نگاهی به بردگیم قرن: جاده ادویه (Century: Spice Road)؛ تجارت در قرن 15

0
9

اسم جاده ادویه به گوشتان خورده؟ این جاده یکی از مهم‌ترین راه‌های تجاری در قرن‌های قبل بوده است. حالا بیایید برای ساعتی یک تاجر ادویه شویم. نظرتان چیست؟ قرن: جاده ادویه (Century: Spice Road) بردگیم جذابی‌ست که ما را برای تجارت ادویه به حوالی دریای مدیترانه می‌برد.

به دسته‌بندی نقد و بررسی بردگیم هم نگاهی بیاندازید. می‌توانید با بازی‌های جالبی آشنا شوید.

از هیچ کاری برای انجام شدن معاملات دریغ نکنید. شاید تعدادی از ادویه‌های کمیاب را با دارچین معامله کنید. فقط یک چیزمهم است. باید بتوانید سریع‌تر از رقبای خود قرارداد ببندید و معامله انجام دهید.

قرن: جاده ادویه یک بازی چند مرحله‌ای است. برای بازی کردن حداقل به یک یار نیاز دارید. حداکثر هم 5 نفره می‌توانید بازی کنید. در جستجوی تولید و معامله ادویه‌جات لازم برای کامل کردن قرارداد‌ها باشید. بیشترین امتیاز را بگیرد و برده بازی شوید. به همین سادگی!

اگر کنجکاو شده‌اید، این بازی توسط امرسون ماتسووچی (Emerson Matsuuchi) طراحی و توسط Plan B Games منتشر شده است.

نحوه انجام این بازی

برای شروع باید چهار کاسه ادویه را به ترتیب ارزش صعودی روی میز قرار داد. هر بازیکن یک کارت کاروان، یک کارت تولید و یک کارت ارتقا دریافت خواهد کرد. سپس کارت‌های قرارداد را بر بزنید پنج کارت در کنار بقیه کارت‌ها رو‌به‌بالا قرار دهید. کارت‌های بازرگانی را هم بر بزنید. این بار شش کارت در کنار بقیه کارت‌ها رو‌به‌بالا قرار می‌گیرند. سکه‌های طلا در دورترین فاصله از دسته کارت‌ها روی کارت قرارداد گذاشته می‌شوند. یک نفر کارت کاروان شروع را دارد. او باید بازی را شروع کند. هر بازیکن مکعب‌های ادویه را با توجه به سفارش خود دریافت خواهد کرد.

هر بازیکن در نوبت خود باید یکی از این چهار کار را انجام دهد:

  •  با استفاده از یکی از کارت‌هایی که در دست دارد، بازی کند.
  •  یک کارت بازرگانی را از ردیف مورد نظر بردارد.
  •  کارت امتیاز را مطالبه کند.
  •  همه کارت‌های تجاری بازی‌شده را دوباره به دست بگیرد.

کارت‌های تجاری در این بازی سه نوع هستند:

  • کارت‌های تولید که به بازیکن ادویه می‌دهند.
  • کارت‌های ارتقا که به بازیکن اجازه ارتقا ادویه‌های کم‌ارزش‌تر را به ادویه‌های باارزش‌تر می‌دهند.
  • کارت‌های معامله که به بازیکن اجازه تبادل ادویه‌های مختلف را می‌دهند.

از کارت‌های ارتقا و تولید فقط یک‌بار می‌توانید استفاده کنید. اما این برای کارت‌های معامله درست نیت. می‌توانید از ای دسته کارت‌ها چندین بار استفاده کنید.

به تجارت علاقه دارید؟ به دیای هنر چه‌طور؟ نقد و بررسی بردگیم Modern Art را بخوانید.

بازیکنان ممکن است کارت‌های تجاری جدیدی را از ردیف کارت‌ها بردارند. کارتی که بیشترین فاصله را از دسته کارت‌ها داشته باشد، رایگان است. برای هر کارتی که بازیکن از آن رد می‌شود تا به دسته کارت‌ها نزدیک شود، باید یک مکعب ادویه را روی کارت رد‌شده قرار دهد.

بازیکن برای مطالبه یک کارت قرارداد باید ادویه‌های نشان‌داده‌شده بر روی کارت را رها کند و کارت را بردارد. اگر کارت مورد نظر یکی از دو کارتی است که بیشترین فاصله را از دسته کارت‌ها دارد، بازیکن یک سکه را نیز دریافت می‌کند که در پایان ارزش امتیازی دارد. هر زمانی که یکی از بازیکنان کارت قرارداد پنجم خود را مطالبه کند، بازی به پایان می‌رسد. بازیکنان در پایان هر دور از بازی، نوبت‌های مساوی داشته‌اند و هیچ‌کدام از آن‌ها بیش از دیگران بازی نکرده است. بازیکنان در نهایت همه امتیازات خود را جمع می‌کنند و فردی که بیشترین امتیاز را کسب کرده است، برنده بازی خواهد شد.

یک بازی سراسر هیجان و سرزندگی

قرن: جاده ادویه قطعا بردگیمی خشک و بی‌روح نیست. این بازی افراد را مجذوب محتوای خود می‌کند و طرفداران زیادی دارد. جریان آهسته و پیوسته بازی چیزی‌ست که جذابیتش را بیشتر هم می‌کند. این بازی مهیج مرتب در جریان است و از مراحل مختلفی پیش می‌رود. نوعی معما در سراسر این بازی وجود دارد که باید حل شود. بیشتر زمانتان به دادوستد می‌گذرد. باید مکعب‌ها را با همدیگر مبادله کنید و تصمیمات مناسبی بگیرید. این روند بسیار شبیه یورو‌گیم‌هایی است که زمان بیشتری برای بازی کردن آن‌ها لازم است. تفکر و تاملی که در این بازی برای ترکیب کارت‌ها و رها کردن یک کارت و گذر به کارت دیگر وجود دارد، هیجان این بردگیم را دوچندان می‌کند.

این‌جا یک مسابقه دوروبر کارت‌های قرارداد در جریان است. مثلا یک بازیکن به آسانی می‌تواند به مکعب‌های قهوه‌ای برسد. البته اگر دیگران مکعب‌های قهوه‌ای را نخواهند. کارت‌های بازیکن دیگر می‌تواند کاملا معادلاتتان را به هم بزند و مجبور شوید کارت‌های بازرگانی بیشتری جمع کنید. این همه ماجرا نیست. مثلا اگر بازیکنی کارت‌هایی مانند کارت‌های شما را جمع کند، ممکن است اوضاع خوب پیش نرود. پس مجبورید مکعب‌های خود را رها کنید. این‌ها همگی باعث پیچیدگی و هیجان هر‌چه‌بیشتر این بازی می‌شوند. اگرچه تعامل بازیکنان در این بازی چندان زیاد نیست، اما این بردگیم خالی از تعامل هم نیست. بازیکنان می‌توانند مراقب بازی رقیبان خود باشند و طرح‌های خود را طبق بازی رقیبان خود سازماندهی کنند.

بای به چیزهای زیادی حواستان باشد. مثلا دقت کنید رقیبتان از بازار چه‌چیزی می‌خرد. البته به خاطر داشتن این‌که رقبا چه چیزی انتخاب کرده‌اند کار چندان آسانی نیست. پس زیاده‌روی نکنید. اگرنه آن‌قدر غرق بازی دیگران می‌شوید که بازی خودتان را فراموش می‌کنید. شاید حتی جذابیت و هیجان بازی برایتان از بین برود.

سیستم جالب دیگری هم در این بردگیم وجود دارد. برای انتخاب قدیمی‌ترین کارت‌ها جایزه می‌گیرید. برای این‌که به کارت مناسبی برسید باید هزینه کنید. پس انتخاب با شماست. شرایط را در بسنجید. وضعیت جیبتان را در نظر بگیرد. حالا ببینید از کدام کارت‌ها باید بردارید.

این بردگیم را دوست داشتید؟ پس حتما مروری بر بردگیم اسپلندور را هم ببینید.

قوانین بازی و تصمیماتی که باید بگیرید آن‌قدر ساده هستند که تصمیمات در این بردگیم آن‌قدر واقعی و ساده هستند که جریان بازی حفظ شود. البته پنهانی‌کاری هم به‌اندازه کافی وجود دارد. جواب تمام سوالت را ندارید و باید کمی هم فکر کنید. با این حساب بازیکنان جدید هم از انجام این بازی لذت می‌برند. آرام‌آرام کنار بازیکن‌های حرفه‌ای پیش می‌روند. بازیکن در هر نوبت خود با چیز‌های جدیدی مواجه می‌شود. این تنوع، جذابیت بازی را حفظ می‌کند. امتیازات در این بردگیم مخفی نگه داشته می‌شوند. پس اگر به‌اندازه کافی پوکرفیس باشید کسی متوجه اوضاعتان نمی‌شود.

بازیکن در هر نوبت می‌تواند یک حرکت را انجام دهد. تا زمانی که دوباره نوبتش شود، اتفاقات زیادی رخ نمی‌دهد. بنابراین این بازیکن می‌تواند نقشه بکشد و طرح بریزد. این بازی می‌تواند کمی طولانی شود. یک دور بازی شاید حتی بیشتر از یک ساعت طول بکشد. اما خبری از بی‌حوصلگی و خستگی نیست. قرن: جاده ادویه بازی یکنواختی نیست. البته آن‌قدر هم بسیار پرحادثه و به‌یاد‌ماندنی نیست!ما به‌اندازه‌ای جالب هست که جایی بین بردگیم‌های شما پیدا کند و هرازگاهی هوس بازی کردنش دست از سرتان برندارد.

اجزای بردگیم

زیاد دنبال زرق‌و‌برق نباشید. اما طراحی کارت‌ها زیباست. بعضی از آن‌ها کمی نامعمول و بزرگ به‌نظر می‌رسند. اما به‌نظر نمی‌آید مشکل مهمی درباره کارت‌ها وجود داشته باشد. شاید اطلاعات روی کارت‌ها کمتر از چیزی باشد که انتظار دارید. این می‌توانید بازی را برای تازه‌کارها کمی سخت کند. یک نته عجیب هم وجود دارد. ماجرا این بازی مربوط به قرن پانزدهم می‌شود. اما طراحی کارت‌های نسخه اصلی، شما را یا مصر باستان و روم می‌اندازد! کار کردن با مکعب‌های رگی هم ممکن اس برای بعضی‌ها دردسر شود. چون چیدمان‌های مختلفی دارند. بعضی‌ها برای تشخیص رنگ‌ها به‌دردسر می‌افتند.  سکه‌های فلزی و کاسه‌ها دیگر اجزای این بازی هستند که جلوه بیشتری به بازی داده‌اند.

کلام آخر

حل کردن معما را دوست دارید؟ از تجربه‌های جدید لذت می‌برید؟ پس قرن: جاده ادویه را بازی کنید. خیلی‌ها معتقدند این بازی اعتیادآور است. حتی اگر مدتی آن را کنار بگذارید، نمی‌توانید جلو وسوسه‌تان را بگیرید و بعد از مدتی دوباره روی میزتان جا خوش می‌کند.

خوشبختانه جاده ادویه بازی سختی نیست. پس می‌توانید با افراد جدید هم بازی کنید. البته زما همر دور بازی شاید کمی طولانی شود. اما دلیل برای کنار گذاشتن یک بردگیم جالب کافی‌ست؟ ما این‌طور فکر نمی‌کنیم. شما چه‌طور؟

منبع: islaythedragon