باید در راستای عمودی حرکت کنید. برای حرکت در راستای عمودی سه حالت وجود دارد. اول این‌که مثل بازی‌های اکشن پرش‌های بلندی بکنید. دوم این‌که از یک نردبان یا وسیله برای بالا رفتن استفاده بکنید و یا نهایتا از سکو یا پایه‌ای برای بالا رفتن استفاده کنید. استفاده از سکو برای بالا رفتن، آثار ویدئویی را وارد ژانر پلتفرم می‌کند. بازی ویدئویی کریکز (Creaks) دقیقا اثری پلتفرم است. طی این بازی باید معماهای زیادی را در دنیایی بسیار زیبا و تحسین‌برانگیز حل کنید.

در دسته‌بندی نقد و بررسی بازی با گیم‌های مختلف در سبک‌های متفاوت آشنا شوید.

جزئیات فنی بازی

شرکت بازی‌سازی آمانیتا دیزاین (Amanita Design) به‌دلیل ساخت آثار درگ اند کلیک (Drag And Click) به اوج شهرت رسید. بازی‌هایی که در آن فقط می‌توانید شخصیت اصلی را درگ کنید یا بکشید و سپس با کلیک کردن ضربه بزنید.
سال 2018 مدیران این شرکت اعلام کردند که برای اولین بار قصد دارند یک بازی ویدئویی مستقل از فضای درگ اند کلیک بسازند. این بازی بعد از گذشت حدود دو سال در اواخر سال 2020 منتشر شد. این بازی به‌صورت تک‌نفره ساخته شده و حالت بازی گروهی روی آن فعال نیست. کریکز (Creaks) برای کنسول‌های پلی‌استیشن 4 (PS4)، ایکس باکس وان (Xbox One)، نینتندو سوئیچ (Nintendo Switch) و کامپیوترهای شخصی (PC) در دسترس است. موزیک متن بازی بسیار جذاب و هیجان‌انگیز است و توسط گروه Hidden Orchestra ساخته شده است.

جهانی گسترده و زیبا

جهان بازی خیلی گسترده و زیباست. کارگردانی هنری این بازی بسیار دقیق انجام شده است. خلاقیت تیم سازنده در ساخت فضاهای گرافیکی واقعا بی‌نظیر است. داستان بازی هم در نوع خودش خیلی عجیب است. نقطه آغاز بازی از خانه مرد جوانی آغاز است که در خانه‌اش نشسته و مشغول مطالعه‌ست. برق خانه او چند بار قطع و وصل می‌شود. مرد دنبال دلیل اتصالی از جای خودش برخاسته و نگاهی به اطراف می‌کند. سوراخی در دیوار اتاق توجه این مرد را جلب می‌کند. او به داخل سوراخ نگاه می‌کند و دنیای عجیبی را می‌بیند. ورود مرد به سوراخ لحظه شکل‌گیری بازی‌ست.
شخصیت اول بازی یک مرد ترسوست که همیشه یک تیشرت جالب به تن دارد. تیم سازنده حتی در شخصیت‌پردازی شخصیت اول بازی هم سلیقه به خرج داده و از تیپ‌های کلیشه‌ای و مردان تنومند و خوشتیپ استفاده نکرده است. دنیای بازی در همان منوی ابتدایی واضح و مشخص است. یک زیرزمین بسیار بزرگ که چند آزمایشگاه و کتابخانه و رصدخانه در آن قرار دارد. این زیرزمین سال‌ها مدفون بوده و حالا بعد از سال‌ها کشف شده است. گویا رازی در این سرزمین مخفی شده. گروهی از پرندگان خشمگین تمام تلاششان را می‌کنند تا این دنیای مخفی را ازبین ببرند. وقتی پیشرفت می‌کنید و به مراحل بالاتر می‌روید نقش این پرنده‌ها نمایان‌تر می‌شود.

بازی کریکز

به بازی‌های ترسناک علاقه دارید؟ ری‌ویو بازی ویدئویی A Little Nightmare 2 را ازدست ندهید.

توهم یا واقعیت؟

اگر جز آن دسته افرادی هستید که برای همه چیز دنبال دلیل و منطق هستند حتی برای بازی‌های ویدئویی، این بازی اصلا به‌درد شما نمی‌خورد. کریکز (Creaks) اثری متوهم است. شبیه بچه‌هایی که قبل از خواب در نور کم‌سوی چراغ مطالعه دنبال یافتن هیولا هستند. برای کودکان مکان هیولاها فرقی ندارد. زیر تخت، داخل کمد یا حتی درون طرح و بافت کاغذ دیواری اتاق، کودکان فقط دوست دارند تخیل کنند. همین داستان در این بازی هم اتفاق می‌افتد. از یک کنجکاوی کوچک به دریایی از تخیلات می‌رسیم که شبیه‌سازی شده و به‌صورت یک بازی ویدئویی نمایش داده می‌شوند. هرچه جلوتر بروید وهم و وحشت بازی هم بیشتر می‌شود. بعد از گذشتن از چند مرحله درمی‌یابید که اشیا درون تاریکی جان می‌گیرند. پروانه‌های مرده دوباره پرواز می‌کنند و بادبادک‌ها با چشمانی شبیه پلنگ به شما خیره می‌شوند. درکل خیلی دنبال توجیه منطقی نباشید که در دنیای خیالی کریکز (Creaks) چیزی نصیبتان نمی‌شود.

ژانر وحشت

بازی در دنیایی کودکانه شکل می‌گیرد. در Creaks خبری از بمب‌های اتمی یا دشمنان فضایی یا داستان‌های آخرالزمانی نیست. اما برای هیجان بیشتر باید چند دشمن داشته باشید. همان‌طور که گفتیم اشیا در این بازی در تاریکی جان می‌گیرند و شروع به حرکت می‌کنند. برخی از اشیا خیلی خطرناک هستند. مثلا کشوهای کابینت به سگ‌های نگهبان تبدیل می‌شوند و هرکس را که به آن‌ها نزدیک شود تنبیه می‌کنند. گل و گیاهان زینتی به ستاره دریایی تبدیل می‌شوند و در هوا پرواز می‌کنند. این دسته از موجودات خیلی سمی و خطرناک هستند. شیرهای توالت و لوازم بهداشتی به گل‌های غول‌پیکر تبدیل می‌شوند و می‌توانند شما را له کنند. صندلی‌ها به بزهای وحشی تبدیل می‌شوند و می‌توانند شاختان بزنند. روکش مبلمان به ماسک‌های ترسناک هالووین تبدیل می‌شوند. در کل همه‌چیز به‌شکلی پیچیده و ترسناک می‌شود. نهایتا شما هیچ‌وقت از ضعف یا کمبود دشمن گله نمی‌کنید.

خطر مرگ

تمامی این اشیا وقتی در تاریکی به موجودات زنده تبدیل می‌شوند بسیار خطرناک و مرگبار هستند. اگر غافل شوید و به آن‌ها برخورد کنید بلافاصله جانتان را از دست می‌دهید. اما چاره‌ای جز همکاری با آن‌ها ندارید. برای رفتن به مراحل بالاتر به سکو نیاز دارید. میز، صندلی، کابینت یا مبل همگی پلتفرم‌های خیلی ایده‌آلی برای بالا رفتن هستند. اما باید دقیقا مثل یک چوپان که سگ‌های وحشی را برای منفعت خودش رام می‌کند، شما هم این اشیای خطرناک را رام کنید و به اختیار خودتان در بیاورید. یکی از راه‌های کنترل اشیا استفاده از لامپ‌های سقفی‌ست. با روشن کردن لامپ‌های سقفی و استفاده از نور آن‌ها می‌توانید این اشیا را رام کنید. جانشان را بگیرید و در راه مثبت از آن‌ها استفاده کنید. البته تعداد لامپ‌های سقفی خیلی زیاد نیست. در نتیجه رفتن به مراحل بعدی گاهی‌اوقات شبیه یک معمای پیچیده می‌شود. مثلا باید اشیا را در تاریکی دنبال خودتان بکشانید. فرض کنید در جنگل گیر افتادید و یک گرگ قصد دارد به شما حمله کند. بهترین راه این است که قبل از حمله گرگ طوری که متوجه نشود خودتان را طعمه کنید. به این‌ترتیب که گرگ را به بهانه شکار به منطقه امن خودتان می‌کشانید. منطقه‌ای که زمین بازی شماست و می‌‌توانید خیلی ساده از خودتان محافظت کنید. در بازی کریکز (Creaks) هم وضعیت همین‌طور است. اشیا گرگ و شما طعمه هستید. آن‌ها را آن‌قدر حرکت دهید تا به محدوده یک چراغ سقفی برسید. سپس چراغ را روشن و اشیا وحشی را رام کنید.

بررسی بازی کریکز

از چرخ‌دنده‌های وحشی جان سالم به‌در ببرید: نقد و بررسی بازی ویدئویی Disc Room

نقشه بکشید و سواستفاده کنید

اصلی‌ترین مسئله عبور از اشیا و سالم ماندن است. باید نقشه بکشید. ماجرای طعمه و گرگ همیشه قرار نیست جواب بدهد. باید زرنگ و هوشیار باشید. مثلا می‌توانید از خود حیوانات داخل بازی استفاده کنید. فضای بازی دقیقا عین زنجیره غذایی در حیات وحش است. هر حیوان یا موجود از موجود دیگری می‌ترسد. مثلا بز وحشی از سگ‌های نگهبان می‌ترسد. سگ‌های نگهبان هم از ستاره دریایی می‌ترسند. هر حیوان نحوه حرکت مشخصی دارد. مثلا طرز حرکت ستاره دریایی به‌صورت افقی‌ست. می‌توانید یک ستاره دریایی را بین خودتان و سگ‌های نگهبان حائل کنید تا دست آن‌ها به شما نرسد و در امان بمانید. یک شی می‌تواند هم‌زمان هم دشمن شما و هم دوست شما باشد. نیش مار کشنده‌ست ولی اگر به‌درستی استفاده شود به پادزهر تبدیل می‌شود. پس از فکرتان جهت بهره‌برداری حداکثری از وسایل بازی استفاده کنید. هیچ‌کدام از موجودات بازی دشمن شما نیستند. حتی می‌توانید از آن‌ها برای یافتن رمز بازی استفاده کنید. مثلا حرکت ستاره‌های دریایی جلوی دیوارها شما را یاد رمز اصلی بازی می‌اندازد. برای اسپویل نشدن بازی خیلی وارد جزئیات این بخش نمی‌شویم.

آموزش بازی و راهنمایی

یکی از نکات جذاب این بازی راهنمایی‌هاست. یکی از بازی‌های محبوب دوران کودکی، این بود که از اتاق بیرون می‌رفتیم و افراد داخل اتاق تغییری در چیدمان وسایل انجام می‌دادند. بعد از ورود به اتاق، باید تغییر را پیدا می‌کردیم. افراد داخل اتاق با دست زدن ما را راهنمایی می‌کردند. هرچه به آن تغییر نزدیک‌تر می‌شدیم ریتم دست زدن افراد هم تندتر می‌شد. در واقع بالا رفتن ریتم دست زدن افراد نمادی از نزدیک شدن به هدف بود. در بازی کریکز (Creaks) هم چنین داستانی تکرار می‌شود. هر معما، ترک (Track) خاص خودش را دارد. مثلا موزیک یکی از معماها با پیانو نواخته می‌شود. اگر در مسیر درست حرکت کنید و به جواب معما نزدیک شوید، ریتم نواختن پیانو هم بیشتر می‌شود. برخی از جلوه‌های بصری بازی هم به گیمرها کمک می‌کنند. معمولا در همه بازی‌ها گیمر باید معما را از روی تصاویر حل کند. اما این جز معدود بازی‌هایی‌ست که معما را باید با قدرت شنوایی و موسیقایی حل کنید. یک سری نقاشی‌های رنگ روغن در راهروهای بازی قرار گرفته‌اند. این تابلوها بسیار ظریف و زیبا طراحی شده‌اند و هرکدام مفهوم خاصی را منتقل می‌کنند.

کریکز - ویدئو گیم

از کنار هم گذاشتن پازل و حل کردن معما لذت می‌برید؟ مروری بر بازی The Pedestrian داشته باشید و نشانه‌ها را دنبال کنید.

در کل مدت زمان بازی بیشتر از 10 ساعت طول نمی‌کشد. در انتهای بازی بعد از حل تمامی معماها باید نتیجه‌گیری کنید و جواب مساله اصلی بازی را کشف کنید. می‌توانید از دور برگشت و حرکت به عقب استفاده کنید تا یک مرور کلی بر بازی داشته باشید. این بهترین روش برای یافتن جواب نهایی بازی‌ست.

نگاه کلی

بازی ویدئویی کریکز (Creaks) اولین محصول مستقل شرکت بازی‌سازی Amanita Design است. این شرکت برای اولین‌بار اثری خارج از دنیای درگ اند کلیک (Drag and Click) تولید کرده است. بازی بسیار جذاب و هیجان‌انگیز است. مردی برای یافتن دلیل اتصال برق، داخل سوراخ دیوار اتاقش را نگاه می‌کند و پا به دنیای عجیب و بسیار مرموزی می‌گذارد. در این بازی اشیا در تاریکی زنده و به موجودات وحشی و ترسناکی تبدیل می‌شوند. باید بتوانید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنید و موجودات وحشی را به پایه یا پلتفرم صعود و رفتن به مراحل بعدی تبدیل کنید. قالب بازی به‌صورت پلتفرم (Platform) است. کارگردانی هنری، جلوه‌های بصری و موزیک متن بازی واقعا عالی هستند. بازی به کمک موسیقی شما را به سمت هدفتان راهنمایی می‌کند. اگر دنبال یک بازی معمایی جذاب با ایده‌های جدید هستید، بازی ویدئویی کریکز (Creaks) می‌تواند گزینه بسیار جذاب و مهیجی برای شما باشد.

منبع: Euro Gamer