نقد و بررسی بردگیم سرنخ (Clue)؛ یک بازی معمایی و جنایی

0
10
تصویر شاخص

تا به حال دوست داشته اید که کارآگاه شوید و با استفاده از سرنخ‌ها متهم یک پرونده جنایی را پیدا کنید؟ در Clue به آرزویتان برسید و کارآگاه بودن را تجربه کنید. اما فکر نکنید کارآگاه بودن کار ساده‌ای است. باید در هر لحظه از ذهنتان استفاده کنید.

به دسته‌بندی نقد و بررسی بردگیم بروید و با بازی‌های رومیزی بیش‌تر آشنا شوید.

تاریخچه بازی Clue

بازی کلو برای اولین بار در سال 1949 منتشر شد. داستان بازی برپایه داستان های جنایی دهه 1940 است. در این بازی هر بازیکن نقش یک کارآگاه را بازی می‌کند که تلاش دارد با سرنخ‌های موجود بفهمد چه کسی قاتل آقای بادی (Mr. Boddy) بوده است. بازی دو تا شش نفره کلو که توسط برادران پارکر (Parker Brothers) طراحی شده است را می‌توان با افراد بالای هشت سال بازی کرد. برادران پارکر بعدها حق انتشار این بازی را به شرکت هاسبرو (Hasbro) فروختند. این بازی در اروپا با نام بردگیم کلودو (Cluedo) معروف است.

پس از این که بردگیم کلو منتشر شد بازی‌ها، فیلم‌ها و کتاب‎های متعددی براساس این بازی به انتشار رسید. همچنین نسخه‌های مختلفی از این بازی با تم‌هایی مانند هری پاتر، جنگ ستارگان، شرلوک هلمز و تئوری بیگ‌بنگ منتشر شد.

سالانه صدها بردگیم جدید در دنیا منتشر می‌شود. این که یک بردگیم هفتاد ساله همچنان بین مردم محبوبیت زیادی داشته باشد بسیار بعید به نظر می‌رسد. ولی کلو ناممکن‌ها را ممکن کرده است. این بازی پس از گذشت هفتاد سال از انتشارش همچنان محبوبیت زیادی بین مردم دارد و جزو بهترین بازی‌های خانوادگی است.

نوعی بازی کلودو متعلق به دهه 1940 میلادی

دنبال یک بازی با طراحی جذاب و عالی می‌گردید؟ نقد و بررسی خشم و خون را بخوانید.

چیدمان بازی کلو

چیدن بازی کار نسبتا ساده‌ای است. باید صفحه بازی را در مکانی قرار دهید که تمام بازیکنان که تعداد آن‌ها ممکن است به شش نفر برسد به آن دسترسی داشته باشد. ولی برخلاف چینش بازی دانستن توانایی‌های شخصیت‌های مختلف بازی و مقدار حرکتی که هر شخصیت می‌تواند داشته باشد کار سخت و گیج کننده‌ای است.

صفحه بازی نمایی از هشت اتاق است. در وسط صفحه فضایی محرمانه وجود دارد. این مکان محرمانه جای قرار دادن کارت‌های مخفی است. کارت‌های بازی نیز به سه گروه تقسیم می‌شوند. دسته اول آن‌ها کارت‌های اتاق‌ها هستند که از اسم یکی از هشت اتاق روی آن‌ها نوشته شده است. این اتاق‌ها عبارتند از: تالار رقص، اتاق بیلیارد، گل‌خانه، سالن غذاخوری، آشپزخانه، کتاب‌خانه، اتاق استراحت و تمرین.
دسته بعدی کارت‌های اسلحه هستند. شمعدان، چاقو، لوله، هفت تیر، طناب و آچار کارت‌های این دسته هستند. دسته آخر کارت‌های شخصیت‌ها هستند:

خانم ویوین اسکارلت (Ms. Vivienne Scarlet): بازیگر زیبا و پرشور بازی
سرهنگ میچل ماسترد (Col. Michael Mustard): سرهنگ مبارز و وزرشکار
کشیش جاناتان گرین (Rev. Jonathan Green): کشیش بازی
خانم الیزابت پیکوک (Mrs. Elizabeth Peacock): وکیل فاسد و سیاسی بازی
خانم وایت (Mrs. White):  آشپز فقیر بازی
پروفسور پیتر پلام (Prof. Peter Plum): پروفسور نابغه و عصبی بازی

البته نسخه‌ی سال 2009 تفاوت‌هایی با نسخه اصلی دارد. برای مثال به جای کشیش جاناتان گرین از نام آقای گرین (Mr. Green) استفاده شده است. کمی بعدتر هاسبرو نسخه‌ای را منتشر کرد که در آن دکتر ارکید (.Dr Orchid) جایگزین خانم وایت شده بود.

چیدمان بازی کلودو

آیا به یوروگیم‌ها علاقه دارید؟ ری‌ویو سیاه چاله‌ها و اژدهایان را بخوانید.

نحوه بازی

مهم‌ترین عامل‌های پیروزی در بازی کلو داشتن هوش و استراتژی است. بازیکنان باید با پرسیدن سوالات هوشمندانه و مناسب و کنار هم قرار دادن اطلاعاتی که از سوال‌ها کسب کردند قاتل آقای بادی را پیدا کنند. فهمیدن این‌که چه بپرسید زیاد سخت نیست. کافی‌ست یکی دو فیلم کاراگاهی دیده باشید. چه کسی این کار را کرد؟ چه سلاحی برای این کار استفاده شد؟ قتل در کدام اتاق اتفاق افتاد؟ و سوال‌های دیگری از این دست می‌توانند شما ا به جواب برسانند.

کارت‌های هر سه دسته را بر بزنید و یک کارت از هر دسته را در محل مخفی قرار دهید. باقی کارت‌ها را نیز بر بزنید و بین دیگر بازیکنان پخش کنید. کاراگاهان باید کارت‌های مخفی را کشف کنند. چه‌طور؟ اگر کاراگاه هستید، باید به اتهاماتی که به افراد مختلف وارد می‌شود توجه کنید. اما چه‌طور یک نفر کاراگاه می‌شود؟ در ابتدای بازی هرکدام از بازیکنان باید یکی از شخصیت‌ها را انتخاب کنند.
برای ادامه روند بازی هم هر بازیکن در نوبت خود تاس می‌اندازد و مهره خود را با توجه به عددی که آورده است حرکت می‌دهد. یادتان باشد فقط مهره‌تان را در خط‌های مستقیم حرکت دهید. امکان حرکت مورب وجود ندارد.

پشنهادها

هنگامی که بازیکنی وارد اتاقی می‌شود می‌تواند پیشنهاداتی را به دیگر بازیکنان بدهد. برای مثال اگر شما خانم اسکارلت را با یک آچار در اتاق بیلیارد قرار داده باشید می‌توانید بگویید به نظر من خانم اسکارلت این کار را با آچار در اتاق بیلیارد کرده است. اگر بازیکن شما هرکدام از سه کارتی که شما گفتید را داشت باید آن را مخفیانه به شما نشان دهد. شما نیز آن را به‌طور مخفی علامت می‌زنید.

اتهام‌ زدن

شاید نفر سمت چپ شما هیچ‌کدارم از این کارت‌ها را نداشته باشد. حالا تکیف چیست؟ باید سراغ نفر بعدی برویم. اگر نفر سمت چپی کسی که کنار شماست، آن کارت را داشت باید آن را به شما نشان دهد. به این فکر می‌کنید که اگر او هم کارت را نداشت چه می‌شود؟ این قاعده همین‌طور ادامه پیدا می‌کند تا یکی کارت داشته باشد. اگر هیچ‌یک از بازیکنان این کارت‌ها را نداشتند شما می‌توانید به هرکدام از بازیکنان اتهام وارد کنید. انا دقت کنید. فقط یک‌بار در طول بازی می‌توانید اتهام وارد کنید. پس مراقب باشید که فرصت خود را در جای نامناسب استفاده نکنید. اگر اتهام درستی وارد کرده باشید بازی تمام می‌شود و شما برنده می‌شوید. ولی اگر اشتباه حدس زده باشید و اتهام غلطی را وارد کرده باشید شما از بازی اخراج می‌شوید و فقط وقتی‌که کسی پیشنهادی داد می‌توانید کارت خود را به او نشان دهید. این نکته باعث می‌شود که وسواس زیادی روی اتهام زدن‌های خود پیدا کنید و هرجایی آ‌ن‌ها را خرج نکنید.

کلو در گذر زمان

همان‌طور که گفته شد نسخه‌های بسیار زیادی براساس بازی کلو در طول تاریخ منتشر شده است. این نسخه‌ها فقط در حوزه بردگیم نیستند. حتی کتاب و فیلم و بازی نیز از روی بردگیم کلو ساخته شده است. بازی‌های مختلفی که براساس بردگیم سرنخ ساخته شده‌اند تم‌ها، شخصیت‌ها و حتی داستان و پایان‌های متفاوتی دارند. شاید دوست داشته باشید نام بعضی از آن‌ها را بدانید:

جشن (Carnival)
کلو، جی آر (Clue, Jr.)
مرد خانواده (Family Guy)
کرم شب تاب (Firefly)
هری پاتر (Harry Potter)
کتابخانه (Library)
سیمپسون‌ها (Simpsons)
اسکوبی دو (Scooby-Doo)
حیاط اسکاتلند (Scotland Yard)

کلو با طرح اسکوبی دو

اگر به دنبال یک بازی خانوادگی هستید نقد و بررسی بازی ترا میستیکا را بخوانید.

در سال 2008 یک بازی براساس کلو منتشر شد که سعی داشت این بازی را به زندگی امروزی بیشتر شبیه کند. مثلا در این بازی پروفسور پلام به‌جای این‌که دانشمند باشد، یک طراح بازی‌های ویدیویی است. این نسخه کلو تفنگ‌های بیشتری دارد.

جمع بندی

در بازی کلو باید از اطلاعاتی که با پیشنهادهایتان به‌دست آورده‌اید یادداشت برداری کنید. این اطلاعات را خوب به خاطر بسپارید تا در صورت نیاز با کنار هم گذاشتن تعدادی از این اطلاعات به یک نتیجه گیری مناسب برسید. این نکته که ذهن شما در این بازی مدام باید فعالیت کند و تکه‌های این پازل را در کنار هم قرار دهد تا معمای اصلی حل شود بسیار خوشایند و جذاب است. می‌توانید با اضافه کردن بازیکنان بیشتر بازی دلچسب‌تری را تجربه کنید. این بازی می‌تواند خانواده را دور هم جمع کند تا لحظات شاد و پرمعمایی را کنار هم تجربه کنند.
می‌توان کلو را چندین بار بازی کرد و از بازی کردن با آن احساس خستگی نکرد و همچنان از آن لذت برد. این یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های بردگیم کلو (Clue) است. البته هر بردگیم مشکلات خودش را هم دارد. کلو هرقدر که جذاب است، یادگیری‌اش آسان نیست. کمی طول می‌کشد تا یک فرد جدید قوانین این بردگیم را یاد بگیرد و راحت بازی کند. طراحی آن هم زیاد چنگی به دل نمی‌زند. همچنین پیدا کردن شش هم‌بازی برای بازی کردن با این بردگیم گاهی اوقات کار بسیار سخت و محالی است. با همه این حال می‌دانید که با بردگیم جذابی طرفید. پس سعی کنید از این مشکلات بگذرید، چند دوست بردگیم‌باز پیدا کنید و هرچه زودتر کلو را امتحان کنید.

منبع: Zatu GamesLen Morse