هایما S7 یک خودروی چینی کراساوور است که پنجمین سال حضور خود را در ایران سپری میکند، علاقمندان به این کلاس از خودروها که توانایی خرید برندها را در ایران ندارند، خیلی زود با خرید هایما به آرزوی خود جامه عمل پوشاندند و به همین دلیل هایما توانست در مدت کوتاهی جایگاه خود را در بازار ایران پیدا کند. در این مقاله به نقد و بررسی خودرو Haima S7 خواهیم پرداخت.
تاریخچه ورود هایما به ایران
هایما نام اتومبیل تولیدی یکی از شرکتهای زیرمجموعه گروه فاو است، این کمپانی در سال 1992 با سرمایهگذاری مشترک گروه خودروسازی مزدا و دولت استان هاینان چین و بهمنظور عرضه خودروهای مزدا در چین تاسیس شد. در سال 2006 گروه فاو مالکیت این کمپانی را برعهده گرفت اما همچنان تکنولوژی مزدا در خودروهای این برند وجود دارد.
در سال 1388 با موج ورود خودروهای چینی به بازار اتومبیل ایران، هایما نیز محصولات خود را به ایران صادر کرد، در این میان کراساوور هایما از جمله مدلهایی بود که توانست توجه ایرانیان را به خود جلب کرده و بازار را به دست بگیرد. اولین هایما S7 در سال 1394 وارد ایران شد.
نگاه کلی به Haima S7
این SUV چینی بهخوبی نشان داد که ساخت و تولید کراساوور تنها در انحصار برندهای مشهور دنیا نیست. هایما بر اساس پلتفرم مزدا سیایکس 7 تولید شده است و بعدها به پلتفرم فورد اسکیپ ارتقاء یافت. هایما 7 در بخشهای فنی نیز از تکنولوژی میتسوبیشی، مزدا و بوش بهرهمند است.
هایما S7 در سال 2010 طراحی و در سال 2013 وارد بازارهای جهانی شد. تا کنون در سه مدل فیسلیفت 2014، مدل توربو در سال 2016 و اکنون جدیدترین مدل آن در سال 2020 به بازار خودرو جهانی وارد شده است.
هایما S7 در سال 1394 در ایران خودرو در مدل 2000 سیسی تولید و از سال 1396 مدل 1800 توربوشارژ آن را روانه بازار کرده است. در سال 1397 سازمان ملی استاندارد ایران دستور توقف تولید هایما مدل 2000 سیسی را بهدلیل مصرف بالای سوخت صادر کرد. در سال 1398 خبر تولید هایما S7 جدید با نام هایما پلاس توسط ایران خودرو متنشر شد.
حتما بخوانید: بررسی فنی و همهجانبه JAC S5: شاسیبلند چینی

طراحی خارجی هایما S7: قابل قبول و متفاوت با دیگر چینیها
از نظر طراحی خارجی هایما S7 تولید شده در ایران کاملا مشابه طراحی هایما S7 توربو است، به این معنا که ایران خودرو بهجای استفاده از کابین S7 فیسلیفت شده در سال 2016 از همان کابین مدل توربو برای هایما پلاس استفاده کرده است.
در حالت کلی میتوان گفت هایما S7 یک کراساوور با طراحی قابل قبول است. اما از آنجایی که یک محصول چینی نمیتواند بدون کپیکاری باشد، در هایما نیز شاهد کپیبرداری جلوپنجروه از تویوتا پرادو و چراغ عقبهای شبیه به محصولات بیامو هستیم. اما در حالت کلی طراحی ظاهری آن اصولی و زیبا است.
طراحی برجسته کاپوت و خطوط عمودی موجود در جلوپنجره و از طرفی حالت جعبهای ستونها و برآمدگی گلگیرها در کنار هم هیبت یک کراساوور واقعی را به نمایش میگذارند. البته در این مورد نمیتوان تاثیر وجود روفریلها در بلندتر دیده شدن ارتفاع خودرو را نیز نادیده گرفت. انتقادی که به طراحی خارجی از نمای جانبی وارد است، عدم تناسب رینگها با ظاهر بدنه است. بهنظر میرسد اگر اندازه رینگها کمی بزرگتر و فاق لاستیکها کوتاهتر میشد، زیبایی بیشتری از نما قابل مشاهده بود. اگرچه بلندی فاق تایرها در نرمی و کیفیت سواری هایما تاثیرگذار است و کارشناسان در این مورد راحتی سرنشین را به زیبایی ظاهری ترجیح دادهاند.

طراحی داخلی هایما S7: مدرن و امروزی
طراحی داخلی هایما نیز بسیار قابل قبول است. ترکیب خطوط ساده و شیک، صفحه نمایشگر و دیگر اجزا در کنار یکدیگر حس خوب آرامش را به سرنشین القا میکند. از طرفی نمایشگر بزرگ مرکزی، آپشنهای قابل قبول، سانروف کشیده و استفاده از مانیتور لمسی و طراحی منحصر به فردش باعث شده است که کابین هایما بسیار مدرن و امروزی بهنظر برسد.
کنسول وسط و فرمان از نظر طراحی تفاوتی با مدل قبلی ندارند اما صفحه کیلومتر دارای طراحی جدیدتری است و داشبورد نیز تفاوت چشمگیری با مدلهای قبلی دارد و حذف دکمههای فیزیکی باعث شده است تا طراحی داخلی مدرنتر بهنظر برسد.
از نظر کیفیت وسایل و اجزای داخل کابین باید گفت، در مقایسه با رقبای ژاپنی و کرهای، هایما کیفیت به مراتب پایینتری دارد، اما در مقایسه با رقبای چینی خود، این مقدار از کیفیت قابل قبول است.
بهنظر میرسد کابین بسیار جادار و راحت طراحی شده است، اگرچه ایرادی که به این قسمت وارد است این است که در مقایسه با حجم بزرگ کابین فضای جای پای سرنشینان پشتی کوچک است، با این حال میتوان گفت که این خودرو از راحتی قابل قبولی برای مسافرتها برخوردار است. نکته مثبت در طراحی داخلی قابلیت تغییر زاویه صندلی سرنشینهای عقب است، این امکان کمک میکند تا در مسافتهای طولانی سرنشین احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
فضای صندوق عقب هم کاملا مناسب است، فضای زیادی را در اختیار کاربر قرار میدهد بهویژه اگر صندلیهای عقب را در حالت کاملا ایستاده قرار داد میتوان از فضای بسیار زیاد آن بهرهمند شد.

امکانات رفاهی و تجهیزات داخلی هایما S7
از نظر تجهیزات و امکانات داخلی نیز هایما S7 حرفهای بسیاری برای گفتن دارد و میتواند با دیگر رقبایش در این کلاس بهخوبی برابری کند. امکاناتی مثل: ترمزهای چهارچرخ دیسکی مجهز به ABS و EBD، سیستم کمکی حرکت در سربالایی HSA، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESP، کنترل کشش TCS، کیسههای هوا برای راننده و سرنشین کناری بههمراه ایربگهای جانبی، فرمان برقی، سیستم تهویه مطبوع اتومات، صفحهنمایش 7 اینچی چند منظوره لمسی بههمراه GPS ماهوارهای، بلوتوث، چراغهای دیلایت با قابلیت تنظیم ارتفاع چراغها از داخل، آینههای جانبی برقی تاشو، آینه وسط الکتروکرومیک مجهز به نمایش فاصله عقب تا مانع، نشانگر فشار باد تایرها TPMS، دوربین دنده عقب، صندلی برقی راننده، گرمکن صندلیهای جلو، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سیستم کروز کنترل و سانروف برقی را میتوان در این خودرو مشاهده کرد و اما مهمترین بخش تجهیزات که امتیاز مثبت هایما S7 توربو محسوب میشود وجود دوربین 360 درجه و سنسورهای نور و باران است.
موتور، پیشرانه و مصرف سوخت هایما S7
این خودرو دارای یک پیشران 4 سیلندر 1.8 لیتری چهار سیلندر مجهز به توربوشارژ است، نسبت به مدل قبلی در هایما S7 عملکرد بهتری دارد، دارای قدرت موتور 185 اسببخار و حداکثر گشتاور 230 نیوتنمتر است. این نیرو به واسطه یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک به چرخها منتقل میشود. شتاب اولیه صفر تا صد هایما 11 ثانیه و حداکثر سرعت آن نیز 170 کیلومتر در ساعت است.
مصرف سوخت این کراس اوور 1500 کیلویی در مسیر ترکیبی 9.5 لیتر در ازای هر 100 کیلومتر است. هایما توربو دارای گواهینامه Euro 5 است.
بیشتر بخوانید: مزدا CX5 مدل 2019: یک ژاپنی پرادعا در جمع کراساوورها
ایمنی Haima S7
نکته عجیب در مورد خودروی هایما S7 عدم وجود تست ایمنی در مورد این خودرو است، حتی موسسه ایمنی C-ncap که اکثر محصولات چینی بازار خودروی ایران از آن ستاره ایمنی دریافت کردهاند، اقدام به تست ایمنی هایما نکرده است. به همین دلیل بررسی دقیق شرایط بدنه و فنی این خودرو در شرایط مختلف امکانپذیر نیست. البته نمیتوان از نظر دور داشت که هایما S7 به امکانات ایمنی خوبی همچون سیستم کنترل کشش، کنترل پایداری، ترمز ضد قفل و ترمز کمکی مجهز است. ترمز جلوهای آن از نوع دیسکی خنک شونده و ترمز عقب نیز از نوع دیسکی است، از نظر وجود ایربگ نیز انتقادی که به این خودرو وارد است وجود تنها 4 کیسه هوا برای سرنشینان جلو است و این امکان برای سرنشینان صندلی عقب در نظر گرفته نشده است.

تفاوتهای هایما S7 پلاس و هایما S7 توربو
هایما S7 تولیدی ایران خودرو دارای طراحی خارجی S7 توربو است اما کابین آن با S7 پلاس یا نیوفیس یکسان است. در S7 پلاس تغییرات کوچکی مثل حذف لچکی عقب خودرو و تغییر قاب آینههای جانبی قابل مشاهده است.
در S7 پلاس ورودیها، روکش چرم و پارچه روکش صندلیها به کلی تغییر کرده است، داشبورد و کنسول وسط نیز تغییرات جزئی را تجربه کرده است، تریم فرمان نیز اگر چه متفاوت است اما شکل ظاهریاش تقریبا بدون تغییر باقی مانده است.
رقبای هایما S7 در ایران
هنوز جدیدترین مدل هایما S7 (مدل 2020) به بازار داخلی ایران راه پیدا نکرده است، اما با توجه به مشخصاتی که از آن ارائه کردیم بهنظر میرسد تنها رقبای این کراساوور در ایران خودروهایی نظیر جک S5 و چری تیگو 5 و 7 مدیران خودرو است.
از رقبای جهانی این خودرو نیز با توجه به دامنه قیمت و تجهیزات و امکانات میتوان به نیسان جوک ، تویوتا راش، سوزوکی جمنی و جک S3 و جک S5 اشاره کرد.
کلام آخر
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم این کراساوور در ایران مناسب برای افرادی است که علاقمند به کراس اوورهای تک دیفرانسیل هستند و قدرت خرید برندها را ندارند، در حالت کلی باید گفت هایما S7 خودرویی است که برای کاربران ایرانی مناسب است و میتوان در سفرهای طولانی روی امنیت و راحتی آن حساب کرد، از لحاظ قیمتی با توجه به وضعیت فعلی بازار نمیتوان به شکل دقیق در مورد قیمت آن اظهار نظر کرد، اما در بازارهای جهانی هایما S7 جزء خودروهای کراساوور ارزانقیمت قرار دارد. از نظر تامین قطعات همانطور که میدانید ایران خودرو خیلی قوی عمل نمیکند و باید به این نکته نیز توجه داشت.